Bij correct gebruik voorkomt het mannencondoom 98 procent van de tijd zwangerschap. Dit betekent dat slechts twee van de 100 vrouwen zwanger worden. Condooms helpen ook de overdracht van seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) van de ene partner op de andere te voorkomen. Het is belangrijk dat je weet hoe je een geschikt mannencondoom kiest, om dit voorbehoedsmiddel doeltreffend te kunnen gebruiken.

Welke soorten condooms zijn er?

Er zijn zowel mannencondooms die over de penis gedragen worden als vrouwencondooms die in de vagina gedragen worden. Je kunt beide soorten vinden in apotheken, supermarkten en klinieken voor seksuele gezondheid of genitourinaire geneeskunde, hoewel mannelijke condooms ruimer verkrijgbaar zijn.

Mannencondooms zijn er in allerlei smaken, texturen en maten. Ze zijn ook van verschillende materialen gemaakt.

Welke maat moet ik kopen?

condoom-banaan

Condooms zijn verkrijgbaar in standaard condoom maat, maar ook in klein of groot. Maar omdat merken hun eigen maatsysteem hebben kan het moeilijk zijn een geschikte maat te vinden zonder er een paar uit te proberen. Het is het beste om een paar verschillende maten te halen en te zien welke het beste past.

Een condoom moet niet te groot gedragen worden, want dan kan het afglijden. Het moet ook niet te strak zitten, want dan voelt het oncomfortabel aan en kan het tijdens de seks breken.

Welk materiaal moet ik kiezen?

Condooms zijn traditioneel gemaakt van dun latex rubber. Deze zijn echter ongeschikt voor mensen die allergisch zijn voor latex. Gelukkig kun je nieuwere soorten vinden die van polyurethaan of polyisopreen plastic gemaakt zijn. Deze zijn net zo effectief en duurzaam als latex condooms.

Vergeleken met latex condooms zijn plastic condooms meestal duurder en misschien niet in alle apotheken of seksuele gezondheidsklinieken verkrijgbaar.

Welk merk moet ik gebruiken?

Welk merk je ook kiest, let erop dat op de verpakking het CE logo staat. Dit betekent dat de condooms de Europese veiligheidsnormen hebben doorstaan. Wees hier vooral alert op als je online condooms koopt.

Kan ik glijmiddel gebruiken als ik een condoom draag?

condoom-vrouw-hand-roos

Ja, dat kan. Het is aan te raden glijmiddel te gebruiken bij anale seks, bijvoorbeeld, om te voorkomen dat het condoom breekt. Controleer wel of het glijmiddel dat je gebruikt het condoom niet kan beschadigen.

Je kunt elk soort glijmiddel gebruiken bij polyurethaan condooms. Glijmiddel op oliebasis zoals vaseline (petroleum jelly) en de meeste body lotions of oliën zijn niet geschikt om met latex en polyisopreen condooms te gebruiken. Kies een glijmiddel op waterbasis dat niet reageert met het materiaal van het condoom. Bepaalde medicijnen om aandoeningen als spruw te behandelen, zoals crèmes en pessaria, kunnen het condoom ook zwakker maken en het risico op splijten opleveren. Vraag je apotheker om advies als je hier niet zeker over bent.

Volgende stappen

– Zoek een merk dat goed bij jou of je partner past. Het kan zijn dat je een paar maten moet passen voor je een geschikt exemplaar vindt. Kies tussen latex of plastic condooms en gebruik naast latex en polyisopreen condooms alleen glijmiddel op waterbasis

– Kies condooms die gemerkt zijn met het CE logo, wat betekent dat ze de veiligheidsnormen hebben doorstaan

– Vraag je apotheker om advies als je ergens niet zeker van bent

Laat een reactie achter