Veel bekende artiesten die verslaafd waren hebben openlijk gesproken over hun verslavingen, schaamtegevoelens en de ernstige gevolgen ervan. “Weet alsjeblieft dat je niet alleen bent,” benadrukte Jamie Lee Curtis. Deze boodschap wordt ook sterk onderstreept bij detoxkliniek Fundamentum. Voor degenen die nieuwsgierig zijn naar hoe het eraan toegaat in zo’n afkickkliniek in Amsterdam, bieden wij een exclusief inzicht.

Toegankelijke hulp, altijd beschikbaar

Fundamentum is een geregistreerde en officiële GGZ-instelling voor gespecialiseerde gezondheidszorg. De kliniek biedt kortstondige detoxbehandelingen, waarbij verslaafden gedurende een periode van één tot twee weken in een medische setting kunnen afkicken. Met een toegewijd team van verpleegkundigen, GGZ-agogen, artsen en psychiaters staat Fundamentum garant voor hoogwaardige zorg. Bovendien werkt de instelling nauw samen met zelfhulpgroepen in heel Nederland, zodat verslaafden nooit alleen hoeven te staan.

Fundamentum logo

Fundamentum is buitengewoon laagdrempelig en biedt een open deurbeleid. De afkickkliniek is 365 dagen per jaar geopend en je kunt 24/7 bellen om je aan te melden voor een eerste gesprek. Tijdens deze intake wordt zorgvuldig beoordeeld of de detoxbehandeling passend is. Bij een positief advies kan men direct terecht in de kliniek, zonder wachtlijsten. Het intakegesprek vindt plaats in het speciaal ingerichte intakecentrum, gelegen in Amsterdam Oost aan de Geschutswerf nummer 14.

Het aanpakken van een fysieke verslaving

Bij Fundamentum wordt de lichamelijke verslaving aangepakt, een cruciale eerste stap voor herstel. Bij het afkicken van alcohol, medicatie of drugs ervaren verslaafden vaak heftige ontwenningsverschijnselen, zoals trillen, verwardheid, hallucinaties en slapeloosheid. Na een korte detoxbehandeling bij Fundamentum is het lichaam vrij van giftige stoffen, waardoor patiënten klaar zijn om aan het psychische aspect van verslaving te werken. Het vervolgtraject wordt bepaald in overleg met de verwijzende instelling of, indien niet verwezen, met de hulp van Fundamentum bij het vinden van een passend vervolgtraject.

Snelheid en toewijding

een terugval betekent niet dat je gefaald hebt

Eenmaal een positief behandeladvies ontvangen, kunnen patiënten snel terecht in de kliniek. Tijdens de intake wordt een behandelplan opgesteld, dat voor opname dient te worden ondertekend. Flexibiliteit is ook mogelijk, waarbij de behandeling kan worden aangepast aan de behoeften van de patiënt. Tijdens de behandeling wordt er intensief gewerkt aan herstel, waarbij toewijding van de patiënt cruciaal is.

Strikte regels en gebalanceerd contact

Tijdens het verblijf bij Fundamentum volgen patiënten een vast dagprogramma, met individuele sessies met een psycholoog, deelname aan sport- en ontspanningsactiviteiten en dagelijkse groepssessies. Ervaringsdeskundigen komen regelmatig langs als gastsprekers, waardoor patiënten de mogelijkheid hebben hun gedachten te delen en steun te vinden bij medepatiënten. Het contact met de buitenwereld is beperkt, met vaste belmomenten en regelmatige controles om de veiligheid en effectiviteit van de behandeling te waarborgen.

Detoxkliniek Fundamentum biedt niet alleen een weg naar herstel, maar ook een gevoel van gemeenschap en ondersteuning voor degenen die worstelen met verslaving. Met een toegankelijke aanpak en een vastberadenheid om patiënten te helpen, staat Fundamentum aan de frontlinie van het gevecht tegen verslaving in Nederland.

Laat een reactie achter