Of het nu zakelijk of privé is, weten dat je geld veilig is en op zijn minst een beetje rente oplevert, is een essentieel onderdeel van financiële planning.

Spaarrekeningen met een hoge rente en deposito spaarrekeningen zijn twee van de belangrijkste plaatsen om je geld op te slaan, maar welke optie is nou het beste? Er zijn een aantal factoren en kenmerken waar je rekening mee moet houden als je beslist wat het beste voor jou is.

Spaarrekening met hoge rente versus deposito spaarrekening

Een spaarrekening met hoge rente is een bankrekening die is ontworpen om je spaargeld sneller te laten groeien. Over het algemeen biedt deze rekening een hogere rente in vergelijking met andere transactierekeningen. Een deposito spaarrekening is een spaarproduct waarbij je geld voor een vaste termijn wordt belegd tegen een vaste rente.

De keuze tussen deze twee alternatieven hangt grotendeels af van je omstandigheden en je cashflow behoeften.

Rente

Over het algemeen is de rente op een spaarrekening een variabele rente. Je rente staat dus niet vast en kan meebewegen met de markt of gevoelig zijn voor wijzigingen van de banken. Aan de positieve kant is de rente concurrerend en meestal hoger dan die van een traditionele transactierekening, waardoor je sneller spaargeld opbouwt. Sommige hoogrentende spaarrekeningen betalen echter een bonusrente boven de variabele rente als beloning voor een bepaald gedrag, zoals elke maand een bepaald bedrag storten en/of geen geld opnemen. Het is belangrijk om goed op deze bonusvoorwaarden te letten, want als je niet aan het gedrag voldoet, kan het zijn dat alleen de standaard variabele rente wordt betaald, die meestal erg laag is.

financien-statistieken

Met een deposito spaarrekening is je rentetarief vastgelegd, dus zelfs als de markt daalt, blijft je tarief hetzelfde en heb je zekerheid over hoeveel je ontvangt op de vervaldatum van je termijndeposito. Over het algemeen geldt: hoe langer de looptijd, hoe hoger de rente die je ontvangt.

Looptijd

Bij spaarrekeningen met een hoge rente kun je je geld er zo lang op zetten als je wilt. Er is geen vaste looptijd of einddatum, dus je hoeft je geld nooit te verplaatsen als je tevreden bent met je voorwaarden. Sommige spaarrekeningen met hoge rente hebben een introductierente die meestal 3 of 4 maanden duurt vanaf de opening van je rekening, waarna de rente op de rekening weer daalt naar de standaard variabele rente.

Bij deposito spaarrekening moet je echter beslissen over de lengte van de investeringstijd. Dit kan variëren van een maand tot vijf jaar. Een deposito spaarrekening is een deposito van 12 maanden of minder. Een langetermijndeposito is langer dan een jaar.

De kosten

Calculating Oh No GIF by MOODMAN

Natuurlijk zijn er, zoals met alles, kosten om rekening mee te houden. Hoewel veel spaarrekeningen met een hoge rente geen kosten met zich meebrengen (vergeet niet dat het de bedoeling is dat je geld spaart en niet uitgeeft aan het opzetten van een rekening), brengen sommige banken wel kosten in rekening voor het opzetten, maandelijkse of jaarlijkse kosten.

Ook voor deposito spaarrekeningen worden over het algemeen geen kosten in rekening gebracht, tenzij je besluit geld op te nemen voordat de termijn is afgelopen.

Toegang tot je geld

vrouw doet berekeningen

Je spaarrekening met hoge rente is altijd open en toegankelijk voor je. Dit betekent dat je je geld kunt opnemen als en wanneer je het nodig hebt. Maar vergeet niet dat de hoeveelheid rente die je verdient afhankelijk is van de hoeveelheid geld die erop staat. Bovendien bieden veel rekeningen bonusrentes als je het geld niet opneemt, dus het is verstandig om daar rekening mee te houden.

Bij deposito spaarrekeningen kun je helemaal niet bij je geld totdat de termijn is verstreken. Als je besluit om je termijndeposito vroegtijdig op te zeggen, kunnen er boetes ontstaan.

Extra deposito’s

Omdat je spaarrekening met hoge rente open en toegankelijk is, kun je je spaargeld op elk moment aanvullen. Hoe meer geld er op de rekening staat, hoe meer rente je verdient, dus het is gunstig om te blijven bijstorten. Bij sommige rekeningen moet je elke maand een bepaald bedrag storten om in aanmerking te komen voor een bonusrente, zodat je je spaargeld echt ziet groeien.

Bij deposito spaarrekeningen kun je daarentegen geen extra stortingen doen. De enige manier om geld bij te storten is wachten tot de looptijd is verstreken en dan je extra spaargeld op een nieuw termijndeposito storten.

Kiezen waar je je geld wilt opslaan is in principe een persoonlijke beslissing. Welke optie werkt het beste voor jou en je omstandigheden?

Laat een reactie achter