Heb jij je ooit weleens afgevraagd hoe vaak je je beddengoed moet verschonen? Heb jij een oplossing nodig om vlekken en geurtjes, die zich in de loop van de tijd op je lakens hebben verzameld, te verwijderen? Bekijk ons blog voor tips, trucs en nog veel meer!

Het kiezen van het juiste dekbedovertrek op Bedsupply kan een uitdaging zijn, maar als je weet wat je opties zijn, ben je al een goed eind op weg. Lees hieronder alles over dekbedovertrekken.

Een dekbed is een soort deken, die in plaats van een sprei kan worden gebruikt of een deken, die op het laken ligt. Je hebt dan dus alleen maar een dekbed op je bed liggen en geen aparte deken en onderlaken. Een dekbed wordt meestal door een afneembaar dekbedovertrek beschermd, net zoals de kussenslopen de kussens beschermen. Een dekbed wordt in de Verenigde Staten ook wel een duvet genoemd, hoewel een duvet doorgaans wel dunner is en ook geen hoes heeft.

Dekbedovertrekken worden, aangezien een dekbed moeilijk te wassen is, apart en ook veel vaker dan het dekbed zelf gewassen. Het belangrijkste doel van een dekbedovertrek is om het dekbed te beschermen, maar het heeft ook een decoratieve functie. Een dekbedovertrek kan gemakkelijk worden vervangen door een dekbedovertrek met een andere kleur of een ander ontwerp en je kunt het ook per seizoen wisselen. Factoren waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van een dekbedovertrek zijn onder meer de maat, het materiaal, de vervaardiging en het uiterlijk.

De maat

luxe-witte-slaapkamer

De maat is het belangrijkste kenmerk van een dekbedovertrek omdat het namelijk om het dekbed moet passen. De hoes moet goed om het dekbed passen, zonder dat er veel ruimte overblijft, zodat het dekbed kan bewegen. Dekbedden zijn, afhankelijk van het bed waarvoor ze gemaakt zijn, verkrijgbaar in verschillende standaardmaten, maar de dikte kan zeker variëren.

Het materiaal

Dekbedovertrekken van een goede kwaliteit worden vaak gemaakt van geavanceerde stoffen zoals polyfiber, dat is samengesteld uit extreem fijne, synthetische vezels. Dit materiaal is geweldig om beddengoed van te maken voor mensen die last hebben van nachtelijk zweten omdat de kleine vezels vocht laten verdampen in plaats van het te absorberen. De polyvezel, die in dekbedovertrekken wordt gebruikt, is meestal geborsteld omdat dat voor meer zachtheid zorgt.

De vervaardiging

slaapkamer-bruin

Een dekbedovertrek wordt meestal gemaakt door twee rechthoekige stukken stof aan alle vier de zijden aan elkaar te naaien. De onderkant wordt opengelaten zodat het dekbed in de hoes kan worden gestoken. Dekbedovertrekken van hoge kwaliteit hebben ook strikbanden op elke hoek, zodat het dekbedovertrek op die vier punten aan het dekbed kan worden bevestigd. Dit ontwerp voorkomt dat het dekbed in de hoes opkruipt.

Sommige dekbedovertrekken hebben ook een sluiting, zoals knopen of ritsen. Sommige zijn verkrijgbaar met een verscheidenheid aan decoratieve versieringen, zoals bijvoorbeeld borduurwerk, linten of knopen, die ze extra mooi maken. Plooien, ruches en randen zijn extra soorten versieringen, die te vinden zijn op dekbedovertrekken van hoge kwaliteit. Plooien zijn een soort vouw, die wordt gemaakt om de stof een voller uiterlijk te geven, terwijl bij ruches kleine rimpels in de stof worden gemaakt om het net wat mooier te maken.

Het uiterlijk

groene-slaapkamer

Dekbedovertrekken zijn in een slaapkamer een echte eyecatcher en hebben dus een grote invloed op de algehele uitstraling. Daarom is het belangrijk om bij het maken van je keuze rekening te houden met de impact, die een dekbedovertrek zal hebben. Gelukkig zijn dekbedovertrekken in verschillende kleuren en patronen verkrijgbaar zodat er voor iedere slaapkamer wel iets te vinden is.

Effen stoffen zijn een goede keuze als je je slaapkamer al hebt aangekleed en het gewoon wat kleur wilt geven. Complexe patronen zoals takken, bloemen en strepen kunnen de voorkeur hebben als je de slaapkamer juist met het dekbedovertrek wilt versieren. Versieringen zoals plooien kunnen een decoratieve textuur geven, die in combinatie met zachtere elementen zoals de vitrage er geweldig uitzien. Sommige dekbedovertrekken zijn ook omkeerbaar en hebben aan elke kant een ander ontwerp. Met omkeerbare dekbedovertrekken kun je het uiterlijk van je slaapkamer snel en zonder extra kosten veranderen.

1 reactie

Laat een reactie achter