Voor een bedrijf is een zakelijk internet van groot belang. Er zijn veel voordelen voor bedrijven, die overstappen op glasvezel internet. Glasvezel internet is stabieler dan een traditionele verbinding via de telefoonlijn (DSL). Met een glasvezel netwerk beschikken bedrijven over een supersnel zakelijke internetverbinding:
- Minder data knelpunten
- Minimale vertraging
- Superieure betrouwbaarheid
- Lagere totale eigendomskosten gedurende de levenscyclus van de technologie
- Minder informatiebeveiligingsrisico’s
- Download- en uploadsnelheid zijn gelijk aan elkaar
Hoewel glasvezel, als je het eenmaal hebt geïnstalleerd, redelijk onfeilbaar is, kunnen er bij elke grote op technologie gebaseerde verandering uitdagingen en ongewenste verrassingen zijn.
Om je te helpen de meest soepele en meest positieve overstapervaring mogelijk te maken, hebben wij een lijst met 7 vragen samengesteld, die je aan elke potentiële zakelijke internetprovider kunt stellen. Internet en tv vergelijken maken we voor jou dus nog even een stapje duidelijker.
1. Hoeveel kost het?
Internet via glasvezel is goedkoper dan je denkt. Sterker nog, onze potentiële klanten zijn meestal verrast als ze ontdekken dat glasvezel niet zo duur is of minder duur is als hun huidige internetconnectiviteitsoplossingen.
Hoe dit komt? Over het algemeen betalen zowel aanbieders van zakelijk internet via kabelnetwerken als aanbieders van zakelijk internet via DSL-netwerken hoge bedragen om een enorm netwerk te onderhouden. Dat netwerk omvat zowel de hardware als de infrastructuur evenals de overeenkomsten met de lokale leveranciers. Deze kosten worden aan de maandelijkse datafacturen van hun klant doorberekend.
2. Inzicht in de kosten voor het glasvezel internet
Glasvezel is in veel opzichten inherent aan eenvoudigere technologie dan kabel- of kopergebaseerde internetconnectiviteit. Je betaalt niet voor een complexe infrastructuur of een gedeelde bandbreedte met openbare internetgebruikers. Je betaalt alleen voor je eigen bandbreedte.
Daarom kunnen de initiële kosten van glasvezel internet aanzienlijk variëren en zijn grotendeels afhankelijk van factoren rond de eerste installatie. Als er een glasvezellijn in de buurt van je bedrijf ligt, zijn je kosten lager.
Sluit glasvezel niet uit omdat je denkt dat het duurder is. De kans is groot, dat dat niet zo is. Wat nog belangrijker is, vergeet niet om te vragen naar de installatiekosten naast een schatting van je maandelijkse factuur.
3. Hoe snel is het echt?
Zelfs als je bedrijf veel data verzendt, zul je waarschijnlijk met een glasvezel-internetverbinding geen problemen ondervinden met betrekking tot de snelheid of de vertraging. Aangezien datatransmissies via glasvezel licht gebruiken, is het korte antwoord op ‘hoe snel is glasvezel?’ ‘De snelheid van het licht’. Je kan het beste internet thuis vergelijken om erachter te komen wat voor jou de beste deal is.
Meer specifiek varieert de snelheid van glasvezel internet afhankelijk van de specifieke elektronica. Over het algemeen kan de maximale snelheid met de juiste apparatuur 100GigE bereiken, maar meer algemeen, ten minste 10-1000Mbps. In niet-technische termen is dat ongeveer tien keer sneller dan het beste op koper gebaseerde circuit dat geld kan kopen.
4. Hoeveel bandbreedte is er gegarandeerd?
Met traditionele benaderingen van het zakelijk internet, kan het erg duur zijn om je bandbreedte te upgraden. Afhankelijk van je infrastructuur moeten veel bedrijven dan nieuwe apparatuur en circuits installeren.
Glasvezel is een stuk flexibeler en biedt bedrijven de mogelijkheid om bandbreedte toe te voegen als dat nodig is en naadloos op te schalen. Het enige dat je hoeft te doen, is een telefoontje naar je provider, die je instellingen onmiddellijk moet kunnen wijzigen zonder bezoeken ter plaatse of installatieprojecten.
De bepalende factor voor bandbreedtebeperking met glasvezel is je Ethernet-poort, die bepaalde hoeveelheden Mbps aankan, zoals 50, 100 of 1000Mbps.
5. Zijn er ook verborgen kosten?
Als je bang bent dat je maandelijkse internetrekening veel verborgen kosten bevat, kun je er zeker van zijn dat dit, zeker bij een ethische provider, zeer onwaarschijnlijk is. Glasvezel wordt niet in rekening gebracht op basis van de hoeveelheid data die je gebruikt en je servicekosten mogen niet van maand tot maand fluctueren.
Er zijn twee soorten servicekosten op een glasvezel internetrekening:
- Kosten voor de Ethernet-poort
- Kosten voor de bandbreedte
Nogmaals, deze bedragen mogen nooit een verrassing zijn. Het enige andere soort kosten dat je tegenkomt, zijn belastingen, die enigszins kunnen variëren en afhankelijk zijn van twee factoren:
- Of je al dan niet VoIP-telefonie bij dezelfde leverancier aanschaft.
- Of jouw spraakcircuit wel of niet de staatsgrenzen overschrijdt.
6. Zit je aan het contract vast?
Glasvezel internet contracten bevatten doorgaans een verbintenis van minimaal 12 maanden. Deze aanpak is vrij standaard in die branche, aangezien de initiële kosten voor de provider hoog kunnen zijn en de eenjarige verbintenis van klanten hen in staat stelt om de kosten te recupereren. Er zijn wel een aantal internetproviders die ook contracten bieden die maandelijks opzegbar zijn, maar dit zijn er niet veel en hier betaal je over het algemeen ook meer voor.
De contract flexibiliteit kan per leverancier verschillen. Het is altijd verstandig om met potentiële providers een eerlijk gesprek te voeren voordat je je vastlegt op jouw opties om jouw contract te wijzigen, inclusief het toevoegen of het verwijderen van andere cloudgebaseerde communicatie tools uit hun servicemenu.
7. Kunnen mijn systemen de Gigabit-snelheden volledig gebruiken?
De mogelijkheden van je router bepalen of je medewerkers al dan niet gebruik kunnen maken van draadloze internetverbinding (wifi). Over het algemeen moet je provider je in staat stellen om wifi op de werkplek te bieden door je te begeleiden naar de juiste inzet en je te helpen om een draadloos toegangspunt aan je lokale netwerk (LAN) toe te voegen.
In zeldzame gevallen, waarin dit niet mogelijk of nodig is, vraag je je provider naar de mogelijkheid om kosten te besparen door te informeren of ze klanten laten betalen voor een knelpunt op data.
8. Is glasvezel ook in mijn gebouw beschikbaar?
De nabijheid van een glasvezelring is de grootste factor bij het bepalen van de initiële installatiekosten.
Eén van de eerste stappen om je gegevens over te zetten, is te praten met potentiële leveranciers over de beschikbaarheid. In veel gevallen kun je ook hun online glasvezel beschikbaarheid gebruiken om te bepalen of er een ringvormig netwerk van glasvezelparen in je regio beschikbaar is. Is er al glasvezel aanwezig? Dan hoef je alleen een abonnement af te sluiten. Is er nog geen glasvezel aanwezig? Dan kun je kijken of je het aan kunt laten leggen.
Als je bedrijf aan het verhuizen is, heb je een voordeel. Werk samen met je toekomstige verhuurder en makelaar om ervoor te zorgen dat je huurovereenkomst een bepaling bevat dat glasvezel ter plaatse beschikbaar zal zijn, waardoor je de installatiekosten aan het vastgoedbeheerbedrijf kunt doorberekenen.
Laat een reactie achter