Cristiano Ronaldo is een Portugese profvoetballer, productambassadeur en ondernemer. Op dit moment is de nettowaarde van Cristiano Ronaldo €450 miljoen. Cristiano is een van de best betaalde entertainers ter wereld. In een bepaald jaar verdient hij gemakkelijk €90-150 miljoen aan salaris en sponsoring. In 2020 verdiende hij bijvoorbeeld €108 miljoen – ongeveer €63 miljoen aan salaris en €45 miljoen aan sponsorcontracten met bedrijven als Nike, Clear Shampoo en Herbalife. Cristiano Ronaldo wordt beschouwd als een van de beste voetballers aller tijden en heeft zijn plaats verdiend tussen legendes als Pele, Maradona en George Best. Hij staat ook bekend als “CR7” en wordt vaak vergeleken met Lionel Messi in een fel debat over wie de beste speler ter wereld is.

Tegen de tijd dat hij met pensioen gaat, zal Cristiano Ronaldo met gemak €1 miljard aan salaris en sponsorinkomsten hebben verdiend, een mijlpaal die nog geen enkele andere voetballer heeft bereikt. Als hij deze prestatie neerzet, sluit hij zich aan bij de club van €1 miljard atleten waartoe momenteel ook Floyd Mayweather (€1 miljard), Michael Schumacher (€1 miljard), Jack Nicklaus (€1 miljard), Arnold Palmer (€1 miljard), Tiger Woods (€1 miljard) en Michael Jordan (€2+ miljard) behoren.

Belangrijkste feiten

  • Basissalaris is €63 miljoen
  • Verdient meestal €135 miljoen per jaar met steunbetuigingen
  • Carrière verdiensten benaderen €1 miljard
  • tekende in 2016 een levenslange deal van €1 miljard met Nike
  • Die 2016 Nike deal kwam met een €90 miljoen tekenbonus

Al Nassr Saoedisch contract

Cristiano Ronaldo commits to Al Nassr until 2030! His signing will be  announced imminently | Marca

Begin december 2022, midden in het WK, deed het gerucht de ronde dat Cristiano – net bevrijd van zijn Manchester United contract – op het punt stond om een absoluut enorme deal te tekenen met een Saoedisch team genaamd Al Nassr. Op 5 december 2022 werd naar verluidt bevestigd dat Cristiano een contract van 500 miljoen euro voor 2,5 jaar had getekend. Dat zou het grootste contract in de sportgeschiedenis zijn in termen van inkomsten per seizoen.

Vroeger

Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro werd op 5 februari 1985 geboren op het Portugese eiland Madeira. Zijn moeder was kok en zijn vader was tuinman en parttime materiaalman van een lokaal voetbalteam. Cristiano’s familie was niet rijk en hij deelde een eenpersoonskamer met al zijn broers en zussen. De naam “Ronaldo” werd door zijn vader aan Cristiano’s naam toegevoegd ter ere van Ronald Reagan.

Cristiano toonde al op jonge leeftijd opmerkelijk talent en op 12-jarige leeftijd had hij een succesvolle proef bij Sporting Lissabon, dat hem als jeugdspeler contracteerde. Op 14-jarige leeftijd stopte hij met school om zich volledig op voetbal te richten. Dit viel samen met Ronaldo’s schorsing nadat hij een stoel naar een leraar had gegooid. Het ging echter niet allemaal van een leien dakje, want Cristiano ontdekte later dat hij hartkloppingen had – een aandoening waarvoor een operatie nodig was. Na een hartoperatie om zijn hartslag te stabiliseren, keerde Ronaldo terug naar de training.

Professionele carrière

cristiano-ronaldo-kinder-voetbaltshirt

Op 17-jarige leeftijd maakte Cristiano Ronaldo zijn debuut voor het eerste elftal van Sporting Lissabon, waar hij twee keer scoorde in een 3-0 overwinning. Nadat Sporting Manchester United in 2003 met 3-1 had verslagen, was Manchester United manager Alex Ferguson vastbesloten om de jonge speler te contracteren. Ronaldo tekende voor Manchester United aan het begin van het volgende seizoen, voor een recordbedrag voor een tiener in het Engelse voetbal. Hij debuteerde als invaller in een 4-0 overwinning en scoorde een vrije trap als zijn eerste doelpunt voor de Red Devils.

Hoewel Ronaldo in het seizoen 2006-2007 om een transfer vroeg, bleef hij voor Machester United spelen en verbeterde hij zijn speelstijl. Tijdens dit seizoen scoorde hij meer dan 20 doelpunten en won hij de titel in de Premier League. Het volgende seizoen won hij voor het eerst de Champions League en scoorde hij 42 doelpunten, waarmee hij een nieuw clubrecord vestigde. Ronaldo bleef nog een jaar bij de club in het seizoen 2008-2009.

Ronaldo sloot zich daarna aan bij Real Madrid, zijn jeugdclub, voor een in die tijd recordbrekende transfersom. Hij scoorde in elk van zijn eerste vier wedstrijden voor de club, waarmee hij nog een record vestigde. Hij eindigde zijn debuutseizoen bij Real Madrid met 33 doelpunten. Het volgende seizoen werd hij de eerste speler van Real Madrid die meer dan 40 doelpunten maakte. Het jaar daarop zou hij zijn vorige records verbrijzelen met 60 doelpunten in alle competities. Na nog meer succesjaren eindigde hij 2013 met 69 doelpunten en won hij voor het eerst de Ballon d’Or. In 2018 verliet Ronaldo Real Marid nadat hij meerdere trofeeën had gewonnen en verschillende records had gevestigd.

Hij sloot zich toen aan bij Juventus, waar hij zijn debuutseizoen afsloot met 21 doelpunten en 8 assists. In 2020 begon Cristiano Ronaldo aan zijn tweede seizoen bij Juventus. Ronaldo heeft ook een succesvolle internationale carrière en won in 2016 de Europacup. In Portugese kleuren speelde Ronaldo meer een leidende rol in het team en toonde hij vaak een buitengewoon niveau van passie en inzet. Hij keerde in 2021 terug naar Manchester United en eindigde zijn enige volledige seizoen als topscorer van de club voordat zijn contract in 2022 werd ontbonden. In 2023 tekende Ronaldo bij Al Nassr.

Verdiensten en salaris

Cristiano Ronaldo verdient normaal gesproken meer dan €54 miljoen per jaar als basissalaris, hoewel dit door de jaren heen en bij zijn verschillende clubs is veranderd. Buiten het veld verdient hij meer dan €36 miljoen per jaar aan sponsorinkomsten.

Tussen juni 2017 en juni 2018 verdiende Cristiano €97 miljoen: €55 miljoen met salaris en €42 miljoen met endorsements. Tussen juni 2018 en juni 2019 verdiende hij €99 miljoen met zijn imperium. In de daaropvolgende periode van een jaar verdiende hij €108 miljoen.

Een van zijn meest lucratieve brand endorsement deals was met Nike. In november 2016 werd bekend dat Cristiano een “levenslange” deal van €1 miljard had getekend met Nike. Specifieke voorwaarden van de deal zijn niet bekend, maar er wordt aangenomen dat de deal gepaard ging met een tekenbonus van €90 miljoen.

Daarnaast verkoopt Cristiano Ronaldo verschillende merkproducten, zoals parfums en kleding.

Na 9 jaar bij Real Madrid te hebben doorgebracht, tekende Cristiano Ronaldo in 2018 een vierjarige overeenkomst met Juventus, dat een basissalaris van €58 miljoen betaalt.

Speelstijl

Cristiano Ronaldo begon zijn carrière als vleugelspeler, waarbij hij zijn snelheid en trucjes gebruikte om spelers in één-op-één situaties te verslaan en voorzetten in het strafschopgebied te geven. Al op jonge leeftijd stond hij bekend om zijn schietvaardigheid, vooral als het ging om afstand schoten en vrije trappen. Cristiano ontwikkelde zijn eigen kenmerkende techniek voor vrije trappen waarbij hij door het midden van de bal sloeg om een onvoorspelbaar vluchtpad te creëren.

Later in zijn carrière speelde Cristiano als een centrale, traditionele spits. Toen zijn tempo met de jaren afnam, vond Ronaldo zijn speelstijl opnieuw uit om meer een “goal poacher” te worden, die klinisch afrondt binnen het strafschopgebied. Vooral zijn vermogen om te scoren uit voorzetten is opmerkelijk – met torenhoge kopballen of spectaculaire bicycle kicks. In de afgelopen jaren hebben de vrije trappen van Cristiano Ronaldo hieronder geleden.

Prijzen en trofeeën

Cristiano Ronaldo is een van de meest gedecoreerde voetballers in de geschiedenis. Hij heeft vijf keer de Ballon D’Or gewonnen, de hoogste eer die een individuele voetballer kan krijgen. Hij heeft vier keer de Gouden Laars gewonnen, een trofee die wordt uitgereikt aan de topscorer in de verschillende competities. Ronaldo heeft beide prijzen meer gewonnen dan welke andere Europese speler dan ook.

Vanaf 2023 heeft Ronaldo in de loop van zijn carrière 32 trofeeën gewonnen, waaronder zeven competitietitels, vijf keer de Champions League, een keer de Europacup en een keer de Nations League. Toen hij in 2018 de Champions League won, werd hij de eerste speler in de geschiedenis die dat vijf keer deed. Cristiano’s doelpunten record is ook record brekend. Vanaf 2023 heeft hij in de loop van zijn carrière meer dan 800 doelpunten gemaakt voor club en land. Hij maakte 140 doelpunten in de Champions League, wat een record is, en maakte ook 17 doelpunten in de Europacup – nog een record. Hij is de eerste speler die scoorde in twee Europacupfinales voor twee verschillende winnende teams. Op 35-jarige leeftijd behoorde Ronaldo tot een kleine club van spelers die in meer dan 1.000 wedstrijden hebben gespeeld – en geen teken van pensioen.

Persoonlijk leven

Foto's: Sterren Toen en Nu (88) | RTL Boulevard

Ronaldo heeft vijf kinderen. In januari 2015 kwam er na vijf jaar een einde aan zijn relatie met het Russische model Irina Shayk. Momenteel heeft Cristiano een relatie met het Spaanse model Georgina Rodriguez.

Cristiano Ronaldo heeft in zijn carrière aan veel goede doelen bijgedragen, waaronder donaties aan hulpacties na natuurrampen en hij werd de Global Artist Ambassador voor Save the Children. Hij werd in 2015 uitgeroepen tot ‘s werelds meest liefdadige sporter nadat hij meer dan 5 miljoen euro had gedoneerd aan de hulpacties voor de aardbeving in Nepal die meer dan 8.000 mensen het leven kostte.

In 2023 verhuisde zijn familie naar Saoedi-Arabië en Ronaldo zette zijn landhuis in Manchester te koop voor €6 miljoen. Ze woonden in een wolkenkrabber hotel in Riyad voor €270k per maand voordat ze een huis vonden. Zijn megamansion in Portugal van €19 miljoen heeft een binnen- en buitenzwembad en een garage voor wel 30 supercars en is de plek waar hij aan het einde van zijn voetbalcarrière met pensioen wil gaan.

Laat een reactie achter