Als je je zorgen maakt over de aanschaf van een dieselauto na veel slecht nieuws over de pers, hogere belastingtarieven en schone lucht zones, dan ben je niet de enige.
Eenvoudig gezegd kun je beter een dieselauto kopen als je regelmatig veel kilometers op hoge snelheid aflegt, d.w.z. eerder regelmatig pendelen op de snelweg dan veel korte ritten. Diesel auto’s gaan zuiniger om met brandstof dan hun benzine tegenhangers.

De prijzen van dieselauto’s dalen momenteel door de demonisering van diesel de laatste jaren vanwege de gevolgen voor de gezondheid en het milieu. Daarom zijn de prijzen van tweedehands dieselauto’s verleidelijk – maar ze passen alleen bij een bepaald type bestuurder. Als je een dieselvoertuig verkeerd gebruikt of een oud model koopt, kun je al snel te maken krijgen met dure rekeningen en een verbod om in stadscentra te rijden. Mocht je er eentje willen kopen, dan kan je natuurlijk altijd kijken naar een autofinanciering bij Findio.

Lees verder om alles te weten te komen wat je moet weten als het gaat om de keuze tussen een benzine en een diesel auto.

Is een dieselauto geschikt voor mij?

blauwe-bmw-auto

Een dieselauto kan geschikt voor je zijn als je jaarlijkse kilometrage rond de 35.000+ km per jaar ligt. Dat komt omdat diesel ongeveer 20% efficiënter is dan benzine, zodat hij op lange termijn goedkoper zou moeten zijn, maar alleen voor bestuurders die lange afstanden afleggen of regelmatig op de snelweg rijden

Als je in een stad woont en/of meestal minder dan 25 kilometer per rit rijdt, dan kun je beter een benzine kopen. Diesel auto’s zijn het meest vervuilend als ze met lage snelheden rijden en bepaalde onderdelen van een diesel auto beginnen problemen te geven als ze verkeerd gebruikt worden.

Wat is een DPF?

De DPF is een belangrijk onderdeel van de meeste dieselmotoren, en ook de meest waarschijnlijke boosdoener als er problemen ontstaan. Je hebt meer kans dat het Diesel Particulate Filter (binnenin het uitlaatsysteem) van een dieselauto verstopt raakt door er korte stukjes mee te rijden, omdat de auto niet de kans krijgt heet genoeg te worden om dit roet af te branden. Een verstopte DPF is duur om schoon te maken en nog duurder om te vervangen. Het probleem wordt vaak gesignaleerd door zwarte rook die uit de uitlaat komt bij het wegrijden of starten van een auto.

Dieselbezitters die korte ritten maken, zoals degenen die geen lange afstanden met hoge snelheden afleggen, wordt aangeraden hun auto eens per maand een ritje van 80 kilometer op de snelweg te laten maken om problemen te voorkomen. Als je een oude diesel koopt en/of een dieselauto met hoge kilometerstanden, kun je een auto bezitten die al geteisterd is door een duffe DPF die binnenkort vervangen moet worden. Je kunt hier meer lezen over DPF’s en mogelijke DPF problemen.

Waarom heeft de regering zich tegen diesels gekeerd?

bmw in de bergen

Auto’s met dieselmotor werden meer dan een decennium lang door opeenvolgende Nederlandse regeringen gepromoot omdat ze, gemiddeld een lagere CO2 uitstoot en een beter officieel brandstofverbruik hebben dan hun tegenhangers met benzinemotor. Bestuurders werden gestimuleerd door de lagere wegenbelasting en bedrijfsautobelasting die in het verleden voor diesels golden. Maar nu moet de regering iets doen aan de toenemende luchtverontreiniging in de Nederlandse steden.

De stikstofoxiden (NOx) die door dieselmotoren worden geproduceerd zijn een van de oorzaken van luchtverontreiniging. Daarom heeft de regering niet alleen aangekondigd dat de oudste, meest vervuilende diesels extra zullen worden belast als ze tijdens piekuren in stedelijke gebieden worden gebruikt, maar heeft ze ook het verkeersbelastingsysteem voor nieuwe auto’s veranderd. Zodat bezitters van benzine- en dieselauto’s na het eerste jaar (dat voor dieselbezitters een band omhoog gaat) hetzelfde tarief zullen betalen.

Wat is de toekomst van dieselauto’s in Nederland?

De toekomst van dieselauto’s is nog niet bekend, maar het marktaandeel van diesels is de afgelopen twee jaar catastrofaal gedaald. Als je de dalende restwaarden voor dieselauto’s in aanmerking neemt, kiezen automobilisten steeds minder voor nieuwe diesels.

Dat gezegd hebbende, zijn er toch nog enkele mooie aanbiedingen voor nieuwe en gebruikte dieselauto’s. Door de inzakkende vraag zijn de kortingen op nieuwe dieselauto’s gemiddeld hoger dan voor hun benzine tegenhangers en dat is vaak genoeg om de hogere belastingtarieven op diesels te compenseren.

Worden dieselauto’s in Nederland verboden?

Moderne dieselmotoren, die welke voldoen aan de Euro 6 emissievoorschriften en latere modellen, zijn indrukwekkend schoon. Maar de oudere, vuilere motoren zullen waarschijnlijk in fasen verboden worden. Wij voorspellen dat diesel nog vele jaren een relatief klein deel van het wagenpark zal blijven uitmaken, maar wel steeds schoner zal worden.

Zullen fabrikanten stoppen met de verkoop van diesel?

Ja, sommige zullen dat doen. Porsche heeft dieselmotoren al gemeden, terwijl Suzuki de levering van dieselmotoren voor de Nederlandse markt heeft gepauzeerd en Toyota zijn dieselmodellen geleidelijk aan aan het schrappen is. Sommige autofabrikanten lijken echter nog niet van tact te veranderen.

Moet ik mijn dieselauto inruilen en nu verkopen?

Als je toch al van plan bent je auto op te waarderen, is het de moeite waard eens te kijken naar de oude sloopregelingen voor dieselauto’s. Ook als je niet meer over de snelweg pendelt, met pensioen bent of gewoon niet veel kilometers meer aflegt – is het de moeite waard een oudere (Euro 4 of vroeger) diesel te vervangen als je je dat kunt veroorloven. Mocht je te kort komen, dan kan je altijd nog geld lenen bij Findio. Weet wel dat geld lenen ook geld kost!

Als je vandaag een nieuwe diesel auto koopt, koop je een Euro 6 diesel. Dit zijn de schoonste dieselmotoren die ooit gemaakt zijn en ze hebben nu geen last van beperkingen voor schone lucht.

Laat een reactie achter