Een goed curriculum vitae in elkaar zetten, valt niet mee. Of je er nu mee moet beginnen of jouw gegevens moet bijwerken, het blijft een lastige klus.
Checklist voor wat je in een CV moet opnemen
- Persoonlijke gegevens – zoals naam, adres, mobiel nummer en e-mailadres. Voeg indien relevant ook jouw LinkedIn-profiel of blogsite toe, waar werkgevers meer over jou te weten kunnen komen.
- Doelstelling – vat in één of twee zinnen jouw belangrijkste kenmerken en jouw beoogde toekomstige carrièrepad samen en benadruk ze. Jouw woorden moeten natuurlijk overkomen en je moet clichés en overbodige woorden vermijden.
- Arbeidsverleden & werkervaring – begin met jouw meest recente baan en geef jouw ervaring in opsommingstekens beknopt weer. Gebruik een ander CV voorbeeld om inspiratie op te doen.
- Onderwijs en opleiding – begin met jouw meest recente kwalificaties en werk terug naar de kwalificaties die je op school hebt ontvangen.
- Taalvaardigheid – als je meer dan één taal spreekt, neem dit element dan op in je CV als je solliciteert naar een baan bij een internationaal bedrijf.
- Prestaties – vermeld jouw academische/professionele prestaties om jezelf te onderscheiden van andere kandidaten.
- Interesses – vermeld dit, indien relevant, voor de vaardigheden die nodig zijn voor de baan.
- Referenties – noem twee mensen (geen familieleden), samen met hun e-mailadres en telefoonnummer, die door de werkgever kunnen worden benaderd voor een referentie.
Hoe moet ik het CV schrijven?
Er is veel advies op het gebied van CV’s beschikbaar, maar als je deze tips volgt om jouw vaardigheden op te frissen, kan je dat enorm helpen:
- Zorg dat je opvalt. Jouw CV moet een unieke mix van jouw vaardigheden en jouw ervaring weergeven. Zorg ervoor dat je voorbeelden van commercieel succes, probleemoplossing of managementprestaties vermeldt.
- Houd het simpel. Jouw keuze van lettertype en lay-out zijn essentieel om ervoor te zorgen dat een toekomstige werkgever jouw CV blijft lezen. Simpele formats werken het beste.
- Wees niet generiek. Zoek uit voor wie of welke bedrijfstak jouw CV is bestemd en pas het aan om de juiste aspecten van jouw ervaring voor hen te kunnen benadrukken.
- Kijk alles goed na. Voorkom ten koste van alles fouten. Dit betekent spelfouten, data die met elkaar in conflict zijn en een onjuist e-mailadres of telefoonnummer.
- Werk het voortdurend bij. Het sturen van een oud CV ziet er onprofessioneel uit, dus zorg ervoor dat die van jou regelmatig wordt bijgewerkt om te voldoen aan de vereisten van alle vacatures waarop je solliciteert.
- Gebruik een sjabloon. Door een CV-sjabloon te volgen, beperk je niet de manier waarop je jezelf kunt uiten, maar je zult merken dat je CV gemakkelijker leesbaar wordt en alle belangrijke aspecten van je werkgeschiedenis beslaat.
Door deze tips te gebruiken, zal jouw CV de juiste indruk maken en jou helpen om de top van de stapel te bereiken, met als resultaat dat je veel vaker wordt opgeroepen voor een interview.
Laat een reactie achter