Als je een klein huis probeert in te richten, kan het soms lijken alsof je opties beperkt zijn. En hoewel je niet veel kunt doen om extra vierkante meters toe te voegen, zijn er gelukkig wel genoeg manieren om de ruimte in je kleine appartement zo goed mogelijk te benutten. De oplossing in dit geval is het profiteren van de grootste open ruimtes die je hebt, namelijk je muren.

Die lege muren bieden mogelijkheden en als je een paar decoraties aan de wand hangt, kun je een klein appartement gezellig en stijlvol in plaats van strak en krap laten aanvoelen. Ongeacht je stijl zijn er trucjes, die je kunt gebruiken om je kamer ruimtelijk te maken en je eigen persoonlijkheid en smaak aan de ruimte toe te voegen. Of je nu een kunstverzamelaar, een natuurliefhebber of een boekenliefhebber bent, je muren kunnen worden aangepast, zodat jij kunt worden omringd door de dingen waar je zo van houdt.

Overweeg niet alleen om iets aan de muren te hangen, maar overweeg ook om de muren zelf te decoreren. Probeer om een accentmuur te maken, een heldere en gewaagde kleur verf te gebruiken of breng met behang, sponstechnieken en andere decoratieve verftechnieken een patroon aan. (Overweeg nu je toch bezig bent om ook de plafonds mee te nemen !) Deze decoratieve accenten kunnen in een kleine ruimte een nog grotere impact hebben.

Als je er klaar voor bent om je kleine ruimte naar het volgende niveau te brengen, hebben we wat inspiratie verzameld om je op weg te helpen. Blader eens door deze ideeën voor muurdecoraties, die zeker meer stijl aan je huis zullen toevoegen.

Kies voor kunst, die in verhouding staat met de ruimte

Een te groot schilderij of een te grote foto zal de aandacht trekken en in een kleine ruimte de hele sfeer bepalen. Probeer in een kleine ruimte een zwart-witfoto op te hangen of voeg wat kleur toe met een levendig abstract stuk.

Maak een galerijwand

kunst in woonkamer

Niets voegt meer persoonlijkheid en kleur toe dan een galerijwand. Toon een verzameling kunst, foto’s of voeg wandkleden en objecten toe. Kies voor eenvoudige lijsten die bij elkaar passen of breng juist variatie aan door verschillende kleuren, stijlen en lijsten te gebruiken! Om het allemaal netjes op te hangen, dan kan je kijken naar een ophangsetje voor je kunst.

Hang een wandkleed op

Een wandtapijt of wandkleed kan kleur en patroon, evenals een gevoel van zachtheid aan een ruimte toevoegen. Overweeg eens om vintage sjaals of een ander mooi stuk textiel in te lijsten. Bonus: het is, als het tijd is om te gaan verhuizen, veel gemakkelijker om nog eens in een andere ruimte op te hangen.

Hang spiegels op

blauwe spiegel

Spiegels reflecteren licht, waardoor een kleine ruimte groter en lichter aanvoelt. Probeer een extra grote spiegel op te hangen of hang een paar verschillende spiegels bij elkaar, waardoor je een salonstijl krijgt.

Schilder een muurschildering

Maak, door een muurschildering toe te voegen, echts iets speciaals van jouw muren. Of je het nu zelf met de hand schildert of voor wandbekleding kiest, het motief zal een grote impact hebben.

Hang planken op

Als je geen ruimte meer hebt voor boekenkasten, breng je je collectie gewoon naar de muur. Hang zwevende planken op en hang eventueel andere objecten aan de muur.

Hang borden op

Waarom zou je je mooie serviesgoed in de kast verstoppen, als je er ook mee kunt pronken? Gebruik speciale ophangsystemen om je favoriete borden en schalen mee aan de muur te hangen.

Hang lampjes aan de muur

gasontladingslampen

Hangende lampjes voegen een extra lichtbron toe zonder ruimte in te nemen op de vloer of een bijzettafeltje. Kies voor een opvallend ontwerp dat zowel licht als stijl aan je ruimte zal toevoegen.

Gebruik planten

Planten hoeven niet alleen op de vensterbank te worden neergezet. Probeer eens hangende of aan de muur gemonteerde plantenbakken om een beetje natuur binnen te brengen en leven aan je muren toe te voegen.

Voeg met een weefpatroon textuur toe

Die macramé-wandkleden uit de jaren ‘70 zijn terug van weggeweest. De kleden voegen textuur toe en verwarmen je grimmige muren. Koop ze op Etsy of probeer er zelf een te maken!

Gebruik de muur voor het opbergen van spullen

Heb je een tekort aan kastruimte? Waarom zou je geen opvallend en praktisch display creëren? Installeer haken of zoek naar een ander ophangsysteem en hang bijvoorbeeld hoeden en tassen in groepjes bij elkaar.

Laat een reactie achter