Als het erop aankomt om behulpzaam te zijn, kunnen daden luider dan woorden zijn. Wanneer we proberen om hulp of troost te bieden aan iemand, die onlangs een dierbare heeft verloren, zullen we ons waarschijnlijk zorgen maken over wat we moeten zeggen. Soms is de beste manier om te helpen om helemaal niets te zeggen, maar iets specifieks te doen dat ondersteunend en zinvol is.

Weten wat de beste manier is om een handje te helpen, kan moeilijk zijn maar het zou je er niet van moeten weerhouden om het te proberen.

Aanbod van ondersteuning kan een open einde en vaag zijn en vaak is het laatste dat een rouwende persoon wil doen, moeite doen om een dubbelzinnig aanbod van voedsel of gezelschap te maken. Weten wat de beste manier is om een handje te helpen, kan moeilijk zijn maar het zou je er niet van moeten weerhouden om het toch te proberen.

1. Wees aanwezig en volhardend

koppel-knuffelen

Veel mensen, die een verlies ervaren, krijgen een overvloed aan aandacht en hulp in de directe nasleep van een overlijden, maar met het verstrijken van de weken ondervinden ze een aanzienlijke daling van de communicatie. Die follow-up periode is een belangrijk moment om voor nabestaanden beschikbaar te blijven. Het is belangrijk om na de eerste schokperiode, na het overlijden en de begrafenis, contact te blijven houden.

Als een aanbieding wordt afgewezen, raak dan niet ontmoedigd.

Dean raadt aan om plannen niet voor onbepaalde tijd te laten. Zet een herinnering in je telefoon om elke week te teksten en te vragen of er iets gedaan moet worden.

En als dat aanbod wordt afgewezen, raak dan niet ontmoedigd. Bied aan om je vriend op te halen en ergens mee naartoe te nemen en laat hem weten dat je het blijft vragen. Stop niet met het aanbieden en het uitnodigen als ze weigeren. Blijf ze achtervolgen. Blijf beschikbaar en aanwezig voor de nabestaanden. Houd zo goed mogelijk week na week contact. Zorg er bij al deze acties voor dat je het gesprek niet overneemt. Wees gewoon aanwezig, liefhebbend en je authentieke zelf in mededogen met een ander. De meeste mensen willen dat iemand ze opbelt en op bezoek komt.

2. Help bij klussen om het huis

Er is geen tekort aan klusjes en kleine taken, die een grote hulp kunnen zijn. Je kunt boodschappen doen, helpen bij de was, kasten, kelders en zolders opruimen, huisdieren verzorgen of werk in de tuin doen. Denk daarnaast aan eenvoudige manieren waarop je aan de rouwende persoon, die niet aan koken en schoonmaken denkt, verlichting kunt bieden.

Denk daarnaast aan eenvoudige manieren waarop je aan de rouwende persoon, die niet aan koken en schoonmaken denkt, verlichting kunt bieden.

Zijn ze van plan om bedankbriefjes te sturen naar mensen, die de uitvaartdienst bijwoonden? Overweeg dan om kaarten voor ze te kopen en ze te stempelen. Het omgaan met de juridische documenten, die volgen op een overlijden, kan voor nabestaanden ook een enorm gedoe zijn. Als je ervaring hiermee hebt, help de rouwer dan bij het organiseren van die taak, maak lijsten met mensen om mee te bellen of om af te spreken en zoek online adressen op.

3. Neem ze mee uit

uniek menu restaurant

Fysiek actief zijn en contact maken met de natuur kan een geweldige manier zijn om gevoelens van isolatie en verdriet te verminderen. Een lange wandeling in de frisse lucht kan revitaliserend zijn of als er een specifieke sport of activiteit is (tennis, bowlen, zwemmen) die je in het verleden met die persoon hebt gedaan, probeer dat dan eens. Net zo constructief: neem ze naar een coffeeshop of een museum. En als ze er geen zin in hebben, geen probleem. Laat ze weten dat ze hun gevoelens niet hoeven te verbergen en dat je openstaat om iets te gaan doen of lekker naar huis te gaan.

4. Herdenk de overledene

De overledene helpen herdenken, individueel of in samenwerking met anderen, is een attent gebaar dat kan de rouwende kan helpen bij het oproepen van positieve herinneringen. Of het nu een kunstwerk, een gedicht of gedenkbeeldjes van Assieraad.com zijn, het is een buitengewoon aardig gebaar om met een creatief werkje te laten zien dat je om ze geeft. Overweeg ook om in de naam van de overledene een schenking aan een goed doel te doen.

5. Breng geen eten of bloemen

boeket-bloemen-begrafenis

Denk buiten de bestaande kaders. Het meenemen van eten en bloemen is een attent gebaar en het verstrekken van eten kan natuurlijk vooral nuttig zijn als iemand een traumatisch verlies lijdt en niet de tijd en energie heeft om te koken. Wees echter voorzichtig met de ‘gebruikelijke giften’ die aan mensen die rouwen worden gegeven, bijv. eten en bloemen. Sommige mensen zijn allergisch voor bloemen en bloemen sterven en moeten worden verzorgd in een tijd dat mensen die rouwen nergens voor willen zorgen. Nabestaanden worden vaak overspoeld met voedsel en gooien uiteindelijk ook veel voedsel weg. Ook is er de kwestie van voedselallergieën. In plaats van een ovenschotel mee te nemen, kun je proberen om voor een maaltijdservice te betalen, die kan worden gebruikt wanneer de rouwende het echt nodig heeft. En probeer in plaats van bloemen een cadeaubon of een bon voor een massage te geven.

6. Luister

Luisteren is een enorm geschenk. Mensen die rouwen moeten misschien veel praten en het verhaal keer op keer vertellen om hen te helpen genezen. Als je gewoon aanwezig kunt zijn en kunt luisteren en niet prescriptief kunt zijn, is dat geweldig.

Je beschikbaar stellen terwijl je geduldig en comfortabel bent zonder antwoorden of de ‘juiste woorden’ te hebben, is belangrijk.

Je beschikbaar stellen terwijl je geduldig en comfortabel bent zonder antwoorden of de ‘juiste woorden’ te hebben, is belangrijk. Als we ze de ruimte geven om vrijuit te praten (zonder te geloven dat we hun pijn moeten wegnemen of iets moeten doen om het op te lossen), kan dat voor grote opluchting zorgen. De beste actie, die je in deze situatie kunt ondernemen, is luisteren en niet onderbreken met jouw eigen verhaal of beoordelen wat de andere persoon vertelt. En als je nadenkt over de beste manieren om iemand te helpen, zorg er dan voor dat je inspeelt op hun persoonlijkheid en hun behoeften. Geen twee mensen rouwen op dezelfde manier of op dezelfde tijdlijn, dus wees flexibel met zowel jouw tijd als jouw verwachtingen.

Laat een reactie achter