Bier is een onderwerp dat veel mensen zal aanspreken. We weten dat je het lekker vindt, want dat vinden wij namelijk ook. Hoewel men denkt dat alleen champagne, wijn of whisky exclusief genoeg zijn om met een extravagant prijskaartje te komen, is dat niet helemaal waar want bier bevindt zich ook op deze exclusieve markt.

En geloof het of niet, het doet het daar helemaal niet zo slecht.

Je zou best weleens verrast kunnen zijn als je ontdekt dat bier de oudste drank ter wereld is en dat het, na water en thee, op nummer 3 van de populairste drankjes staat. Een ander feit dat voor zich spreekt is, dat bier de meest geconsumeerde alcoholische drank ter wereld is. Iedereen weet dat wel, want bier is overal verkrijgbaar. Het is voor bijna iedereen betaalbaar en is op een hete zomerdag heerlijk om de dorst mee te lessen.

Maar niet iedereen kan zich de beste bieren ter wereld veroorloven. Dat komt omdat bij een goed biertje veel meer komt kijken dan een eenvoudig avondje uit met vrienden. Het is een hele nieuwe markt en het bevindt zich in een hele andere prijsklasse. Een prijsklasse waar je misschien geen weet van hebt.

Hieronder vind je de 10 duurste bieren ter wereld. Omdat de flessen verschillende maten hebben, hebben we ze op basis van hun prijs voor 500ml berekend en geclassificeerd. 1 ding is zeker: je moet behoorlijk veel geld verdienen, mocht je zulk soort bier graag willen drinken!

10. Tutankhamun Ale – 60

Afbeeldingsresultaat voor Tutankhamun Ale

De Tutankhamun Ale werd in 1996 in het Verenigd Koninkrijk geïntroduceerd en is een reproductie van een oud Egyptisch bier.

Het verhaal gaat helemaal terug naar de geheime keuken van koningin Nefertiti en was weggestopt in de zonnetempel totdat een team van archeologen van de Universiteit van Cambridge de overblijfselen van de ingrediënten, die in die tijd werden gebruikt om het bier van te maken, ontdekten.

Het hoofd van het team nam contact op met Scottish and Newcastle Breweries in Groot-Brittannië en die creëerden Tutankhamun Ale. Het bier bevat 6% alcohol en wordt verkocht voor de prijs van € 60/500ml.

9. Brewdog’s Sink the Bismarck – 86

Afbeeldingsresultaat voor Brewdog's Sink the Bismarck

De versterkte Quadrupel India Pale Ale (IPA) van Brewdog is het antwoord op de Sink the Bismarck van het Duitse bedrijf Schorschbrau in de race om ‘s werelds sterkste bier te maken.

Ze noemen het bier een IPA omdat het vier keer wordt gevriesdroogd en vier keer de hoeveelheid hop en bitterheid van een conventioneel bier bevat. Het heeft een alcoholpercentage van maar liefst 41% en prijs is € 86/500ml.

8. Samuel Adams’ Utopias – 162

Afbeeldingsresultaat voor Samuel Adams’ Utopias

Het duurste bier van de VS, de Samuel Adams’ Utopias, wordt maar beperkt gebrouwen en wordt sinds 2002 om de twee jaar gelanceerd. Elke partij wordt 18 jaar lang in sherry-, brandy-, cognac, bourbon- en whisky-vaten gerijpt. Het heeft ook nog een magisch vleugje ahornsiroop.

Het alcoholpercentage is 27% en prijs per 500ml is € 162. Het nadeel van dit bier is dat het in 13 Amerikaanse staten verboden is, dus mensen die geïnteresseerd zijn, moeten misschien wel een beetje verder reizen om het te kunnen proeven.

7. Schorschbräu’s Schorschbock 57 – 338

Afbeeldingsresultaat voor schorschbräu schorschbock 57

De race om het sterkste bier ter wereld stopte niet bij Brewdog. De Duitse brouwerij Schorschbrau zette de strijd voort en wist een nog sterker bier dan dat van Brewdog te brouwen. De Duitsers hebben uiteindelijk de strijd gewonnen en tot op de dag van vandaag hebben ze nog steeds die eer.

Hun bier heet Schorschbock en het heeft een alcoholpercentage van 57,5%. Veel succes ermee als je ooit besluit om het te proberen want ik zou, als ik jou was, maar heel voorzichtig zijn. Het bier heeft zelfs de Duitse Bierzuverheidswet geschonden, dus pech voor het Duitse volk omdat er in totaal maar 36 flessen van zijn gemaakt en die zijn niet eens legaal. De prijs per 500ml is zo’n slordige € 338.

6. Carlsberg’s Jacobsen Vintage – 432

Afbeeldingsresultaat voor Carlsberg's Jacobsen Vintage

De beroemde Deense biermakers uit Carlsberg besloten dat het tijd was voor een bier dat de luxe wijnmarkt kon uitdagen en dus creëerden ze Jacobsen Vintage, een bier van gerstewijn met vanille en cacaobonen.

Het werd tussen 2008 en 2010 gebrouwen en daarna zes maanden lang in Zweedse en Franse eiken vaten gerijpt. Het bier is alleen in Denemarken verkrijgbaar, dus boek snel je vlucht voordat ze allemaal op zijn. Het heeft een alcoholpercentage van 10,5% en een prijskaartje van € 432 per 500ml.

5. De Cam & de 3 Fonteinen Millennium Geuze 1998 – 499

Afbeeldingsresultaat voor De Cam & de 3 Fonteinen Millennium Geuze

Geïntroduceerd in 1998 in België ter voorbereiding op de feestdagen voor het jaar 2000 was het, zoals de naam al doet vermoeden, een samenwerking tussen De Cam en de 3 Fonteinen.

Het heeft een alcoholpercentage van 7% en hoewel er slechts 8000 flessen werden geproduceerd, kun je het nog steeds, goed bewaard in kelders, over de hele wereld vinden. Maar pas wel op voor de prijs, want dat is een aanzienlijke € 499 per 500ml.

4. Brewdog’s The End of History 939

Afbeeldingsresultaat voor Brewdog’s The End of History

Terug naar dat gekke team van Brewdog en hun gevecht met Schorschbrau om het sterkste bier ter wereld te brouwen.

Na Sink the Bismarck stopten ze niet met experimenteren. De race ging door en de jongens brouwden The End of History. Nee, niet de apocalyps, maar een bier genaamd The End of History. Of misschien toch wel de apocalyps als je er te veel van drinkt, want het heeft een alcoholpercentage van 55%.

Als je voor een biertje zoals dit wilt gaan, zorg dan dat het er maar één is, want anders ben je na een avondje blut, aangezien het prijskaartje maar liefst € 939 per 500ml is. Als je daarna ooit nog wakker wordt om te beseffen wat je hebt gedaan, is dat het dus.

Het bier is zowel in het alcoholpercentage als in het gebruik van dieren – eekhoorns, hazen en wezels – om de flessen te vervaardigen minder vriendelijk. Ze hebben er maar twaalf van gemaakt, hoewel ik niet weet wie ze proberen te sparen, de dieren of de klanten.

3. Cantillon Loerik 1998 – 1.396

Afbeeldingsresultaat voor Cantillon Loerik

Met een naam die neigt naar verwennerij, omdat Loerik de Vlaming in het Vlaams ‘luie jongen’ betekent, verwijst het naar het zeer lange hervergistingproces dat binnenin de fles plaatsvindt. Cantillon Loerik is vanwege zijn speciale brouwproces en de zeldzaamheid één van de duurste bieren.

Het heeft een alcoholpercentage van slechts 5%, maar een fles van 0,75l werd op een veiling voor € 2.095 verkocht. Dat betekent € 1.096/500ml.

2. Nail Brewing’s Antarctic Nail Ale – 1.472

Afbeeldingsresultaat voor Nail Brewing's Antarctic Nail Ale

De Antarctic Nail Ale van Nail Brewing is een Australische pale ale met een zeer interessant brouwproces. Ze namen wat ijs van een ijsberg op Antarctica, smolten het in het Tasmanië en stuurden het vervolgens naar Perth, Australië om het te brouwen.

Er werden in totaal slechts 30 flessen gemaakt en 100% van de winst gaat naar de Sea Shepherd Conservation Society. Het heeft een alcoholpercentage van 10% en een prijskaartje van € 1.472/500ml, althans dat werd er geboden op een veiling.

1. Arctic Ale van The Allsopp – 408.191

Afbeeldingsresultaat voor Arctic Ale van The Allsopp

De titel van het duurste bier ter wereld gaat naar een meer dan 140 jaar oud flesje bier, die werd meegenomen op de Arctic Expedition van 1875 onder leiding van Sir George Nares.

Enkele tientallen flesjes van de Allsopp Arctic Ale werden in een garage in Gobowen, Shropshire, Engeland, gevonden en één van hen werd op een veiling voor een ongelooflijke € 408.191 verkocht.

Laat een reactie achter