Een snelle groei in het aantal online bestellingen laat de druk op bezorgdiensten toenemen. Daar komen de hoge eisen van de consument nog bovenop. Ten opzichte van 2020 nam het aantal online bestellingen in 2021 met zo’n 13% toe. De verwachting is dat deze trend zich verder doorzet in 2022 en 2023. Online bestellen biedt consumenten comfort en gemak. Dat gemak zit onder meer in het credo, vandaag besteld morgen in huis. Consumenten hebben lang niet altijd de tijd om zelf een volgende dag naar de winkel te gaan als zij een bepaald product op dat moment nodig hebben. Het bestellen ervan vormt de oplossing.

Niet alleen het aantal online bestellingen neemt toe; ook de diversiteit aan producten groeit. Het gaat lang niet alleen meer om elektronica en bijvoorbeeld cadeautjes; ook kleding en etenswaren worden steeds vaker online besteld. Denk aan shakes voor het sporten, grote zakken met noten en bijvoorbeeld een voorraad aan wijn of andere dranken. Hoe vaak bestel jij etenswaren online?

Snelle en betrouwbare levering van bestellingen harde eis

pakket-inpakken

Consumenten wensen niet alleen een snelle levering van bezorgdiensten; de betrouwbaarheid ervan is minstens zo belangrijk. Betrouwbaarheid zit hierbij in het gegeven, dat een bestelling op het afgesproken moment moet worden bezorgd. Veel bezorgdiensten werken met tijdvakken van twee of bijvoorbeeld drie uur. Er is niets vervelender voor een consument, dan een bezorger die de bestelling buiten dit tijdvak om bezorgt. Mogelijk ben je op dat moment immers niet meer thuis.

Luxe door vooraf een sms te sturen

Bezorgdiensten waar service een belangrijk onderdeel van de geboden dienstverlening is, gaan verder dan het bieden van een tijdvak alleen. Zij sturen kort voor de komst van de bezorger een sms naar de consument. Zo weet de consument dat deze de komende 15 tot 30 minuten thuis moet blijven om het pakket aan te kunnen nemen.

Duurzaamheid een steeds belangrijker thema

kat-in-pakket

Het versturen van zo’n sms draagt niet alleen bij aan het serviceniveau van bezorgdiensten. Ook komt dit de duurzaamheid van de geboden dienstverlening ten goede. Het komt veel minder vaak voor dat een bezorger dezelfde route een dag later nog eens af moet leggen. Naast het inzetten op het beperken van het aantal gereden kilometers per bestelling, zetten bezorgdiensten in op elektrisch rijden. Steeds vaker wordt gestreefd naar een wagenpark met uitsluitend elektrische auto’s. Het beperkt de impact van online bestellingen op mens en milieu.

Laat een reactie achter