Een dakraam installeren doe je niet zomaar en moet vooraf goed uitgemeten worden. Er komt het een en ander bij kijken dus lees deze 10 dingen van te voren goed door!

1. Bezuinig niet op de kwaliteit

Energie-efficiëntie, waterdichtheid, geluidsreductie en andere factoren zoals belasting en windweerstand zijn allemaal belangrijke overwegingen bij de installatie van een dakraam. Bekijk ook eens aanvullende opties zoals bijvoorbeeld zonwering, UV-coatings en ventilatie. Ook bieden veel fabrikanten hoogwaardige producten aan, die zijn gemaakt van duurzame materialen om het milieu te beschermen. Het installeren van een dakraam is een serieuze onderneming en je moet er zeker van zijn dat je later tevreden over jouw beslissing bent.

2. Wees voorzichtig bij het kiezen van de plaats

photo of white wall paint

De plaats van een dakraam wordt voornamelijk bepaald door de plaatsing van de spanten van jouw huis. Plan dienovereenkomstig en houd een ruimteplan of een blauwdruk bij de hand voordat je begint met het uitsnijden van de delen van jouw dak.

3. Slecht weer kan jouw plannen verpesten

Regen en slecht weer kunnen het project ernstig belemmeren of het zelfs onmogelijk maken om door te gaan als er halverwege het installatieproces vocht binnendringt.

4. De mogelijkheid om te vallen is een reëel gevaar

Een hoogwerker huren is noodzakelijk bij het installeren van een dakraam wanneer deze op een locatie geïnstalleerd moet worden die moeilijk te bereiken is. Afhankelijk van de helling van jouw dak, kun je een plank overwegen, die zorgt voor een vlak, stabiel oppervlak waarop je kunt staan en die essentieel is voor dakwerkzaamheden. Wanneer je hiervan gebruikmaakt, zet je de plank vast met spijkers en zorg je ervoor dat de spijkers in de dakbalken en niet alleen door de ommanteling worden geslagen.

5. Bepaal de helling voordat je een antilek systeem koopt

silver MacBook

Er is een groot aantal antilek systemen beschikbaar, die specifiek voor een bepaald gebied zijn, dus zorg ervoor dat je over de juiste informatie beschikt, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

6. Begin van binnenuit

Nadat je de binnenmantel hebt verwijderd, sla je vier spijkers of draai je vier schroeven in de hoeken van de vorm, die je voor het dakraam hebt gemarkeerd. Dit maakt het gemakkelijker om de opening van het dakraam vanaf het dak te lokaliseren.

7. Verwijder de dakbedekking voordat je begint met snijden

Verwijder de volledige dakbedekking van jouw dak totdat jouw gemarkeerde opening zichtbaar is.

8. Maak het dak waterdicht

dakraam-winter

De waterdichte loodslabben worden aan het bladlood bevestigd, die in de set wordt geleverd en is een uitstekende methode om water en ijs van jouw opening weg te leiden.

9. Neem de tijd om extra gipsplaat en isolatie aan te brengen

Bereid je voor om een beetje gipsplaat en isolatie aan te brengen om condensatie te verminderen en zorg ervoor dat het licht dat je binnenlaat niet minder is, dan de ideale plafondruimte.

10. Overweeg een zelfventilerend dakraam

Er zijn veel merken dakramen die een optie hebben waarmee je jouw kamer zowel kunt ventileren als verlichten.

Laat een reactie achter