Meestal maakt de keuze van een crypto-beurs de handelservaring voor beginners ofwel een makkie ofwel een nachtmerrie. Maar met zoveel opties (want er zijn honderden crypto brokers) is er een kleine kans dat je een oplichter tegenkomt.

Maar hoe scheid je het kaf van het koren en kan je de beste crypto brokers vergelijken? Om ervoor te zorgen dat je niet toevallig je geld stort bij een exchange die er alleen maar met het geld vandoor gaat, hebben we de belangrijkste factoren waarop je moet letten uitgewerkt.

1. Kijk of ze verzekerd zijn of niet

verschillende-crypto-munten

Gemini, Binance en FTX zijn beurzen die de fondsen van hun gebruikers hebben verzekerd. Dit wekt echt vertrouwen in hun diensten, want geld toevertrouwen aan een bedrijf waar je heel weinig van weet lijkt geen verstandige beslissing.

Crypto-beurzen die een verzekering aanbieden beschermen hun gebruikers tegen hacks. Houd in gedachten dat niet alle exchanges dezelfde verzekering hebben, en dat je moet nagaan wat elke crypto broker dekt.

Hoewel het hebben van een gezonde verzekering zo’n goed idee is, bieden niet alle beurzen dit niveau van bescherming. Degenen die dat niet doen, geven gewoon niet zoveel om hun gebruikers en kunnen frauduleus zijn.

2. Controleer de limieten voor stortingen en opnames

Het maakt niet uit of je een cryptohandelaar of belegger bent, op een gegeven moment zul je zeker wat geld willen verzilveren. De meeste gerenommeerde cryptobeurzen hebben redelijke minimale en maximale opname- en stortingsvereisten ingesteld. Je kunt bijvoorbeeld op veel platformen beginnen te handelen met slechts €2. En dan heb je sommige crypto brokers die alleen minimale stortingen van €200 accepteren, wat natuurlijk een beetje verdacht lijkt.

Aan de andere kant hebben de meeste crypto brokers strikte limieten als het gaat om opnames, wat helemaal prima is. Opnames moeten echter eenvoudig zijn en ook het minimale opnamebedrag moet redelijk zijn. Stel je vertrouwen niet in een beurs die vereist dat je een aanzienlijke hoeveelheid kapitaal verzamelt om opnames te kunnen doen.

3. Houd de vergoedingen in de gaten

Cryptobeurzen zouden niet bestaan zonder de vergoedingen die ze in rekening brengen telkens als gebruikers handelen, storten of opnemen. Vergoedingen variëren per beurs en gaan van 0 tot 4,5%, afhankelijk van het soort transactie.

4. Wees voorzichtig met handelsvolume en liquiditeit

crypto-grafieken-laptop

In de wereld van digitale activa hebben prijzen de neiging om in een fractie van een seconde te veranderen. Jij, als handelaar, wilt tijdens deze prijsschommelingen misschien stappen zetten en munten kopen die het potentieel hebben om naar de maan te gaan of munten verkopen die waarschijnlijk zullen floppen zonder al te lang te wachten.

Om het meeste uit elk moment in crypto te kunnen halen, moet de exchange waar je je geld hebt gestort je koop- en verkooporders prompt uitvoeren, tegen een prijs die zo dicht mogelijk ligt bij de prijs die je eerder hebt ingesteld. Zonder je een grote opslag te laten betalen.

Dat is precies de reden waarom cryptobeurzen liquide moeten zijn, en degenen die dat zijn hebben doorgaans een voortdurend hoog dagelijks handelsvolume. Het is veilig om te zeggen dat cryptobeurzen meer of minder liquide zijn, afhankelijk van het aantal gebruikers dat ze hebben.

Het spreekt ook vanzelf dat scam cryptobeurzen geen grote basis van gebruikers hebben, of dat gebruikers hun activa onregelmatig verhandelen en het aantal orders vrij laag is. Als niemand bereid is cryptocurrencies te kopen of te verkopen, heb je geen andere keuze dan te verkopen tegen een dramatisch lagere prijs of te kopen tegen een schandalig hoge prijs.

5. Controleer hun klantenondersteuning

Mits je voor het eerst een crypto broker gebruikt, zul je waarschijnlijk wat tijd nodig hebben om de manier van werken te leren kennen. Soms kun je ook extra hulp nodig hebben of een aantal van je vragen beantwoord zien. En, wetende hoe dynamisch cryptomarkten zijn, zul je de antwoorden binnen enkele minuten nodig hebben! Bij scammy cryptobeurzen is contact opnemen met iemand van hun klantenondersteuning ofwel onmogelijk, ofwel duurt het lang voordat hun agenten reageren.

6. Informeer naar hun beveiligingspraktijken

Iemand je geld toevertrouwen is een grote zaak. Daarom moet je de beveiligingspraktijken van verschillende beurzen in de gaten houden (tenminste als je niet met lege handen wilt eindigen). Als vuistregel geldt dat crypto beurzen die al jaren bestaan en een enorme gebruikersbasis hebben het veiligst zijn, maar er zijn natuurlijk enkele uitzonderingen.

BitMart is een perfect voorbeeld van een bekende exchange die toch gehackt werd. Bij deze cyberaanval werd ergens tussen €150.000 en €200.000 gestolen. Geen enkel platform is 100% veilig, maar het is gezond verstand dat je geen grote bedragen moet investeren in exchanges die een geschiedenis van cyberaanvallen hebben. Terwijl sommige platforms last hebben van aanvallen, helpen andere om hun geld terug te krijgen.

Scam crypto brokers gebruiken niet eens basisbeschermingen zoals 2FA. Terwijl degenen die om de activa van hun gebruikers geven meestal verschillende beschermingslagen gebruiken, waaronder gezichtsidentificatie of biometrisch inloggen, en vereisen dat door de overheid uitgegeven identificaties worden verstrekt bij het openen van een nieuwe rekening om bedriegers af te weren. Sommige vereisen zelfs authenticatie wanneer gebruikers financieringsniveaus willen wijzigen of hun crypto currencies willen kopen of verkopen.

Het is ook veilig om te zeggen dat niet-custodial exchange diensten veel betrouwbaarder lijken te zijn dan gecentraliseerde custodial exchanges. Waarom? Niet-custodiale cryptobeurzen dwingen je nooit om je aan te melden, respecteren je privacy en geven je de ultieme controle over je fondsen. Zolang je je privésleutels veilig bewaart, hoef je je geen zorgen te maken over hackers, overheidsvoorschriften of sancties.

7. Denk aan de vermogenskeuzes die ze bieden

binance-telefoon-crypto-wallet

Het is bijna onmogelijk om alle digitale activa waarin je geïnteresseerd bent op één beurs te hebben. Met meer dan 10.000 cryptocurrencies, en 100.000 handelsparen, is het immers allemaal te begrijpen.

Beurzen doen hun best om munten met hoge market caps op te nemen, maar ook enkele van de minder verhandelde met een enorm potentieel. Deze praktijk helpt veel bij het in het oog komen van actieve cryptohandelaren en beleggers. En dan zijn er ook nog platforms die alleen vrij obscure privacy-munten vermelden, wat ook een belangrijke rode vlag kan zijn.

8. Doe een achtergrondonderzoek

Er is niets mis met het lezen van online reviews voordat je je vertrouwen schenkt aan een bepaalde online dienst. Google is je vriend, dus zorg ervoor dat je ziet wat gebruikers te zeggen hebben over een paar beurzen die je op het oog hebt. Probeer ook meer info te vinden over het team achter het platform. Zijn ze gedoctrineerd? Kun je hun profielen vinden op LinkedIn en andere sociale media? Lijken deze mensen echt? Frauduleuze beurzen geven weinig tot geen informatie over hun teams.

Controleer ook of ze een sterke digitale en media-aanwezigheid hebben. Heb je ze ooit aanwezig zien zijn of zien spreken op evenementen en conferenties? Bouwen ze samenwerkingsverbanden op? Al deze factoren zijn van belang als je probeert uit te zoeken welke beurzen gerenommeerd en betrouwbaar zijn en welke niet.

Samenvatting

Het hoeft niet te betekenen dat elke crypto-beurs die hogere vergoedingen heeft of louche munten opsomt een scam is, maar als je die tegenkomt die alle (negatieve) vakjes aanvinkt die we hebben opgesomd, dan kun je beter niet in zee gaan. Het resultaat is dat je nooit kunt weten of je fondsen 100% veilig zijn, omdat de hele cryptoruimte nog steeds niet gereguleerd is.

Laat een reactie achter