Het kiezen van het perfecte dekbed is heel persoonlijk, maar er zijn wel een aantal factoren waar je zeker rekening mee moet houden! Maar als je eenmaal het dekbed hebt gevonden dat ‘precies goed’ is, kan het wonderen voor de kwaliteit van je slaap verrichten. Het is dus de moeite waard om de tijd te nemen om erachter te komen welk dekbed het beste bij je past.

Weet je niet waar je moet beginnen om voor iedereen het perfecte dekbed te vinden? Voordat je op de verschillende factoren ingaat bij bijvoorbeeld Allnatura, waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van een dekbed, is het belangrijk om jezelf één vraag te stellen…

Wat voor soort warmtetype ben jij?

Meestal zijn er drie verschillende soorten warmtetypes:

Warme slaper: je krijgt het in je huidige beddengoed al snel warm. Dit is een veelvoorkomend probleem voor vrouwen tijdens de menopauze! Een warme slaper heeft het juist altijd warm en heeft behoefte aan een koeler bed. Je houdt je huis waarschijnlijk ook aan de koele kant.

Gemiddelde slaper: je bent niet erg snel koud of warm en je slaapt graag in een t-shirt of een dunne pyjama. Alleen op dagen met extreem weer heb je het tijdens je slaap te warm of te koud. Thuis heb je zelden de behoefte om de thermostaat aan te passen.

Koude slaper: je vindt het aangenaam om lekker onder een warme deken te liggen! Je hebt of het buiten nu koud of wat warmer is onder een dunne deken al snel koud. Je houdt je huis waarschijnlijk ook aan de warme kant.

Komt één van deze beschrijvingen je bekend voor?

Als dat niet het geval is, val je misschien tussen twee categorieën – ergens in het spectrum van warm en koud. Als dat het geval is, overweeg dan om twee verschillende dekbedden te kopen om in verschillende seizoenen te gebruiken. Dat wil zeggen, een zwaarder dekbed voor de koelere maanden en een lichter dekbed voor de warmere maanden.

Allnatura

Mocht je op zoek zijn naar ecologische producten om natuurlijk te kunnen slapen en wonen, dan ben je bij Allnatura bij het goede adres. Ze bieden diverse mogelijkheden om op producten te filteren en te zoeken, maar ook de uitgebreide informatie helpt je bij jouw zoektocht naar een nieuwe matras, een nieuw dekbed en een nieuw hoofdkussen. Profiteer van de orthopedisch en ecologisch praktische innovaties.

5 factoren om te overwegen bij het kiezen van een dekbed

moderne-slaapkamer-bruin-boxspring

1. Voor welke vulling moet je kiezen?

Dekbedden worden meestal gemaakt met één van de twee soorten vulling: natuurlijk (dons, zijde, bamboe, wol) of synthetisch (microgel).

Dons is de naam voor de laag fijne veertjes onder het verendek van vogels zoals ganzen en eenden. Dons is er in verschillende kleuren en kan, afhankelijk van factoren zoals de volwassenheid en de soort van de vogel, in kwaliteit variëren. Dekbedden zijn meestal gevuld met eenden- of ganzendons. De donspluizen van de gans zijn over het algemeen groter dan die van de eend en het isolatievermogen van ganzendons is iets hoger dan het isolatievermogen van eendendons.

Dekbedden gevuld met zijde of bamboe zijn 100% hypoallergeen, waardoor ze ideaal voor mensen met een gevoelige huid en allergieën zijn. Deze natuurlijke vezels zijn uitstekende isolatoren en blinken uit in het afvoeren van vocht om slapers koel en droog te houden. Dit maakt ze ook een goede keuze voor warmere slapers.

Een wollen vulling kan tot een derde van zijn gewicht aan vocht afvoeren! Dit helpt om een frisse, droge slaapomgeving te behouden. Wol wordt ook beschouwd als een duurzaam textiel omdat het afkomstig is van een diervriendelijke, hernieuwbare grondstof. Omdat een wollen dekbed iets zwaarder en dichter is, is het een goed jaarrond of een winterdekbed.

Ten slotte zijn er ook synthetische vullingen, zoals microgel, die dons nabootsen. Microgel is gemaakt van 100% polyester en is dus hypoallergeen en gemakkelijk te onderhouden. Voor wie op zoek is naar een betaalbare optie met een grote waarde, is het microgel dekbed een goede keuze. Maar het is vermeldenswaard dat, om de warmte van een donzen dekbed te evenaren, een microgel dekbed ongeveer drie keer zoveel vulling nodig heeft. Dus synthetische dekbedden kunnen wat zwaarder op het lichaam aanvoelen.

2. Zoek wat bij je slaapprofiel past

slapende-man

Het soort vulling is slechts een deel van de vergelijking. De vulkracht is het andere deel! Het soort vulling en de vulkracht bepalen samen het gewicht en de warmte van je dekbed. Dus wat is vulkracht? Simpel gezegd, vulkracht geeft het isolerende vermogen van je dekbed weer.

Voor niet-dons is de vulkracht gelijk aan de hoeveelheid vulling en bepaalt het het gewicht van een dekbed. Dus hoe meer vulling, hoe warmer het dekbed!

Met dons wordt dat iets lastiger…

De vulkracht voor dons verwijst naar het volume of de ‘loft’ (luchtigheid) die het dons creëert. Dus met een hogere kwaliteit dons kun je een hogere vulkracht met minder vulling bereiken. Het hangt er allemaal vanaf hoeveel ruimte het dons opvult, in plaats van hoeveel dons er is.

Een ons luxe ganzendons kan bijvoorbeeld meer ruimte innemen dan een ons eendendons van mindere kwaliteit, zodat het meer lucht in het dekbed kan vasthouden en dus meer warmte kan creëren… zonder dat er meer vulling nodig is! Daarom is 32 ons witte ganzendons met een vulkracht van 650 warmer dan 38 ons eendendons met een vulkracht van slechts 500.

3. Led op de draaddichtheid

De tijk is het omhulsel van een dekbed. Meestal beoordeel je de tijk van een dekbed aan de hand van hoe hoog de draaddichtheid is. Alles boven een 220 draaddichtheid wordt geclassificeerd als ‘dons proof’ (er kan geen dons ontsnappen). Dus een hogere draaddichtheid wordt over het algemeen beschouwd als een kwalitatief hoogwaardige hoes!

Dat gezegd hebbende, hoe hoger het aantal draden, hoe zachter en lichter de buitenstof zal zijn. Dit zorgt voor meer loft van de donsvulling en een soepeler handgevoel. De tijk kan ook gemaakt worden van alternatieve vezels, zoals bijvoorbeeld bamboe. Een bamboe tijk biedt uitstekende temperatuurregulerende eigenschappen, waardoor het een goede keuze voor warme slapers is.

4. Constructie

slaapkamer-lamp

Er zijn voor dekbedden verschillende constructiemethoden. Maar één van de beste methoden is de ‘baffle box’! In wezen gaat het om het naaien van een raster van tussenschotten in een dekbed. Deze baffles bieden ruimte voor het dons naar boven maar het dons blijft wel gelijkmatig verdeeld, zodat er geen koude plekken ontstaan.

Een andere veelgebruikte methode is de methode waarbij het dekbed in een extra fijn ‘ruitmotief’ is gestikt. Bij deze methode wordt een raster direct door beide tijklagen heen gestikt. Het nadeel van deze aanpak is dat koude plekken langs de stiknaden kunnen ontstaan, waar het dons schaars en samengedrukt zit. Maar je dekbed zal een meer evenwichtige uitstraling hebben en als je het warm krijgt, zul je het misschien op prijs stellen om wat koele plekken te hebben.

5. Zoek je stoffen uit

Vergeet niet om rekening te houden met de andere lagen stof, die je op je bed wilt plaatsen! Als je iemand bent die graag met een deken, een plat laken of zelfs een dikker jacquard dekbedovertrek slaapt, zullen deze lagen stof allemaal de warmte en het gewicht van je beddengoed verhogen.

Als je bijvoorbeeld een warme slaper bent, kan het kiezen van een warm dekbed en het toevoegen van een jacquard dekbedovertrek te warm voor je zijn. Als je echter van de jacquard-look houdt, kun je misschien beter kiezen voor een licht, warm dekbed. Aan de andere kant, als je een koude slaper bent, kan de combinatie van een het hele jaar door een warm dekbed en een jacquard dekbedovertrek ideaal zijn!

Conclusie

Over het algemeen gaat het bij het kiezen van het perfecte dekbed dus om jouw comfort en jouw behoeften. Begin met uitzoeken welke warmte het beste voor je is en beperk vervolgens je keuze door rekening te houden met factoren zoals de vulling, het tijk en de constructie.

Uiteindelijk is een goed dekbed een waardevolle investering, die wel tot 20 jaar mee kan gaan… dat is 20 jaar beter slapen (en een betere kwaliteit van leven)!

Laat een reactie achter