DNA is uniek celmateriaal dat enorm veel informatie bevat. Het is bijvoorbeeld mogelijk om aan de hand van het celmateriaal familiebanden vast te stellen. Een voorbeeld daarvan is het laten uitvoeren van een broer/zus-test of een vaderschapstest doen. Zo is het eveneens mogelijk om meer over jezelf en je achtergrond te weten te komen. We schreven hier al eerder over in dit artikel. Om meer te weten te komen over je achtergrond kun je bijvoorbeeld een DNA test laten doen om zo je eigen profiel te laten samenstellen net als een test om je etnische afkomst te bepalen en te ontdekken en tot welke bevolkingsgroep je behoort.

DNA test biologische band

Er zijn allerlei redenen om je DNA te laten onderzoeken, zoals om een biologische band met een ander persoon vast te stellen. Twijfel je bijvoorbeeld of je de vader bent van een kind dan is het mogelijk om een vaderschapstest te laten uitvoeren. Dat kan voor de eigen gemoedsrust, maar het is eveneens mogelijk om een rechtsgeldige test te laten doen.

Het verschil heeft dan betrekking op de uitvoering van de test. Zo kun je bij jezelf een DNA test afnemen en bij je kind als het alleen om je gemoedsrust gaat. Deze methode is eveneens geschikt als je bijvoorbeeld wilt weten of een persoon biologisch gezien je broer of zus is of wellicht een halfbroer of halfzus. Zo zijn er eveneens testen uit te voeren om na te gaan of er sprake is van biologisch grootouderschap.

DNA test profiel

dna-test-lab

Jouw DNA biedt ook de mogelijkheid om een profiel van het eigen unieke celmateriaal te laten maken. Dat kan op allerlei manieren nuttig zijn, zoals voor medische toepassingen, maar ook als je een risicovol beroep hebt. Bijvoorbeeld als je een brandweerman bent of als militair wordt uitgezonden. In dat geval is het onder meer mogelijk om je DNA profiel te laten opslaan in het laboratorium. De unieke genetische gegevens van jou worden dan bewaard in een beveiligde ruimte. Het is ook mogelijk om je celmateriaal te laten opslaan om in de toekomst bijvoorbeeld te gebruiken voor onderzoek bij eventuele genetische aandoeningen.

Ben je gewoon nieuwsgierig naar je eigen profiel dan is het ook mogelijk om een DNA test te laten uitvoeren met inzicht in je genetische opbouw.

DNA test afkomst en bevolkingsgroep

Wil je aan de hand van jouw DNA weten wat je afkomst is en tot welke bevolkingsgroep je behoort? Dan is het eveneens mogelijk om een DNA test te laten uitvoeren. De resultaten gaan tot wel duizend jaar terug in het verleden van je eigen familie. Het is zelfs mogelijk om te laten vaststellen uit welk dorp je voorouders kwamen. Zo breng je met een simpele test de hele geschiedenis van je familie in kaart.

In het verlengde van het onderzoek naar je afkomst geeft jouw DNA ook informatie over de zogenoemde Haplogroep waartoe je behoort. Op deze manier ontdek je of je bijvoorbeeld roots hebt in Afrika of dat je onder een andere Haplogroep valt. Deze DNA testen zijn eenvoudig in gebruik, want je neemt bij jezelf wangslijmvlies af.

Laat een reactie achter