Je hebt net het dak op je huis vervangen en wilt ervoor zorgen dat je nieuwe dak een lange levensduur heeft. Het is belangrijk om je dak te onderhouden, zodat het voor jou blijft zorgen. Niemand wil immers te maken hebben met een lekkend plafond of een sjofel dak dat shingles mist.

Als je de levensduur van je dak wilt verlengen, zijn hier verschillende onderhoudstips om je dak langer mee te laten gaan.

1. Houd bladeren, mos en schimmel van je dak.

Bladeren, takken, mos, schimmel en algen horen thuis in een bos, niet op je dak. Verzamelde bladeren houden vocht vast op je dak, en gevallen takken doorboren dakspanen.

Mos veroorzaakt schade aan dakpannen doordat ze loskomen door het mos. Als plant die water opneemt en opslaat, leidt mos tot schimmel en bacteriën die je dak vernielen. Het beste is om groeiend mos af te schrobben met water en een schrobborstel om te voorkomen dat het rotting veroorzaakt op je dak.

Inspecteer je dak na een regenbui of hevige wind en ontdoe het van puin dat zich tijdens stormachtig weer heeft opgehoopt.

2. Gebruik EPDM dakbedekking bij lekkage

zwarten-dakkapellen

EPDM dakbedekking is de beste en meest duurzame oplossing van dit moment. Om een lekkend dak te repareren of vervangen gebruik je EPDM dakbedekking op maat. Dit gaat veel langer mee dan bijvoorbeeld bitumen of pvc dakbedekking. Het dakbedekking plaatst je eenvoudig zelf met EPDM lijm. Je kan eenvoudig op het internet epdm kopen.

2. Zorg voor goede zolderisolatie

Goed geïnstalleerde isolatie beschermt niet alleen je dak tegen schade, het bespaart je ook geld op je energierekening en helpt om je huis op een comfortabele temperatuur te houden. Isolatie houdt koele lucht binnen in de zomer en warmte binnen in de winter.

Goede isolatie voorkomt condensatie en vochtvorming aan de onderkant van het dak. Dit voorkomt rot en schimmel. Zolderisolatie beschermt ook dakspanen tegen rotting door blootstelling aan warme lucht.

3. Goten ontstoppen

Om de levensduur van je dak te verlengen, controleer je regelmatig of je goten en regenpijpen vrij zijn van bladeren en puin.

Bladeren, dennennaalden, stokken en eikels komen vast te zitten in de goten en veroorzaken verstoppingen. Verstopte goten leiden tot een opeenhoping van water aan de rand van je dak, wat lekkage of rotting veroorzaakt. Zorg er ook voor dat de dakranden goed zijn afgesloten met daktrim epdm bijvoorbeeld. Dan is er ook minder kans dat er vuil blijft vastzitten.

Opgesloten water en bladeren in je dakgoten vormen een ideale schuilplaats voor ongedierte, en dat soort problemen wil je niet hebben.

In koude klimaten zijn rommelige goten vatbaarder voor het ontstaan van ijsdammen aan de randen van je dak.

Controleer en reinig je dakgoten regelmatig, zodat het water vrij van je dak stroomt. Als je je dakgoten zelf schoonmaakt, wees dan voorzichtig, want klussen waarvoor je een ladder nodig hebt zijn gevaarlijk. Als je geen zin hebt om je dakgoten zelf schoon te maken, huur dan een vakman in voor de klus.

4. Vermijd machinaal wassen

zonnepanelen-dak-huis

Oude daken zijn gevoelig voor schade door machinaal wassen. Daken zijn ontworpen om je te beschermen tegen het weer, niet om sterk geconcentreerde waterstralen te weerstaan.

Laat je dak in plaats van machinaal wassen reinigen met een bladblazer of bezem. Zachte wasbeurten gebruiken zachte spoelingen onder lage druk en reinigingsmiddelen en zijn een prima manier om vuil, mos, zand of stof van je dak te verwijderen.

In plaats van je dak zelf schoon te maken, kun je beter een vakman inhuren. Gladde, natte daken zijn erg onveilig en gevaarlijk voor huiseigenaren die niet gewend zijn om op het dak rond te lopen. Van een dak of ladder vallen kan leiden tot ernstig letsel en kan zelfs dodelijk zijn. Het is belangrijk om je dak ongeveer om de 1-3 jaar schoon te maken, maar gebruik methoden die de levensduur van je dak niet verkorten – of die van jou. Vertrouw in plaats daarvan een expert om je dak schoon te maken.

5. Zorg voor goede ventilatie

Goede ventilatie in je huis en op je zolder voorkomt dat condens en vocht je dak beschadigen.

Voor een goede zolderventilatie moeten ventilatieopeningen en afzuig ventilatoren goed geplaatst worden. Slecht geplaatste ventilatieopeningen kunnen leiden tot condensvorming op de vlonders die je dak ondersteunen, wat rot of schimmel veroorzaakt. Slechte ventilatie kan ook leiden tot ijsdammen op je dak in de winter.

Verwijder puin dat zolderopeningen blokkeert. Dit geeft je dak een goede ventilatie en beschermt het tegen vochtschade.

6. Doe algemene inspecties

zwart-dak-huis

Laat een professionele dakdekker jaarlijks je dak inspecteren. Regelmatige controles bepalen de integriteit van je dak en vangen problemen vroegtijdig op, terwijl ze nog klein en gemakkelijk te verhelpen zijn.

Het is ook een goede gewoonte om je dak na een regen- of hagelbui te inspecteren op schade.

Een volledige inspectie van je dak omvat ook de inspectie van je dakgoten en afvoersysteem. Een inspectie van je zolder helpt bij het beoordelen van mogelijke problemen aan de binnenkant van je dak.

Hier zijn enkele dingen waarop je kunt letten bij de inspectie van je dak:

  • Ontbrekende of losse dakspanen
  • Gescheurde, gebarsten of omkrullende dakspanen
  • Verzakt of overhellend dak
  • Deuken
  • Gaten
  • Puin op het dak en rond schoorstenen, pijpen en ventilatieopeningen
  • Veel zichtbare bitumen korrels
  • Algen- of mos groei
  • Uitstekende spijkers
  • Dakgoten en regenpijpen

7. Sneeuw en ijs verwijderen

IJs en sneeuw zijn slecht nieuws voor je dak. Zware sneeuwhopen kunnen ervoor zorgen dat je dak onder het gewicht bezwijkt. IJsdammen voorkomen dat water goed van je dak wordt afgevoerd, wat lekkages kan veroorzaken en je dakgootsysteem kan beschadigen.

Om te voorkomen dat zich ijsdammen op je dak ophopen, verwijder je sneeuw van je dak met een dakhark of een sneeuwhark. Met een sneeuwhark of dakhark kun je veilig vanaf de grond sneeuw van je dak kloppen. Gebruik geen gereedschap dat de dakspanen kan beschadigen.

Goede isolatie is de beste manier om ijsdammen te voorkomen. Als je huis in de winter veel ijsdammen vormt, moet je isolatie vervangen of gerepareerd worden.

Waarom het belangrijk is dat je dak langer meegaat

Een dak beschermt je tegen de elementen. Of het weer nou bestaat uit vlagerige wind, bakkende zon, zware regenbuien of ijskoude sneeuwval, je dak doorstaat het allemaal.

Bovendien verhoogt een goed onderhouden dak de waarde, esthetiek en uitstraling van je huis. Huizen met ontbrekende of kapotte dakspanen laten je huis er armoedig en vervallen uitzien.

De kosten van reparatie of vervanging van je dak zijn duur. Het onderhouden van het dak dat je hebt kost veel minder dan het kopen van een compleet nieuw dak.

Gewoonlijk gaan daken ongeveer 15 tot 30 jaar mee. Bepaalde soorten daken kunnen echter veel langer meegaan, zelfs tot 100 jaar!

Laat een reactie achter