Als het gaat om ringbanden denken de meeste mensen dat de keuzes vrij eenvoudig zijn. Je gaat naar de kantoorboekhandel en ziet dat er goedkope en dure zijn. Er komt echter veel meer kijken bij het kiezen van een ringband dan alleen de prijs. Het is belangrijk om een aantal verschillende factoren te begrijpen bij het kiezen van een ringband. Dit artikel is bedoeld om de belangrijkste zaken aan te geven waar je op moet letten bij het kiezen van een ringband. Dit zijn ze:

ringband map

1. Ring stijl

Er zijn twee primaire ringstijlen die gebruikt worden bij drie ringbanden. De meest gebruikte stijl is de ronde ring. Voor kleinere documenten en kleinere ordners zijn deze ideaal. Voor grotere documenten geven bedrijven vaak de voorkeur aan D-ring ringbanden. De ringen van deze ordners hebben de vorm van de letter D en ze zijn ontworpen om pagina’s in dikkere documenten makkelijker te kunnen openen en raadplegen. Naast deze twee stijlen zijn er nog een aantal variaties op deze stijlen.

2. Dikte

Ordners zijn verkrijgbaar in maten zo klein als 2 tot 4 cm en kunnen in dikte oplopen tot 10 cm. Over het algemeen gebruiken dunnere ordners ronde ringmechanismen en dikkere ordners D-ringmechanismen. Maten tussen 2 en 6 cm zijn meestal verkrijgbaar in beide ringstijlen.

3. Omslagen

Sommige drie-rings ordners hebben een vinyl omslag aan de voor- en achterkant en op de rug. Andere hebben een transparante vinyl overlay die het mogelijk maakt om bedrukte vellen toe te voegen voor maatwerk. Deze worden ook wel clear overlay of clearview ordners genoemd. Beide soorten ordners hebben een stuk spaanplaat aan de binnenkant van de voorkant, achterkant en rug. Niet alle ordners gebruiken echter spaanplaat. Sommige hebben een voorkant, achterkant en rug van flexibel poly- of kunststofmateriaal.

4. Formaat

De meeste ringbanden zijn ontworpen voor het inbinden van documenten in letterformaat. Er zijn ook speciale ringbanden verkrijgbaar voor het inbinden van vellen van een half formaat (ook wel babyboeken genoemd). Deze ringbanden kunnen moeilijker te vinden zijn en hebben meestal minder opties dan standaard ringbanden voor brieven. Hetzelfde geldt voor rapportmappen.

5. Kleur

De meest voorkomende kleuren voor ringbanden zijn zwart en wit. Afhankelijk van de stijl die je zoekt is het mogelijk om andere kleuren te vinden.

6. Mechanismen

Er zijn een paar overwegingen bij het kiezen van een mechanisme, die allemaal draaien om het gebruik ervan.

De meeste ordners gebruiken meestal een D-ringvormig mechanisme dat in de achterflap wordt geplaatst. Hierdoor kunnen de voorklep en de rug vrij openen zonder dat er aan de ingesloten documenten wordt geduwd of getrokken, zoals bij een O-ringvormig mechanisme.

  • Mechanismen met twee ringen hebben over het algemeen de voorkeur vanwege de iets lagere kosten in vergelijking met mechanismen met vier ringen, en ze doen hun werk uitstekend.
  • Vierringsmechanismen zijn geweldig voor op reis of voor intensief gebruik in een kantooromgeving. De toevoeging van twee extra ringen spreidt de scheurbelasting op de documenten en minimaliseert de beweging in de ordner.
  • Hefboommechanismen zijn ideaal als papierwerk vaak verplaatst, geopend of gereorganiseerd wordt, en net als vier ringen een ideale oplossing voor op kantoor. Het grotere mechanisme maakt het ook mogelijk om papier gemakkelijk van de ene naar de andere kant te schuiven en de gemakkelijk te sluiten hendel maakt het openen en sluiten van de ordner eenvoudig en moeiteloos.

Laat een reactie achter