Werken vanuit huis en je tijd naar eigen hand indelen? Steeds meer mensen kiezen ervoor om een online onderneming te starten en zelf hun eigen geld te verdienen. De mogelijkheden binnen dit werkveld groeien gestaag, maar wat is een optie die niet al te veel risico’s met zich meebrengt? Dropshipping is dé online-ondernemingsmethode waarbij je geen inkooprisico’s neemt, die ervoor zorgt dat jij je geen zorgen hoeft te maken over het logistieke proces achter jouw online onderneming en die de zorg over voorraden en opslagruimtes uit handen neemt en jou tóch de kans biedt om, dankzij het verschil tussen het verkoop- en inkoopbedrag, een winstmarge van 70% te behalen. Maar hoe werkt dropshipping? En wat zijn de voor- en nadelen hiervan? 

Dropshipping

laptop-werken

Om te beginnen heb je een webshop nodig. Deze is eenvoudig te maken door middel van CMS-systemen als WordPress, Squarespace, Wix of de speciale Dropshipping Shopify CMS. Wanneer deze basis gelegd is, bied jij jouw klanten de mogelijkheid om een product te bestellen uit jouw webshop. De order van dit product plaats jij vervolgens bij de door jou aangeschreven leverancier, waarna jouw leverancier de order rechtstreeks naar jouw klant stuurt. Naast het feit dat dropshipping als methode op zich dus niet al te veel tijd vergt, biedt dropshipping jou nog meer voordelen.

De voordelen van dropshipping

  • Dropshipping is een van de eenvoudigste mogelijkheden binnen deze markt. Zo heb je enkel een webshop nodig en zijn de tijdrovende aspecten voor jouw leverancier. Hierdoor heb jij geen personeel nodig voor het inpakken en verzenden van orders, waardoor jij je kunt focussen op onderstaande aspecten.
  • Het enige dat écht aan jou besteed is, is het verlenen van een optimale klantenservice, het uitbreiden en innoveren van jouw assortiment en het up-to-date houden – en SEO-bestendig maken van jouw webshop.
  • Je betaalt jouw leverancier pas, nádat een klant een order heeft geplaatst. Hierdoor loop je geen onnodige inkooprisico’s.
  • Jouw verkoopprijs bestaat uit de inkoopprijs, de kosten voor orderafhandelingen, verzending door jouw leverancier én jouw winstmarge. Desondanks is het helemaal niet gek als jouw winstmarge dankzij het verschil tussen het verkoop- en inkoopbedrag, oploopt naar 70%. Goed te doen, toch? 

Aandachtspunten bij dropshipping

tafel met laptop

Naast de vele voordelen die dropshipping biedt zijn er ook aspecten waar je op moet letten. Zo kan het voor komen dat een order onderweg beschadigd raakt of zelf helemaal niet aankomt bij jouw klant. Jouw klant bestelt bij jou, waardoor jij hier de eindverantwoordelijkheid voor draagt. Maakt jouw leverancier een fout, dan is dit dus schadelijk voor jouw reputatie. Zorg er dus ten alle tijden voor dat jij vooraf concrete afspraken maakt met jouw leverancier. Deze afspraken kunnen betrekking hebben tot zaken als retourzendingen, garantie, levertijden en aanwezige voorraden. Daarnaast moet je niet vergeten dat jouw leverancier niet alleen jouw leverancier is, maar ook van die van jouw collega’s: de concurrenten. Een mogelijk gevolg hiervan zou kunnen zijn dat zij dezelfde, of soortgelijke producten, tegen een lagere prijs aanbieden. Hierdoor kan jouw verkoop, en jouw omzet dus ook, afnemen. Houd daarom goed in de gaten wat jouw concurrent bezighoudt en welke tarieven zij hanteren, zodat jij hier op een tactische manier op in kunt spelen en onderscheid je daarmee van de rest. Uniciteit is precies wat ervoor zorgt dat jij met online ondernemen een goed zakcentje bij kunt verdienen, zonder al te veel risico te lopen.

Laat een reactie achter