Waar we ook gaan en waar we ook zijn, we lijken ons altijd aangetrokken te voelen tot en onder de indruk te zijn van prominente hoge gebouwen. Deels komt dat omdat ze groot zijn maar vaker nog omdat ze speciaal zijn. Of in ieder geval ooit waren.

Torens hadden over het algemeen geen huisvestingsdoel, maar een meer gespecialiseerd doel. Ze dienden als klokkentorens, verdedigingsstructuren of hadden een observatie- of communicatiefunctie. Sinds de technologie deze rollen op zich heeft genomen, fungeren de meeste torens als musea of bieden ze recreatieve toeristische activiteiten aan.

De oudste van hen dateren uit 8000 voor Christus, zoals het geval is bij de toren van Jericho uit de neolithische periode en strekken zich uit tot in de huidige tijd, met de meer moderne torens, die meer excentrieke benaderingen in hun ontwerp en architectuur hebben.

Laten we nu eens kijken naar de beroemdste torens ter wereld.

10. Minaret van Jam

Minaret van Jam

De Minaret van Jam was onderdeel van een moskee uit de 12e eeuw, maar door overstromingen en Mongoolse invasies werd dit gebouw ernstig aangetast. Gelegen in het westelijke deel van Afghanistan, staat de 65 meter hoge minaret nog steeds ter nagedachtenis aan het verleden.

9. Belem toren

Belem toren

De Toen van Belem in Lissabon, Portugal, die ook wel bekend staat als de Toren van St. Vincent werd gebouwd als een verdedigingsmaatregel voor de stad en werd later beschouwd als een van de symbolen van het tijdperk van ontdekkingen vanwege de belangrijke rol, die het speelde in die periode.

8. Qutb Minar

Qutb Minar

De Qutb Minar – of minaret – is de tweede hoogste minaret van India en staat nu op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Deze indrukwekkende 73 meter hoge toren van rood zandsteen en marmer staat in Delhi en heeft een geschiedenis, die teruggaat tot het jaar 1193.

7. De 3 Pagoden van de Chongsheng Tempel

3 Pagodas of Chongsheng Temple

De oude stad Dali in de provincie Yunnan in China is gastheer van de De Drie Pagodes van de Chongsheng Tempel, die dateren uit de 9e en 10e eeuw. De met witte modder bedekte baksteenconstructies zorgen voor een unieke stijl in de boeddhistische architectuur van China.

De pagodes, met de middelste die een hoogte heeft van 69,6 meter, zijn enkele van de best bewaarde structuren van de tempel waardoor het één van de hoogsten is in het hele land.

6. CN Tower

CN Toren

Met een hoogte van 553 meter is de CN Tower in het centrum van Toronto, Canada, een wonder van architectuur, dat dienst doet als communicatie- en observatietoren.

De CN Tower, die in 1976 werd gebouwd, was voordat de Burj Khalifa werd voltooid de grootste vrijstaande structuur en toren ter wereld. CN staat voor Canadian National en de toren, die het symbool van de stad is, werd in 1995 door de American Society of Civil Engineers tot één van de zeven nieuwe wereldwonderen uitgeroepen.

5. Spiraalvormige Minaret van Samara

Spiral Minaret

De Spiraalvormige Minaret, ook bekend als de Malwiya Minaret, maakt deel uit van de Grote Moskee van Samarra in Irak en werd voltooid in het jaar 851 door de Abbasiede kalief Al-Mutawakkil. Het was, met een toren van 52 meter hoog en een spiraalvormige helling van 33 meter breed, ooit de grootste moskee ter wereld.

In de 9e eeuw was de moskee alleen door een brug met de toren verbonden en tijdens de invasie in 1278 van Hulagu Khan in Irak werd de moskee vernietigd, waardoor alleen de minaret overbleef.

4. Torens van San Gimignano

Towers van San Gimignano

San Gimignano, gelegen in de regio Toscane, is één van de mooiste dorpen van Italië en beroemd om zijn wijn en pittoreske landschappen. Tijdens de hoogtijdagen in het verleden werd het dorp door niet minder dan 70 torens verdedigd, maar na verwoest te zijn door de pest in 1348, nam het langzaam af in belang en verzakten de meeste torens, waardoor er uiteindelijk slechts 14 torens overbleven, die vandaag de dag nog herinneren aan wat het dorp ooit was.

3. Big Ben

Big Ben

Eén van de bekendste bezienswaardigheden van Londen, de Big Ben, wordt nu na het diamanten jubileum van Elizabeth II in 2012 officieel de Elizabeth Tower genoemd.

De Big Ben, die in 1858 werd voltooid, is de op één na grootste luidklok met vier kwartieren ter wereld. De klok en de wijzerplaten zijn ontworpen door Augustus Pugin en de toren zelf is gebouwd in neogotische stijl, die in het Victoriaanse Engeland erg populair was.

2. De scheve Toren van Pisa

Scheven toren van pisa

Een ander architectonisch wonder van onze wereld, de scheve Toren van Pisa, was eigenlijk een bouwfout. De bouw begon al in 1173 en vanwege zijn slechte fundament werd het bijna een hele eeuw onafgewerkt gelaten.

Om de kanteling te kunnen compenseren, werden de vloeren aan de ene kant hoger gebouwd en de toren werd pas in de 14e eeuw voltooid. In de 20e eeuw onderging het een renovatie en het werd in 2001 opnieuw voor het publiek geopend. De toren beklimmen is een unieke ervaring.

1. Eiffeltoren

Eiffel Toren

Dit is waarschijnlijk wel één van de meest bekende bezienswaardigheden ter wereld. De Eiffeltoren van de stad Parijs werd in 1889 ontworpen door ingenieur Alexandre Gustave Eiffel als de toegangspoort tot de Wereldtentoonstelling van dat jaar.

Het is het meest bezochte betaalde monument ter wereld, met tot 2010 meer dan 250 miljoen bezoekers. Met zijn 324 meter was de Eiffeltoren het hoogste gebouw ter wereld tot 1930 en het heeft drie niveaus voor bezoekers, met restaurants en een observatorium op het hoogste niveau.

Laat een reactie achter