Sommige dure golfclubs verdienen hun waarde door het gebruik van edelmetalen in combinatie met hoogwaardige techniek.

Andere verdienen hun prijs door hun historische betekenis, die ze op veilingen verkopen aan topverzamelaars van sportmemorabilia.

Dit artikel onderzoekt de tien duurste golfclubs aller tijden, van de met diamanten bezette Honma single club met vijf sterren tot de antieke putter met lange neus van Andrew Dickson.

Hier is onze lijst van de 10 duurste golfclubs ter wereld:

10. Honma Golf’s Five Star Single Club – €4.934

Honma Golf’s Five Star Single Club

De Japanse ambachtslieden bij Honma zetten zich al meer dan 60 jaar in voor de productie van golfclubs van de hoogste kwaliteit ter wereld, met hun vijf-sterren clubserie als hoogtepunt van hun werk.

Honma’s ontwerpers werken nauw samen met een aantal van de beste golfers ter wereld om ervoor te zorgen dat de afgewerkte clubs elke beweging van de handen van de klant tot leven brengen, en de vijf-sterren single club is daarop geen uitzondering.

De five-star single club is gemaakt van enkele van de duurste edelmetalen ter wereld en is geplateerd met 24-karaats goud voor een werkelijk luxueuze afwerking.

Deze dure golfclub is gemaakt van 38HRC American Aerospace Class 17-4, wat betekent dat het gebruikte metaal rigoureus is getest, gelijkwaardig aan materialen die worden gebruikt in de ruimtevaartindustrie.

Er wordt een geïmporteerde titanium legering gebruikt voor het slagvlak van de club en het staal wordt geïmporteerd uit Datong, Japan om er zeker van te zijn dat het voldoet aan de hoogst mogelijke normen.

Deze handgemaakte clubs zijn ongelooflijk populair onder golfliefhebbers, met een wachtlijst die kan oplopen tot twee maanden voor degenen die geïnteresseerd zijn in het bezitten van enkele clubs of een volledige set.

Voor slechts één club uit de Honma gouden vijfsterren serie betaal je een indrukwekkende €4.934, terwijl een hele set €68.534 kost.

Met meer dan 400 ambachtslieden die betrokken zijn bij de productie van deze eersteklas clubs, waarbij Pt1000 platina wordt gebruikt naast het vergulden, is het niet moeilijk te zien waarom ze zo’n hoge prijs opbrengen.

9. Adams Golf Tight Lies Spin Control – €7.767

Most Expensive Golf Clubs in the World - Adams Golf Tight Lies Spin Control

Adams Golf, Inc. was een Amerikaanse fabrikant van golfuitrusting gevestigd in Plano in Texas en werd in 2012 overgenomen door het Adidas-bedrijf TailorMade.

Gespecialiseerd in op maat gemaakte golfclubs, bleek hun originele Tight Lies lijn van clubs een groot succes dankzij een televisie commercial gepresenteerd door golflegende Hank Haney.

Haney, misschien het best bekend als de golfcoach van Tiger Woods, was nauw betrokken bij Adams Golf en de Tight Lies lijn, waardoor zijn naamsbekendheid ongetwijfeld de bekendheid van het merk heeft vergroot.

De Tight Lies spin control club is verkrijgbaar als 3 of 5 fairway hout en wordt geleverd in een regular of stiff flex, afhankelijk van de voorkeur van de gebruiker.

De shaft van de club is gemaakt van een hoogwaardige en duurzame Aldila Synergy shaft, terwijl de grip is gemaakt van Golf Pride tour fluweel.

Hoewel Adams Golf meer budgetvriendelijke clubs in zijn assortiment heeft, is de Tight Lies spin control club hun duurste, waarbij een enkele club €7.767 kost.

Het is een fairway hout met solide prestaties en een ergonomisch ontwerp dat gemakkelijk onder de bal door kan glijden om zowel een hoge lift als een lange carry te bereiken.

De Adams Golf Tight Lies Spin Control is een uitstekende golfclub met de toegevoegde waarde van Tiger Woods’ coach die hielp bij het ontwerp en is een geweldige aanvulling op de clubset van elke golfer.

8. Gemspot OM 5 Deluxe Diamant – €9.138

Most Expensive Golf Clubs in the World - Gemspot OM 5 Deluxe Diamond

Sommige van de duurste golfclubs die je kunt kopen verdienen hun hoge prijskaartje niet aan hun vermogen om de handicap van een golfer te verlagen, maar aan de kwaliteit van de materialen die gebruikt zijn bij de constructie.

De Gemspot OM 5 Deluxe Diamond is zo’n golfclub en biedt golfers een blinged-up mallet putter met elegante edelstenen.

De Gemspot OM 5 Deluxe Diamond kost €9.138, het equivalent van de duurste laptops ter wereld, en dankt zijn hoge prijs aan de vijf diamanten die in de club zijn ingelegd.

Deze luxe putter is ontworpen door de Gemspot Jewelled Putters Company, die ook gebruik maakt van een precisie CNC gefreesd putterhoofd met afgeschuinde randen.

De ingelegde edelstenen zelf bevinden zich op een goudkleurige aluminium staaf, die het bedrijf nauwkeurig kalibreert voor optimale prestaties op de golfbaan.

Met een clubhoofdgewicht van 375 gram en een gebogen ontwerp dat een hogere MOI mogelijk maakt door de omtrek te herverdelen, is het een mallet putter die in staat is tot solide prestaties op de green.

De Gemspot OM 5 Deluxe Diamond mallet putter maakt deel uit van de Gemspot OM collectie, waarvan het bedrijf beweert dat het een combinatie van stabiliteit, balans en luxe biedt.

Hoewel het onwaarschijnlijk is dat de diamanten je golfspel zullen verbeteren, is deze limited edition golfclub een indrukwekkend stuk voor golfers die van opzichtig vertoon houden.

7. Titleist Scotty Cameron Tiger Woods Roestvrij Masters Winner – € 18.276

Most Expensive Golf Clubs in the World - Titleist Scotty Cameron Tiger Woods Stainless Masters Winner

De Adams Golf Tight Lies Spin Control club verdiende zijn reputatie door de samenwerking met coach Hank Haney, de Titleist Scotty Cameron wordt nauw geassocieerd met Haney’s pupil, Tiger Woods.

Deze limited edition golfclub, die voor een coole € 18,276 wordt verkocht, is geproduceerd in slechts 21 stuks en maakt deel uit van een volledige set van 21 clubs.

Hij is gemaakt van een koperen en messing mal, met een prestatie op de green die bekend staat om zijn uitstekende voorwaartse rol met minimale hopping.

Hoewel Tiger Woods de laatste tijd worstelt met zijn golfspel door blessures, is de Titleist Scotty Cameron Tiger Wood Stainless Masters Winner gemodelleerd naar de club die Woods gebruikte voor zijn overwinning in 1997.

De specifieke golfclub die Woods voor deze overwinning gebruikte was een zwart afgewerkte Scotty Cameron Newport Teryllium TeI3,

Scotty Cameron putters worden al vele jaren gebruikt door professionele golfers en behoren tot de meest begeerde vlakke stokken in de golfgemeenschap.

Cameron kwam in 1994 bij Titleist en begon met het verfijnen van de Newport clubs, wat resulteerde in de ontwikkeling van de Newport 2, met rondere lijnen en mechanische achterbumpers.

6. Palmer Patent Fork Shaft Wood – €44.775

Most Expensive Golf Clubs in the World - Palmer Patent Fork Shaft Wood

De Palmer Patent fork shaft houten golfclub is een zeldzame antieke golfclub van de iconische fabrikant van sportartikelen, A. G. Spalding & Bros uit New York en Chicopee.

Hoewel Spalding misschien het meest bekend is om zijn basketballen, heeft het bedrijf een lange en bestudeerde geschiedenis in het maken van een scala aan sportartikelen, waaronder golfuitrusting van hoge kwaliteit.

Dit in 1907 geproduceerde hout heeft een unieke gevorkte houten shaft, met een geïntegreerde houten grip en een fiber slip die in de voorrand van de zool is geschroefd.

Deze zool heeft drie schroeven die de rand van de zool vergrendelen, voor een soepele en responsieve interactie met de grasmat.

De Palmer Patent fork shaft houten golfclub was een van de eerste geavanceerde fairway houten golfclubs die werd gemaakt, en zorgde voor een revolutie in het spel door extra yardage op de golfbaan mogelijk te maken.

Hij werd verkocht voor €44.775 en is het soort antieke golfclub dat de rijkste golfers ter wereld zouden kopen voor hun verzameling, hoewel het onwaarschijnlijk is dat ze hem zouden gebruiken voor hun volgende toernooi.

Hij werd verkocht op een veiling van Sotheby’s in 2007, waarbij het veilinghuis de golfclub beschreef als zijnde in “zeer goede staat met wat putjes en slijtage aan de voorkant van het blad”.

Oorspronkelijk maakte de Palmer Patent deel uit van de persoonlijke collectie van Jeffrey B. Ellis. De Palmer Patent fork shaft hout, terwijl het clubhoofd de bijnaam “The Spalding” heeft.

5. Golfclub met lange neus – €83.154

Most Expensive Golf Clubs in the World - Long Nose Scraped Golf Club

Net als de Palmer Patent fork shaft houten golfclub, is de Long Nose Scraped golfclub nog zo’n antiek exemplaar dat voor een enorm bedrag werd verkocht op een veiling, waarmee ten tijde van de verkoop een nieuw record werd gevestigd.

Na een ingewikkeld authenticatieproces werd bevestigd dat de Long Nose Scraped golfclub oorspronkelijk werd gemaakt en gebruikt in de 18e eeuw.

Met de productiedatum in de club gegraveerd, bracht het een indrukwekkende €83.154 op toen het in 2007 ter veiling werd aangeboden bij veilinghuis Sotheby’s.

Esthetisch gezien is de Long Nose Scraped golfclub anders dan wat je verwacht van golfclubs vandaag de dag, gemaakt van het traditionele hout waaraan de houten golfclub zijn naam ontleent.

Dit maakt het een van de meest waardevolle – en gewilde – sportartikelen die er zijn, gewaardeerd door golfliefhebbers en verzamelaars van sportmemorabilia over de hele wereld.

Het is ook een van de vroegste golfclubs die op een veiling zijn verkocht, omdat de sport voor het eerst populair werd aan het eind van de 19e eeuw nadat het populair was geworden in Schotland.

Hoewel de Long Nose Scraped golfclub het op de fairway niet zal opnemen tegen de nieuwste golfclubs, vertegenwoordigt het een goed bewaard en belangrijk tijdperk uit de geschiedenis van de sport.

4. Golden Putter First Lady Special Edition – €137.067

Golden Putter First Lady Special Edition

Als je op zoek bent naar een dure golfclub die de Gemspot OM 5 Deluxe Diamond club overtreft, dan is de Golden Putter First Lady Special Edition tien keer zo duur.

Hij wordt verkocht voor hetzelfde bedrag als sommige van de duurste motorfietsen ter wereld en kost je €137.067 om deze club aan je collectie toe te voegen.

Hij is gemaakt met een combinatie van edelmetalen die een klassieke stijl combineert met de traditionele vorm van golfclubs, waarbij elk exemplaar een unieke gravure heeft.

De Golden Putter First Lady Special Edition putter is ook een high-end sportuitrusting, met een handgemaakte leren grip en hartvergulde of geplatiniseerde shafts.

Hij wordt ook geleverd met een delicaat gebalanceerd putterhoofd waarvan de hosel uit massief gefreesd is, en een geïndividualiseerde inleg op de achterkant van het putterhoofd.

De Golden Putter First Lady Special Edition is gemaakt door Barth and Sons en bevat naast het gebruik van goud en platina ook diamanten en andere edelstenen.

Oprichter en eigenaar Michael Barth gaf als commentaar dat hij zich inzet voor het creëren van een werkelijk unieke klantervaring, met het gebruik van exclusieve materialen in combinatie met op maat gemaakte elementen.

De putter met gouden shaft wordt geleverd in een passende ostentatieve kersenhouten kist om hem veilig in op te bergen, met lederen riemen om de putter in de kist vast te zetten en een tan lederen handvat.

Als het prijskaartje van €137.067 je afschrikt, dan bieden Barth en Zonen ook een reguliere editie van de Golden Putter First Lady Special Edition aan voor ongeveer €2.741,-.

Dat is zeker een aanzienlijk goedkopere prijs, maar nog steeds meer dan de meeste professionele spelers betalen voor een volledige set clubs.

3. Square Toe Light Iron Golf Club – €137.981

World's oldest golf club collection up for auction | National Club Golfer

De Square Toe Light Iron Golf Club is nog zo’n voorbeeld van een van de duurste golfclubs ooit die zijn waarde verdient dankzij zijn historisch belang.

De Square Toe Light Iron Golf Club dateert van rond 1600 en is een antieke golfclub uit de begindagen van de sport en werd herontdekt in een tuinhuisje in Edinburgh.

Het is ook een van de oudste geverifieerde golfclubs die ooit is gevonden, wat de belangrijkste reden is dat het een van de duurste golfclubs ter wereld is.

Hij werd gemaakt door een smid, zoals duidelijk blijkt uit de nogal ruwe constructie naar hedendaagse maatstaven, en is gemaakt van licht ijzer.

De Square Toe Light Iron Golf Club was goed bewaard gebleven en verkeert nog steeds in uitstekende staat, waardoor hij uiteindelijk bij veilinghuis Sotheby’s werd verkocht voor €137.981.

Samen met het ijzeren clubhoofd heeft het een houten shaft en ziet het eruit als een blade putter, met een ondiep slagvlak en een lang slagvlak.

Ten tijde van de productie werd de Square Toe Light Iron Golf Club vooral gebruikt als de bal op zanderige grond lag of verborgen tussen kleine stenen.

Het is een andere dure golfclub die werd genoteerd bij Sotheby’s als onderdeel van de Jeffery B Ellis Antique Golf Club Collection.

2. Simon Cossar Fruitwood Metal Headed Blade Putter – €150.774

Most Expensive Golf Clubs in the World - Simon Cossar Fruitwood Metal Headed Blade Putter

De Simon Cossar Fruitwood Metal Headed Blade Putter is nog zo’n zeldzaam, historisch golfinstrument dat een astronomisch bedrag opbracht op een veiling.

De Simon Cossar Fruitwood Metal Headed Blade Putter is gemaakt van vruchtenhout en hoewel dit niet een van de duurste houtsoorten is, is het wel een van de meest winstgevende Noord-Amerikaanse hardhoutsoorten die je kunt kopen.

Fruitwood, ook bekend als Swiss Pear of European Pear, heeft een aangename afwerking en een fijne nerf structuur en is populair bij architecten over de hele wereld.

De Simon Cossar Fruitwood Metal Headed Blade Putter is ook gemaakt met een metalen kop voor het putterblad.

Hij is gemaakt door de Cossar Club Company, een van de oudste fabrikanten van golfclubs ter wereld, die al clubs maakt sinds het einde van de 18e eeuw.

Simon Cossar was ook een van de eerste golfclub fabrikanten die zijn clubs van een stempel met zijn naam voorzag, een trend die tot op de dag van vandaag doorgaat.

De Simon Cossar Fruitwood Metal Headed Blade Putter werd op een veiling verkocht voor €150.774 en is daarmee de op één na duurste golfclub ooit verkocht.

1. Andrew Dickson Putter met lange neus – €165.394

Most Expensive Golf Clubs in the World - Andrew Dickson Long-Nosed Putter

Met €165.394 is de Andrew Dickson Long-Nosed Putter de duurste golfclub ter wereld en ook de oudste geverifieerde golfclub.

Hoewel alleen de rijkste atleten ter wereld zich zo’n astronomisch bedrag kunnen veroorloven, was de Andrew Dickson Long-Nosed Putter te zien op de internationale tentoonstelling in Glasgow.

De Long-Nosed Putter is voorzien van de stempel van Andrew Dickson om de echtheid ervan te verifiëren en stamt uit de jaren 1700, toen golf nog in de kinderschoenen stond.

Deze authenticatie maakt de Andrew Dickson Long-Nosed Putter de oudste geverifieerde golfclub ter wereld, wat bijdraagt aan de hoge prijs.

Net als sommige andere oude en zeldzame golfclubs in deze lijst, werd de Andrew Dickson Long-Nosed Putter ook verkocht op een Sotheby’s veiling in 2007.

Het blad van de putter heeft een houten shaft en is gemaakt van metaal, waarbij een serie inkepingen langs de onderkant van de putter het een uniek uiterlijk geeft in vergelijking met moderne golfclubs.

Samenvatting

Hier is een kort overzicht van de 10 duurste golfclubs ter wereld:

  1. Andrew Dickson Putter met lange neus – €165.394
  2. Simon Cossar Fruitwood Metal Headed Blade Putter – €150.774
  3. Square Toe Light Iron Golfclub – €137.981
  4. Golden Putter First Lady Special Edition – €137,067
  5. Golfclub met lange neus – €83.154
  6. Palmer Patent Vork Schacht Hout – €44.775
  7. Titleist Scotty Cameron Tiger Woods Roestvrij Masters Winnaar – €18.276
  8. Gemspot OM 5 Deluxe Diamant – €9.138
  9. Adams Golf Tight Lies Spin Control – €7.767
  10. Honma Golf’s Five Star single club – €4.934

Laat een reactie achter