Schone schijn

Vergeet bij het plannen van je volgende grote verbouwingsproject niet om ook rekening te houden met het uiterlijk en de stijl van je dakbedekking. Als je bedenkt dat het gemiddelde dak vanaf de buitenkant van een huis voor 40% zichtbaar is, wil je natuurlijk wel dat het dak er goed uitziet en het uiterlijk van de woning verbetert.

Neem zelf een kijkje

villa met grote tuin

Inspecteer je dak vanaf een veilig uitkijkpunt met een verrekijker. Let op barsten in spaanplaat, naden, oneffenheden en randen die stuk zijn en ontbrekende shingles. Als je dak van asfaltshingles is gemaakt, moet je ook de gebieden zonder de korrelige bekleding goed inspecteren. Je kunt je dak ook van binnenuit bekijken. Gebruik een zaklamp en controleer de zolderruimte om watervlekken, die op een aankomende lekkage van het dak kunnen wijzen, op te sporen.

Stel de juiste vragen

Een gekwalificeerde dakdekker moet een vaste vestigingsplaats, een telefoonnummer, een fiscaalnummer en, waar nodig, een vergunning hebben. Vraag ook om een bewijs van een aansprakelijkheidsverzekering en ga na of de werknemers in vaste dienst zijn. Anders ben je in het geval van ongevallen mogelijk aansprakelijk.

Ken het beleid

Raadpleeg de afdeling bouw- en woningtoezicht van de gemeente bij jou in de buurt om uit te zoeken hoe vaak je een bestaand dak opnieuw met een andere laag en vergelijkbare materialen kunt en mag bedekken. Sommige gemeenten laten slechts twee lagen dakbedekking toe en vereisen dat, voordat er meer dakbedekking kan worden gelegd, de extra lagen worden verwijderd.

Neem een foto

houten huis met tuin

Er zijn manieren voor een aannemer om een digitale foto van je huis te maken en je zo verschillende weergaven van het huis met verschillende dakbedekkingsmaterialen te laten zien.

Vraag om een schriftelijke offerte

Dakdekkers moeten een gedetailleerd voorstel met een beschrijving van het soort dakbedekking, het materiaal en de kleur, andere te gebruiken materialen en de reikwijdte van het werk, dat moet worden gedaan, indienen. Vergeet niet te specificeren of de bestaande dakbedekking zal worden verwijderd of dat er een laag over de oude laag wordt gelegd. Geef in de overeenkomst ook aan wie er verantwoordelijk is voor het installeren van nieuwe randen en ventilatieopeningen. Zorg er vooral voor dat het voorstel ook een geschatte startdatum en de termijn voor de voltooiing aangeeft.

De afwerking

Grindproducten zijn er in twee soorten – organisch en glasvezel – en in een grote verscheidenheid aan kleuren, stijlen en visuele structuren verkrijgbaar. Organische grindproducten zijn gemaakt van cellulosevezels, zoals gerecycleerd oud papier of houtvezels. Glasvezel grindproducten zijn gemaakt van glasvezels. Beide soorten grind zijn bedekt met een grindlaag en met weerbestendige minerale korrels. Glasvezel grindproducten kunnen vatbaarder zijn voor het gaan barsten tijdens koudere maanden, maar bieden een grotere brand- en vochtbestendigheid dan organische grindproducten.

Overweeg alternatieven

Ben je dol op het uiterlijk van een cederen of een andere houten dakbedekking, maar maak je je zorgen over de brandveiligheid? Raadpleeg dan de dakdekkers bij jou in de buurt en zoek vervolgens naar brandwerende houten dakpannen of metalen of synthetische producten, die de look wel kunnen nabootsen. Dergelijke producten passen ook goed bij leien en pannendaken. Sommige mensen kiezen ook voor klei of Betonplex . Als je die look wilt, zorg er dan voor dat je huis het extra gewicht wel voldoende kan dragen.

Vergeet de ventilatie niet

Ventilatie op zolder zorgt ervoor dat je dak een lange en functionele levensduur heeft. Hoewel de ventilatie-eisen per regio kunnen verschillen, beveelt de National Roofing Contractors Association in het algemeen een minimum van 0,3m² vrije ventilatie voor elke 100m² aan zoldervloer.

Neem het dak op in de jaarlijkse kosten

Vraag drie of vier dakdekkers om offertes en ga er niet automatisch van uit dat het laagste bod ook het beste is. Een nieuw dak is een aanzienlijke investering in je huis en je moet ook rekening houden met de jaarlijkse kosten van je dak: deel de totale kosten van je nieuwe dak (materialen en arbeid) door de levensduur van je geselecteerde dakbedekking in jaren.

Krijg grip op de afmetingen

Dakdekkers berekenen het aantal dakpannen dat nodig is om 100 vierkante meter dak mee te dekken.

Laat een reactie achter