Danny Makkelie is samen met Björn Kuipers is één van de bekendste Nederlandse voetbalscheidsrechters. Hij fluit niet alleen in het betaald voetbal in Nederland maar wordt ook vaak gevraagd voor interlands. Uiteraard nooit als Nederland speelt. Om de arbitrage objectief te houden mag een scheidsrechter niet uit het land komen dat ook op het veld staat. Over het privé leven van Danny Makkelie is niet veel bekend. Hij is bijvoorbeeld niet te vinden op sociale media zoals X (Twitter), Facebook of Instagram. De ‘scheids’ is behoorlijk gesteld op zijn privacy.

Danny Makkelie maakt carrière bij de politie

Danny Makkelie werd op 28 januari 1983 geboren in Willemstad, de hoofdstad van Curaçao, één van de voormalige Nederlandse Antillen. Eenmaal in Nederland volgde Makkelie een opleiding aan de Politieschool. Hij kreeg een baan bij het korps Rotterdam waar hij opklom tot inspecteur, Hulpofficier van Justitie en Operationeel Expert. Tot op de dag van vandaag combineert Danny Makkelie het politiewerk met het fluiten van voetbalwedstrijden.

Al jong aan de slag als scheidsrechter

Al op tienjarige leeftijd floot Danny Makkelie voetbalwedstrijden bij de pupillen. Op zijn 16e behaalde hij het diploma scheidsrechter amateurvoetbal bij de KNVB. In december 2005 stond Makkelie voor het eerst op het veld in een wedstrijd in het betaald voetbal. Het ging om een wedstrijd in de Eerste Divisie, die tussen Fortuna Sittard en (Stormvogels) Telstar. Vier jaar later, in december 2009 floot Makkelie, 26 jaar oud, zijn eerste wedstrijd op het hoogste niveau. De eredivisiewedstrijd tussen Heracles Almelo en Sparta Rotterdam. Krap een half jaar later, in mei 2007 werd Danny Makkelie de jongste scheidsrechter op de Seniorlijst van de KNVB.

Danny Makkelie gezin en partner

Er is veel onduidelijk over het gezin en partner van Danny Makkelie. Makkelie houdt zijn privé leven namelijk zeer goed verborgen. Over zijn jeugd en of hij een partner of gezin heeft is nauwelijks iets te vinden. Johan Derksen stelt in een uitzending van VI dat de scheidsrechter homoseksueel is maar dit in overleg met de KNVB niet openlijk uitdraagt. De bond gaf dit advies om vervelende spreekkoren tijdens wedstrijden te voorkomen. Derksen maakte zijn statement omdat Makkelie kort daarvoor had aangekondigd een belangrijke wedstrijd in Saoedi-Arabië ging fluiten. Dit land heeft een zero tolerance beleid tegen homoseksuelen. Derksen vond daarom dat Makkelie dit verzoek had moeten weigeren uit solidariteit met de homo gemeenschap. Collega scheidsrechter Serdar Gözübüyük noemde ooit de naam van Makkelie en suggereerde dat Makkelie ‘nog net geen botox in zijn voorhoofd had en eigenlijk liever op naaldhakken zou lopen’. Makkelie reageerde nuchter op deze uitspraken bij de regionale zender Radio Rijnmond. ‘Er wordt geen naam genoemd, dus ik heb geen idee of hij op mij doelt of niet’, aldus Makkelie. ‘Het zou handiger zijn geweest als hij gewoon een naam had genoemd’.

Danny Makkelie carrière: FIFA scheidsrechter

Eind 2010 droeg de KNVB Danny Makkelie voor bij de UEFA om internationaal scheidsrechter te worden. Dit verzoek werd per 1 januari 2011 gehonoreerd. Hiermee werd Makkelie ook de jongste Nederlandse scheidsrechter die op het hoogste niveau wedstrijden mocht fluiten. Zijn eerste wedstrijd was die tussen Red Bull Salzburg tegen en FK Liepājas Metalurgs in de voorronde van de Europa League. De UEFA hanteert voor scheidsrechters 4 categorieën. Makkelie werd al in 2013, twee jaar na zij benoeming, gepromoveerd naar de hoogste categorie. Zijn eerste wedstrijd in de voorronde van de Champions League floot Danny Makkelie in juni 2012. Zijn eerste belangrijke wedstrijd in Nederland was de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal in augustus 2014.

Champions League

De opmars van Danny Makkelie ging door. Wederom als jongste scheidsrechter ooit floot Makkelie in oktober 2014 zijn eerste wedstrijd in de groepsfase van de UEFA Champions League tussen Chelsea FC en NK Maribor. Zijn eerste ervaringen met landenteams deed Danny Makkelie op tijdens het WK onder 20 in 2017. Hij vervulde samen met zijn Nederlandse collega Björn Kuipers de rol van videoscheidsrechter. Vanaf 2017 staat Danny Makkelie op de elitelijst scheidsrechters. Het wordt eentonig, maar ook hiermee was hij de jongste Nederlander ooit die deze status bereikte. In april 2018 mocht Makkelie zijn eerste belangrijke wedstrijd voor UEFA fluiten. Het ging om een kwartfinale in de Champions League, tussen Barcelona en AS Roma. Bij het WK voetbal in 2018 was Makkelie videoscheidsrechter, onder andere tijdens de finale tussen Frankrijk en Kroatië. In augustus 2020 kon Danny Makkelie weer een belangrijke mijlpaal aan zijn CV toevoegen. Hij leidde de Champions League finale tussen Sevilla FC en Internazionale. De wedstrijd werd gewonnen door de Spanjaarden.

WK debuut

Het WK voetbal van 2020 werd vanwege de coronapandemie uitgesteld naar de zomer van 2021. Danny Makkelie werd geselecteerd voor de groepswedstrijden Italië – Turkije en Rusland – Finland. Daarna stond hij op het veld in de achtste finale tussen Engeland en Duitsland en kreeg hij daarna ook nog een halve finale tussen Engeland en Denemarken. De finale moest hij overlaten aan landgenoot Björn Kuipers. Ook op het WK voetbal in Qatar was Makkelie actief. Tot het WK had Makkelie 588 wedstrijden gefloten. Hierin deelde hij 1853 gele kaarten uit. 79 keer trok hij voor eenzelfde speler voor de tweede keer geel. 75 keer was een overtreding volgens Makkelie zo ernstig dat een rode kaart op zijn plaats was.

 

Laat een reactie achter