1. Denk even mee

Maak een lijstje van alles wat er, binnen jouw bedrijf, risico loopt op een cyberaanval. Denk aan geld, IT-apparatuur, prijsinformatie en productontwerpen. Bedenk dan welke vorm deze aanvallen kunnen hebben, bijvoorbeeld: ongeautoriseerde toegang tot computers, laptops, tablets en mobiele telefoons, een externe aanval op je IT-systemen of website of criminelen die toegang krijgen tot geheime informatie via je werknemers.

Maak een inschatting van de impact die dit op je bedrijf zal hebben: financiële schade, boetes van instellingen, verlies van klanten als gevolg van reputatieschade.

Probeer je IT-beveiliging te verbeteren, door anti-virus software te installeren en de beveiligingstraining van je werknemers aan te scherpen. Controleer je cybersecurity procedures en technologie regelmatig.

2. Data back-up

Het verlies van data die essentieel is voor jouw bedrijfsuitvoering kan enorme gevolgen hebben. Dit hoeft niet het gevolg te zijn van een cyberaanval. Het kan simpelweg een hardware of software fout zijn.

Identificeer de data die voor back-up kwalificeert: documenten, foto’s, e-mails, contacten en agenda’s. Houdt deze back-ups gescheiden van je IT-systeem.

Overweeg het gebruik van cloud-diensten, die data opslaan in een locatie anders dan je kantoren of apparaten. Je hebt hierdoor ook snelle wereldwijde toegang.

Controleer de beveiliging van je back-up dienstverlener. Maak dagelijks een back-up. De meeste netwerk of cloud-diensten kunnen data automatisch back-uppen.

3. Malware beveiliging

Kwaadaardige software (malware) kan legitieme software infecteren. De voornaamste beveiliging daartegen is antivirussoftware. Installeer deze software en schakel deze in voor alle computers en apparaten. Installeer alleen goedgekeurde antivirusprogramma’s.

4. Beveilig smartphones

iphone x groot

Bedrijven zijn steeds meer afhankelijk van mobiele technologie. Mobiele apparaten en systemen kunnen echter ook de zwakke schakel zijn in jouw organisatie. Zorg er daarom voor dat:

 • Wachtwoordbeveiliging is ingeschakeld.
 • Je verloren of gestolen apparaten kunt traceren.
 • De besturingssystemen van mobiele telefoons up to date blijft, alsmede de apps.
 • Je geen onbekende wifihotspots gebruikt.

5. Wees verstandig met wachtwoorden

Wachtwoorden kunnen ongeautoriseerde toegang tot apparaten en netwerken voorkomen. Gebruik deze gouden regels:

 • Schakel wachtwoord bescherming in.
 • Gebruik twee-stap verificatie voor belangrijke accounts. Hierdoor moet de gebruiker extra informatie invullen naast het wachtwoord. Het is vaak persoonlijke informatie, of biometrische data zoals een vingerafdruk, om de identiteit te verifiëren.
 • Verander standaard wachtwoorden.

6. Bereid je voor op phishers

Phishing is een vorm van fraude waarbij criminelen e-mails sturen, met de claim om van een legitieme organisatie, zoals bijvoorbeeld banken, te zijn. Phishing fraude wordt steeds geniepiger en voorkomender.

Zorg ervoor dat je:

 • Accounts configureert om de impact van een succesvolle aanval zo klein mogelijk te houden door je personeel een zo laag mogelijk level van IT-privileges te geven.
 • Leidt je personeel op zodat ze ongebruikelijke dataverzoeken, bijvoorbeeld, een grote betaling naar een leverancier, of het opgeven van creditcard informatie en wachtwoorden, opmerken en rapporteren.

7. Train je personeel

business team

Moedig je personeel aan om alle cyberaanvallen te melden. Je moet van een aanval afweten om het herstel te starten. Als je vragen hebt over cybersecurity, huur dan een expert in. Laat het niet aan het lot over.

8. Verzeker jezelf

Een cyberverzekering kan de essentiële onderdelen van je bedrijf dekken, waaronder:

 • Verlies of schade aan digitale eigendommen zoals data of softwareprogramma’s
 • De bedrijfsschade als het bedrijfscomputersysteem door een cyberaanval onbetrouwbaar of ontoegankelijk is geworden is dan verzekerd.
 • Cyberafpersing, derden dreigen data te beschadigen indien er geen geld wordt betaald. Ook wel digitale afpersing genoemd.
 • Je krijgt bij een (vermoedelijk) cyberincident zeker van specialistische hulp. Je krijgt ondersteurning door Cyber-IT-specialisten, Forensische specialisten, juridische adviseurs, communicatie-professionals en deskundigen op het gebied van kredietbeheer

Laat een reactie achter