Contactlenzen zijn een geweldig alternatief voor een bril. Of wanneer je eens een andere oogkleur wilt uitproberen met kleurlenzen. Er zijn wel wat zaken waar je op moet letten als je lenzen gaat dragen. Zo moeten de lenzen goed op je oog aansluiten, de juiste sterkte hebben en van materiaal gemaakt zijn dat veel zuurstof doorlaat naar je oog. Waar je ook op moet letten is de draagtijd van de lens: sommige lenzen kun je vier weken lang overdag dragen, andere lenzen gebruik je één dag en gooi je daarna weg.

Als je geïnteresseerd bent in daglenzen, wat zijn dan de voor- en nadelen van deze lenzen? Lees meer over het verschil tussen daglenzen en maandlenzen en hoe je erachter komt welke soort lens het beste bij jouw behoeften past.

Wat zijn daglenzen?

Zachte contactlenzen zijn tegenwoordig de meest voorgeschreven lenzen. Zachte lenzen kunnen helpen bij verschillende zichtproblemen, zoals bijziendheid en verziendheid. Deze lenzen zijn comfortabeler dan harde lenzen Zachte lenzen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten, zoals daglenzen, weeklenzen en maandlenzen. Ook zijn er zachte lenzen met een cilinder verkrijgbaar. Als je kijkt naar daglenzen, wat zijn dan de voor- en nadelen?

Zachte daglenzen zijn zachte contactlenzen die je elke dag vervangt. Aan het eind van de dag gooi je de lenzen in de prullenbak en de volgende dag gebruik je een nieuw, schoon paar lenzen.

De voor- en nadelen van daglenzen

human eye

Er zijn veel overwegingen te maken bij de beslissing of daglenzen voor jou geschikt zijn. Inzicht in de voor- en nadelen van deze lenzen kan helpen bij het nemen van een definitieve beslissing.

Voordelen

Er zijn verschillende voordelen aan daglenzen, waaronder:

Gemak

Daglenzen zijn handiger dan maandlenzen of weeklenzen. Je hoeft alleen maar elke ochtend een nieuw paar lenzen in te doen. Je hebt dus geen lenzenvloeistof of een lenzendoosje meer nodig.

Veiliger voor je ogen

Daglenzen vereisen geen extra zorg zoals desinfecteren of ‘s nachts de lenzen in lenzenvloeistof moeten bewaren. Als je daglenzen draagt krijg je minder snel last van eiwitaanslag op je lens. Ook loop je met daglenzen minder risico op een oogontsteking, omdat je elke dag schone lenzen in doet.

Gemakkelijk te gebruiken

Daglenzen kunnen handig zijn voor mensen die minder ervaring hebben met het gebruik van contactlenzen. Je hoeft de lenzen niet elke avond schoon te maken met lenzenvloeistof.

Nadelen

Enkele nadelen van daglenzen zijn:

Kosten

Daglenzen zijn vaak wat duurder dan maandlenzen en tweewekelijkse lenzen. Je bespaart natuurlijk wel op andere zaken, omdat je geen lenzenvloeistof of lenzendoosjes hoeft aan te schaffen.

Duurzaamheid

Daglenzen zijn dunner dan maandlenzen, en dit kan ze gevoeliger maken voor scheuren. Je moet extra voorzichtig zijn bij het hanteren van deze lenzen om mogelijke schade aan de lens te voorkomen.

Afval

Helaas zorgen daglenzen voor meer afval dan herbruikbare lenzen, omdat je elke dag je oude paar lenzen weggooit.

Er zijn veel overwegingen te maken bij de beslissing of daglenzen een goede keuze zijn voor jouw behoeften. Hoe verhouden deze lenzen zich tot andere opties die tegenwoordig beschikbaar zijn?

Hoe verhouden daglenzen zich tot andere lenzen?

blauw-oog-vrouw

Hoewel alle contactlenzen je een helder zicht geven, zijn er veel verschillen tussen de lenzen. De meeste mensen hebben daglenzen of herbruikbare lenzen die meestal maximaal een maand meegaan. Daglenzen onderscheiden zich door verschillende factoren van herbruikbare opties, zoals:

  • Gemak
  • Kosten
  • Materiaal

Gemak

Daglenzen zijn voor veel mensen een handige optie. Je hoeft je geen zorgen te maken over het veilig bewaren van je lenzen; je kunt de lenzen aan het eind van de dag weggooien. Een ander voordeel is dat je geen tijd hoeft te besteden aan het schoonmaken van je contactlenzen zoals bij herbruikbare lenzen.

Bij daglenzen hoef je geen gedetailleerde verzorgingsinstructies te volgen, omdat je daglenzen niet hoeft te desinfecteren en te bewaren. Door het dragen van daglenzen loop je minder risico op ooginfecties dan bij herbruikbare contactlenzen.

Kosten

Daglenzen zijn doorgaans duurder dan herbruikbare lenzen omdat je elke dag een schoon paar lenzen in doet. Voor herbruikbare lenzen zijn echter ook lenzendoosjes en lenzenvloeistof nodig, wat de kosten kan verhogen.

Materiaal

Daglenzen gemaakt van silicone hydrogel zijn het moderne alternatief voor de traditionele hydrogellenzen. Lenzen gemaakt van dit materiaal voelen de hele dag prettig aan op je oog.

Hoe weet je welke lenzen het beste zijn?

Welke lenzen het beste bij jou passen is afhankelijk van verschillende factoren. Als je bijvoorbeeld veel sport zijn daglenzen enorm fijn in gebruik. Ook als je regelmatig een bril draagt in combinatie met lenzen, worden daglenzen aangeraden. Overleg altijd met je opticien welke soort lens het beste past bij jouw wensen en bij jouw ogen.

Moet je daglenzen nemen?

Je uiteindelijke keuze voor contactlenzen hangt af van je persoonlijke voorkeur. Er zijn veel voor- en nadelen, welk type contactlenzen je ook kiest. Wil je de beste lenzen voor jouw behoeften, overleg dan met je opticien.

Laat een reactie achter