Sommige mensen houden van edelstenen in sieraden en anderen verzamelen ze alleen voor hun waarde, maar de stenen op deze lijst zijn alleen weggelegd voor de rijkste kopers!

Als je van bling houdt, ben je hier aan het juiste adres. We hebben de meest extravagante edelstenen verzameld die alleen de rijkste mensen zich kunnen veroorloven.

Dit is onze lijst met de 10 duurste edelstenen ter wereld!

10. Zwarte Opaal – €8.859 per karaat

Zwarte Opaal

Zwarte opalen zijn het meest waardevol en uitzonderlijk zeldzaam.

Deze opalen zijn alleen in Australië gevonden en de meeste komen uit de plaats Lightning Ridge in New South Wales.

Bovendien is het delven van deze opalen een kansspel, omdat ze niet in aders voorkomen en er geen echte aanwijzingen zijn over waar ze zullen verschijnen.

Het enige wat mijnwerkers kunnen doen is graven en hopen!

De zwarte opaal heeft een donker lichaam, waardoor de briljante kleuren goed uitkomen.

In 2013 werd de “Royal One”, het meest waardevolle stuk zwarte opaal ter wereld, te koop aangeboden in Las Vegas met een gigantische vraagprijs van €3 miljoen.

Deze steen van 306 karaat van edelsteen kwaliteit werd gevonden door een Australische mijnwerker en uiteindelijk geschonken aan Katherine Jetter, een bekende sieraden ontwerpster.

Hoewel de Royal One absoluut een van de duurste edelstenen ter wereld is, zijn zelfs “gemiddelde” zwarte opalen die €8.859 per karaat kosten bankbrekend.

9. Grandidieriet – € 18.651 per karaat

Grandidieriet

Grandidieriet is geen steen die je vaak tegenkomt in een edelsteen- of juwelencollectie. En gefacetteerde stenen zijn ongelooflijk zeldzaam.

Dit mineraal werd oorspronkelijk in 1902 ontdekt in het zuiden van Madagaskar en vertoont een sterk pleochroisme, wat betekent dat het drie verschillende kleuren kan hebben, afhankelijk van de hoek van waaruit je het bekijkt.

Gewoonlijk kan deze steen blauwgroen, donkergroen, kleurloos of zelden lichtgeel lijken, afhankelijk van de slijpvorm en kijkhoek.

Hoewel wetenschappers een synthetische versie van dit mineraal hebben gemaakt voor onderzoek, is het nooit vrijgegeven voor gebruik in sieraden, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je een stuk grandidieriet tegenkomt om te ontdekken dat het niet authentiek is.

Geslepen variëren de meeste van deze stenen van één tot 10 karaat, wat betekent dat de grootste stenen meer dan €186.514 kosten!

Hoewel het niet zo duur is als sommige van de duurste verlovingsringen ter wereld, zal het kopen van een stuk grandidieriet van 10 karaat je zeker wat kosten.

8. Alexandriet – €65.280 per karaat

Most Expensive Gemstones - Alexandrite

Hoewel alexandriet voor het eerst werd gevonden in Rusland in 1883, is het sindsdien gevonden in Sri Lanka, India en Tanzania.

Hoewel je zou denken dat dit de prijs zou verlagen, maakt het feit dat alexandriet meestal wordt gevonden in kleine stukjes van minder dan 1 karaat, grotere stenen ongelooflijk waardevol en zeldzaam.

Om dit in perspectief te zetten, kleinere stenen kunnen voor €13.989 gaan voor een enkele karaat, maar als de steen groot is, kan deze prijs omhoog schieten naar €65.280 vanwege de totale grootte.

Het grootste geslepen stuk alexandriet, maar liefst 65,7 karaat, is momenteel in het bezit van het Smithsonian Institute, dat je kunt bekijken op hun website, en is oorspronkelijk gedolven in Sri Lanka.

We kunnen ons niet voorstellen wat voor prijskaartje er aan die steen hangt, maar het is onwaarschijnlijk dat hij ooit de collectie van het Smithsonian zal verlaten en te koop zal worden aangeboden.

7. Smaragd – €284.434 per karaat

Smaragd

Smaragden lijken misschien gewoon omdat iedereen weet wat ze zijn, maar in werkelijkheid kunnen sommige van de meest waardevolle smaragden de kosten overtreffen van zelfs enkele van de duurste edelmetalen ter wereld.

De edelstenen behoren tot de populairste ter wereld en ze zijn geliefd om hun rijke groene tinten.

Hoewel ze op verschillende locaties in Brazilië, Colombia, Zambia en Zimbabwe worden gedolven, hebben de meeste smaragden die worden opgegraven onvolkomenheden die hun algehele waarde verlagen.

Daarom kan de waarde van smaragden zonder imperfecties tot ongelofelijke hoogten stijgen.

Een geweldig voorbeeld hiervan is de “Rockefeller Emerald” die tijdens een Christie’s veiling voor €5 miljoen werd verkocht!

Deze smaragd weegt maar liefst 18,04 karaat en werd op verzoek van David Rockefeller in een ring gezet.

Gelabeld als uitzonderlijk door het American Gemological Institute, is de Rockefeller smaragd tot nu toe de duurste smaragd ooit verkocht en als je miljoenen op je bankrekening hebt staan, wil je misschien een oogje in het zeil houden als hij ooit weer geveild wordt.

6. Rode Diamant – 1 miljoen euro per karaat

Most Expensive Gemstones - Red Diamonds

Rode diamanten worden beschouwd als de zeldzaamste gekleurde diamanten en er zijn er nog maar heel weinig van gevonden.

In de geologische gemeenschap wordt gediscussieerd over de bron van zijn verbluffend lichte en robijnrode kleur, maar de meesten schrijven de kleur van deze diamant toe aan glijdende atomen in de steen wanneer deze wordt blootgesteld aan extreme druk tijdens de vorming.

Als een van de 12 fancy gekleurde diamanten, roze en blauw zijn de andere twee, is een rode diamant extreem zeldzaam en extreem duur.

Grotere exemplaren worden beschouwd als de meest waardevolle edelstenen, waarbij de Moussaieff Red Diamond de grootste en meest gave is.

De Moussaieff Red Diamond is 5,11 karaat met een driehoekige slijpvorm en werd eerder tentoongesteld in de Smithsonian’s “The Splendor of Diamonds” tentoonstelling, naast enkele van de andere meest waardevolle edelstenen, zoals het Heart of Eternity en de Pink Star.

Dit dure juweel werd in 2001 gekocht door Shlomo Moussaieff, een in Israël geboren juwelier die in Londen woont, en is momenteel eigendom van zijn bedrijf, Moussaieff Jewellers Ltd.

In tegenstelling tot sommige van de duurste stenen zijn edelstenen als deze erg moeilijk te krijgen, zelfs als je Mark Zuckerbergs nettowaarde hebt, omdat eigenaren ze zelden verkopen.

Hoewel kleinere rode diamanten kunnen worden gekocht voor €1 miljoen per karaat, moet je voor een grotere, onberispelijke edelsteen net zoveel geluk als geld hebben om er een voor jezelf te kunnen pakken.

5. Robijn – €1 miljoen per karaat

robijn

Hoewel robijnen normaal gesproken geen miljoen dollar per karaat kosten… ze kunnen het wel.

Robijnen zijn een van de bekendste edelstenen ter wereld en net als smaragden kunnen ze extreem veel geld kosten.

Deze dure robijnen kunnen in kleur variëren van lichtroze tot dieprood en de diepste rode edelstenen worden al heel lang vereerd, zelfs in oude culturen.

De duurste robijnen kunnen meer dan €1 miljoen per karaat kosten en de hoogste prijs die ooit voor een robijn werd betaald was €28 miljoen.

Deze dure edelsteen staat bekend als de “Sunrise Ruby” en werd oorspronkelijk gedolven in Myanmar. De naam is ontleend aan een 13e-eeuws gedicht van Rumi.

Hij wordt beschouwd als een extreem zeldzame edelsteen en het Zwitserse Gemological Institute omschreef hem als een “schat van de natuur”.

De Sunrise Ruby werd verkocht op een veiling van Sotheby’s in 2015 en werd gekocht door een anonieme koper, van wie we betwijfelen of hij snel afstand zal doen van deze edelsteen.

Hoewel andere edelstenen prachtig zijn om naar te kijken, is er gewoon iets verrukkelijks aan robijnen waardoor deze levendige edelsteen een van de meest gewilde ter wereld is.

4. Roze diamant – 1 miljoen euro per karaat

Roze diamant

Net als de rode diamant is een roze diamant een zeldzame edelsteen die je veel geld zal kosten om in handen te krijgen.

Hoewel er verschillende roze diamanten zijn gevonden, is er slechts één in de hele wereld bekend die 100% gaaf is.

De Pink Star diamant, voorheen bekend als de Pink Dream diamant, is een edelsteen van 59,60 karaat die in 1999 door De Beers werd opgegraven in Zuid-Afrika.

Vanwege zijn ongelofelijke zeldzaamheid duurde het slijpen van de Pink Star maar liefst 20 lange maanden, omdat fouten deze unieke roze diamant hadden kunnen ruïneren.

De Pink Star debuteerde in 2003 tijdens een openbare ceremonie in Monaco en werd later samen met de Moussaieff Red Diamond en het Heart of Eternity getoond in de diamantexpositie van het Smithsonian.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de Pink Star bij Sotheby’s geveild zou worden voor €77 miljoen, maar de verkoop ging niet door toen de koper niet akkoord ging.

In 2017 nam Chow Tai Fook Enterprises bezit van deze ongelooflijke diamant tijdens een veiling in Hong Kong voor de prijs van € 66 miljoen.

Als een van de kostbaarste stenen ter wereld is het onwaarschijnlijk dat de Pink Star binnenkort te koop zal zijn.

Maar als je genoegen neemt met een kleinere roze diamant, zul je toch meer dan €1 miljoen per karaat moeten betalen.

3. Serendibite – 2 miljoen euro per karaat

Serendibite

Serendibite is een uiterst zeldzaam silicaatmineraal dat voor het eerst werd ontdekt in Sri Lanka in 1902.

Het wordt voornamelijk gevonden in skarns, harde metamorfe gesteenten, en er zijn slechts drie gefacetteerde exemplaren van edelsteenkwaliteit bekend in de hele wereld!

Serendibite dat in Sri Lanka wordt gevonden heeft meestal een blauwgroene of blauwviolette tint, waardoor het zeer begeerlijke stenen zijn.

Serendibite is echter ook gevonden in Birma, waar het een donkerder groenblauwe tint heeft die vaak bijna zwart lijkt.

De edelsteen soort van deze steen heeft een indrukwekkende glans en ziet er bijna transparant uit.

Als je ooit het geluk hebt om een stuk Serendibite tegen te komen, prijs jezelf dan zeer gelukkig, vooral als je het geld hebt om het te betalen!

2. Jadeiet – €3 miljoen per karaat

gouden-ring-Jadeiet

Dit zeldzame mineraal staat op nummer twee als een van de meest waardevolle edelstenen en is het meest bekend om zijn heldergroene kleur.

Jadeiet is de zuiverste en meest zeldzame vorm van jade en is een van de meest waardevolle edelstenen in China, hoewel het gebruik ervan de hele wereld omspant en zelfs teruggaat tot het stenen tijdperk.

Op neolithische vindplaatsen op de Britse eilanden zijn zelfs bijlen van jadeiet gevonden die in Noord-Italië waren gedolven en vermoedelijk via een uitwisseling tussen de culturen naar het Verenigd Koninkrijk waren gebracht.

Hoewel alle soorten jade het meest worden geassocieerd met Chinese kunst en sieraden, zijn er kleine afzettingen van jadeiet gevonden in verschillende regio’s, waaronder Myanmar, Japan, Rusland en Californië.

Een van de duurste jadeiet sieraden is de Hutton-Mdivani halsketting, die in 2014 te koop werd aangeboden.

Deze ketting, die bestaat uit 27 grote jadeiet kralen van hoge kwaliteit, vestigde een record voor duurste jadeiet sieraden ooit verkocht en werd voor €26 miljoen verkocht aan de oorspronkelijke ontwerper van het sieraad, Cartier.

Hoewel kleinere stukken jadeiet ‘betaalbaarder’ zijn, kosten ze nog steeds meer dan sommige van de duurste auto’s ter wereld, wat zeker helpt om aan te geven hoe waardevol dit mineraal is.

1. Blauwe Diamant – 4 miljoen euro per karaat

Bovenaan onze lijst staat een van de meest waardevolle edelstenen, zo niet een van de meest legendarische: de blauwe diamant.

Blauwe diamanten zijn zo zeldzaam dat wanneer er een geveild wordt, de meest rijke mensen ter wereld in de rij staan voor de kleine kans om hem zelf te bezitten.

Een blauwe diamant bezitten is iets heel bijzonders en het zou je meteen in een zeer bevoorrechte minderheid plaatsen.

Je bent misschien bekend met de Hope Diamant, een blauwe diamant van 45,42 karaat die vermoedelijk in India is ontdekt en waarvan de eerste vermeldingen in 1666 verschenen.

Maar andere blauwe diamanten zoals het Heart of Eternity en de Oppenheimer Blue vallen op als minder bekende, maar aantoonbaar indrukwekkendere exemplaren van dit duurste juweel.

Het Heart of Eternity werd voor het eerst onthuld in 2000, als onderdeel van de De Beers Millennium Collection. Deze ketting, bezet met tien andere kleinere blauwe diamanten, was in totaal 118 karaat en er zijn pogingen geweest om hem te stelen.

Het gerucht ging dat Floyd Mayweather het had gekocht, maar uiteindelijk is de huidige eigenaar van het Heart of Eternity onbekend, maar verzamelaars houden de terugkeer zeker in de gaten.

Op dezelfde manier is de Oppenheimer Blue Diamond houder van het huidige record voor de hoogste prijs die voor een diamant is betaald, met het binnenharken van €54 miljoen op een veiling van Christie’s.

De Oppenheimer Blue werd geprezen als het “juweel der juwelen” en werd verkocht voor een prijs die alleen iemand met het vermogen van Jeff Bezos zich gemakkelijk kon veroorloven.

Terwijl de rijksten onder ons ongeduldig wachten tot dit juweeltje weer op een veiling verschijnt, verwachten we niet dat het snel zal verschijnen.

Samenvatting

We hopen dat je net zo genoten hebt van onze lijst met de duurste edelstenen ter wereld als wij van het samenstellen ervan!

Hoewel al deze zeldzame edelstenen prachtig zijn, verwachten we zeker niet dat we ze snel zullen kunnen betalen!

Hier is een kort overzicht van de 10 duurste edelstenen ter wereld:

  1. Blauwe diamant – €4 Miljoen per karaat
  2. Jadeiet – 3 miljoen euro per karaat
  3. Serendibite – 2 miljoen euro per karaat
  4. Roze diamant – €1 miljoen per karaat
  5. Robijn – €1 Miljoen per karaat
  6. Rode Diamant – €1 Miljoen Per Karaat
  7. Smaragd – €284.434 per karaat
  8. Alexandriet – €65.280 per karaat
  9. Grandidieriet – €18.651 per karaat
  10. Zwarte Opaal – €8.859 per karaat

Laat een reactie achter