Dure houtsoorten zijn overal te vinden, van Zuid- en Midden-Amerika tot Afrika en Zuidoost-Azië.

Hun toepassingen variëren van vroege Europese medische instrumenten tot meubels en aromatische parfums. Waarbij verschillende houtsoorten het dagelijks leven op verschillende manieren beïnvloeden.

We hebben elk continent verkend om het duurste hout ter wereld te ontdekken, van cocobolo tot Afrikaans blackwood.

10. Cocobolo – €51 (per plank van 305 mm lang en 25 mm dik)

Cocobolo-hout

Het tropische hardhout cocobolo komt voor in Midden-Amerika en behoort tot het geslacht Dalbergia. De gemiddelde boom wordt 24 meter hoog en heeft een diameter van 1 meter.

Een groot deel van de boom, die toeristen in Panama in zijn natuurlijke habitat kunnen zien, wordt weggegooid. Alleen het kernhout wordt gebruikt voor de bouw van meubels, muziekinstrumenten, mesheften, pistoolgrepen en allerlei andere voorwerpen.

Dit kernhout krijgt een roodbruine tint, met donkere sporen die door het hout weven en textuur toevoegen. Stukken kunnen worden gepolijst voor een glad eindresultaat.

Cocobolo bevat ook een olieachtige binnenkant die een bloemige geur verspreidt, en als dit dure hout donkerder wordt naarmate het ouder wordt, komen er zwarte en paarse strepen bij.

Er worden verschillende muziekinstrumenten van cocobolo gemaakt, waaronder hobo’s, fluiten en klarinetten, en dit hout is vooral populair bij gitaristen die op zoek zijn naar hout met een heldere toon en diepere resonantie.

Cocobolo hout maakt ook een gastrol in het populaire televisiedrama Breaking Bad, waarbij de corrupte advocaat Jimmy McGill – beter bekend als Saul Goodman – €6.500 betaalt voor een cocobolo bureau voor zijn nieuwe kantoor.

Oplettende bewonderaars van zeldzaam hout hebben het misschien al gezien in de film “Only Lovers Left Alive” van Jim Jarmusch, waarin een kogel is afgebeeld die is gemaakt van cocobolo hout en messing.

9. Ziricote – € 56 (per plank van 305 mm lang en 25 mm dik)

Ziricote-hout

Een ander zeldzaam hout uit Midden-Amerika is ziricote, dat oorspronkelijk uit het zuiden van Mexico komt en het zwaarste hout is van de Cordia soorten (waarvan er meer dan 250 soorten zijn).

Ziricote werd ooit beschouwd als een uiterst zeldzaam houtsoort, maar de productie is sindsdien toegenomen, waardoor de huidige waarde €56 per plank bedraagt.

Hoewel sommigen ziricote waarderen omdat het de nerf van Braziliaans Rio Pallsander rozenhout nabootst, heeft het een unieke donkerbruine kleur die populair is voor dure houten meubels, muziekinstrumenten en decoratieve accenten in huis, zoals balken, sierlijsten en ingangen.

Timmerlieden werken graag met ziricote omdat het goed te bewerken is met zowel handgereedschap als machinaal gereedschap, en het schaven van het hout kan een levendige glans achterlaten.

Het spinragpatroon maakt dit hout visueel aantrekkelijk, waar het ook wordt gebruikt. Naast instrumenten en interieurdecoraties is het ook te vinden in wapenvoorraden en zelfs bekleding in luxe auto’s.

Ziricote is ook een bloeiende plant. De bloemen worden lokaal gegeten als snoepjes, bekend om hun geelgekleurde pulp dat tevoorschijn komt tijdens de rijping en een aangename geur verspreidt als ze vers of in gezoete vorm worden gegeten.

8. Koa – €58 (per plank van 305 mm lang en 25 mm dik)

Koa-hout

Het hout van de koaboom, dat €58 per plank kost, wordt al eeuwen gebruikt en groeit in de tropische wouden van de Hawaïaanse eilanden.

Hoewel koabomen in relatief grote aantallen te vinden zijn, kunnen alleen de dode of rottende bomen op openbare grond worden geoogst, waardoor dit een waardevol houtsoort is voor hoogwaardige instrumentenbouwers en andere ambachtslieden.

Misschien wel de populairste muziekinstrumenten die van koa worden gemaakt zijn gitaren en ukeleles, waarbij de legendarische gitaarfabrikant Fender gelimiteerde versies van hun Telecaster en Stratocaster gitaren van koa hout maakt.

Naast het maken van muziekinstrumenten van koa, gebruiken ambachtslieden dit uniek gekleurde hout voor mooie meubels, klein handwerk en decoratief fineer, waarbij ze ingewikkelde patronen maken die vergelijkbaar zijn met de duurste munten die verkrijgbaar zijn.

Koa bomen groeien in de vulkanische grond van de Hawaïaanse eilanden, waaronder Maui, O’ahu en Kaua’i. Het hout heeft een mix van rode en gouden tinten, waardoor het er levendiger uitziet dan sommige andere houtsoorten.

7. Macassar ebbenhout (per plank van 305 mm lang en 25 mm dik)

Macassar ebbenhout

Macassar ebbenhout komt voor in Indonesië en heeft een donker kernhout met bruine strepen en brede strepen met vleugjes geel en roodbruin.

Dit hout kost € 60 per plank en komt uitsluitend uit Zuidoost-Azië, waar de overheid jaarlijks bepaalt hoeveel er gekapt mag worden, zodat de vraag constant hoog is.

Macassar ebbenhout heeft een ongelooflijk hoge houtdichtheid met een opvallend fineer, dat zich leent voor hoogwaardige kasten en muziekinstrumenten, en is ook een populaire houtsoort voor biljartkeusjes.

Het hout is vernoemd naar de Indonesische havenstad Macassar, het belangrijkste exportpunt, en is inheems in deze regio van de wereld.

Macassar ebbenhout heeft nauwe banden met Japan, dat op een gegeven moment de grootste importeur van deze grondstof was en het gebruikte voor traditionele Japanse huizen en voor de toets van enkele van de duurste gitaren ter wereld.

Het prachtige fijnkorrelige gestreepte ebbenhout wordt soms gebruikt voor handgemaakte voorwerpen zoals juwelendoosjes, wandelstokken en gereedschapsgrepen.

6. Braziliaans palissander (per plank van 305 mm lang en 25 mm dik)

Braziliaans palissander

Ons eerste bezoek aan Zuid-Amerika op deze lijst van duurste houtsoorten ter wereld brengt ons naar Brazilië en het rozenhout, dat groeit in de vochtige tropische bossen die door het hele land te vinden zijn.

Braziliaans rozenhout is afkomstig van het houtgeslacht Dalbergia en is een hardhoutsoort die bekend staat om zijn gevarieerde uiterlijk, variërend van donkerbruin, diep paars en roodbruin met donkere, contrasterende spinnenwebben.

Het staat er ook om bekend dat het gemakkelijk te bewerken is (zolang je geen bot gereedschap gebruikt), goed draait en goed afwerkt, hoewel de natuurlijke oliën die het produceert het moeilijk kunnen maken om te lijmen.

De sterkte en stevigheid van Braziliaans palissander maken het een uitstekende houtsoort voor meubels, terwijl de akoestische eigenschappen ertoe hebben geleid dat velen het beschouwen als een van de beste houtsoorten ter wereld voor gitaren en pianokoffers.

Deze heldere tonaliteit is terug te vinden in enkele van de beste vintage gitaren ooit gemaakt, waaronder de Martin 000-28 uit 1948, de Gibson Les Pauls uit 1959 en de Fender Stratocaster uit 1902.

Hoewel de bomen waarvan dit dure hout is afgeleid tot een indrukwekkende 40 meter hoog groeien, heeft overmatige illegale houtkap ertoe geleid dat het in 1992 op de CITES-lijst van bedreigde diersoorten kwam te staan.

5. Roze Ivoor (per plank van 305 mm lang en 25 mm dik)

Roze Ivoor

Ongetwijfeld het meest uniek gekleurde hout op deze lijst is roze ivoor, een dure houtsoort uit Afrika die ook wel rood ivoorhout wordt genoemd.

Roze ivoorhout varieert in kleuren, van lichtbruin roze tot dieper rood, met een fijne textuur en een fiddleback nerfpatroon, waardoor het een prachtig hout is voor verschillende toepassingen.

Roze ivoor is een andere dure houtsoort die populair is voor biljartkeus en mesheften, maar ook voor delicaat houtsnijwerk, schaakstukken en andere gedraaide voorwerpen.

Historisch gezien werd roze ivoorhout beschouwd als de koninklijke boom van het Zoeloevolk, en elke niet-royaal die betrapt werd op het gebruik van het unieke hout van deze nationale boom werd voor zijn overtredingen ter dood gebracht.

Roze ivoor is een andere bloeiende plant die de eetbare steenvrucht produceert, terwijl andere delen van de boom worden gebruikt voor medicinale doeleinden.

Met €74 per plank is roze ivoor niet het duurste Afrikaanse hout dat verkrijgbaar is, hoewel sommigen beweren dat het “zeldzamer is dan diamanten”.

Het feit dat je biljartkeusjes van roze ivoor kunt kopen, geeft echter aan dat het relatief alledaags is in vergelijking met het duurste hout ter wereld.

4. Agarhout – €9.286 per kilo

Agarhout

Veel van het duurste hout wordt gebruikt voor meubels, instrumenten of kunstwerken, maar andere hebben hun oorsprong in de volksgeneeskunde en bevatten verschillende natuurlijke oliën met helende eigenschappen.

Agarhout is zo’n uiterst zeldzame bedreigde soort, een aromatisch hout dat in heel Zuidoost-Azië groeit.

Het is afkomstig van de aquilaria boom, die eerst moet worden geïnfecteerd met schimmel voordat het afweersysteem van de boom de donkere aromatische hars produceert die zich uiteindelijk vastzet in het kernhout van de boom.

Essentiële olie van Agarhout – bekend als oudolie – is een van de duurste grondstoffen die wordt gebruikt in parfums en geurkaarsen, en de wereldwijde markt voor dit dure hout bedraagt ongeveer €11 miljard en groeit nog steeds.

Van al het duurste hout ter wereld gaat het gebruik van Agarhout terug tot ver in de geschiedenis. Het wordt genoemd in religieuze teksten zoals de Sanskriet Veda’s en het Boek Genesis.

Gezondheidsvoordelen van Agarhout zijn onder andere huidveroudering tegengaan, gewichtsverlies en meer energie, maar ook verlichting van symptomen van een brede selectie ziekten en aandoeningen.

3. Ebbenhout – € 9,286 per kilo

Ebbenhout

Hoewel ebbenhout niet het duurste hout uit Afrika is, is dit extreem dichte Afrikaanse zwarte hout misschien wel het bekendste en wordt het al gebruikt sinds de tijd van de oude Egyptenaren en de oude Grieken.

Ebbenhout bevindt zich in West-Afrika en wordt het meest geassocieerd met luxe artikelen. Het gitzwarte hout wordt gebruikt voor van alles en nog wat, van pianotoetsen en standbeelden tot sierlijke schaaksets met een glanzende afwerking.

Het duurzame karakter en het gemak waarmee ebbenhout kan worden gepolijst, maken het ook populair voor dure meubels. In de zestiende eeuw werd het gebruikt voor kasten versierd met sierlijke panelen met afbeeldingen.

De status van ebbenhout als een van de zeldzaamste houtsoorten ter wereld wordt nog verergerd door de niet-duurzame houtoogst, die heeft geleid tot de bescherming als bedreigde diersoort.

Door de hoge dichtheid van het hout is ebbenhout moeilijk te bewerken en wordt het dof voor snijders, terwijl het hoge oliegehalte het lijmen lastig maakt.

Deze moeilijkheid om mee te werken en de schaarste maken ebbenhout tot een echt speciale houtsoort, met een hoge prijs van €9,286 per kilo.

2. Sandelhout – €18.571 per kilo

Sandelhout - the art of tea.

Sandelhout is een van de duurste houtsoorten ter wereld.

Het ontleent zijn kernwaarde aan zijn overvloedige geneeskrachtige eigenschappen en wordt verondersteld ontstekingsremmend te werken en tegelijkertijd te beschermen tegen huidkanker en bacteriën.

Van het Santaium geslacht en gevonden in Zuidoost-Azië, wordt sandelhout olie getrokken uit het fijnkorrelige hout van de boom, dat overwegend geel is.

Als sandelhout wordt gebruikt voor meubels en sierdozen, blijft de aromatische geur jarenlang hangen – een kwaliteit die bijdraagt aan de status als duurste houtsoort voor geuren.

Sandelhout wordt niet alleen gewaardeerd door de grootste parfumeurs ter wereld; het wordt al heel lang gebruikt voor religieuze ceremonies. Een aantal religieuze stromingen, waaronder het hindoeïsme, boeddhisme en soefisme, gebruiken het hout allemaal in hun rituelen en ceremonies.

De geschiedenis van sandelhout gaat zelfs terug tot heidense tradities die duizenden jaren teruggaan en wordt nog steeds veel gebruikt in de hedendaagse neopaganistische rituelen.

1. Afrikaans zwarthout (per plank van 305 mm lang en 25 mm dik)

Afrikaans zwarthout

Het duurste hout ter wereld, Afrikaans blackwood, is een dicht en opvallend gitzwart hout dat wordt gebruikt voor een brede selectie muziekinstrumenten vanwege de gunstige dichtheid en bewerkbaarheid.

Houten blaasinstrumenten zoals hobo’s, klarinetten, piccolo’s en zelfs Highland pijpen zijn favoriet bij Afrikaans blackwood, omdat het hout door zijn rotbestendigheid nog meer gewaardeerd wordt.

Hoewel dit zeldzame hout voornamelijk zwart van kleur is, komt het soms ook voor in dieprode en paarse tinten, waarbij de beste kwaliteit op de houtmarkt €93 per voet oplevert.

Het dankt zijn naam aan het oude Egypte, ondanks het feit dat dit hout technisch gezien tot de categorie Afrikaans rozenhout behoort en eigenlijk werd geïmporteerd door de oude Egyptenaren.

De Egyptenaren maakten gebruik van de uitzonderlijke dichtheid van Afrikaans zwarthout om grafversieringen te maken, terwijl Afrikanen het in recentere tijden gebruikten om van alles uit te hakken, van gebruiksvoorwerpen tot gebeeldhouwde beelden.

Zoals verwacht van het duurste hout ter wereld, wordt Afrikaans blackwood bedreigd met vernietiging door branden die gebruikt worden om landbouwgronden te ontginnen, waarbij sommigen voorspellen dat het binnen enkele tientallen jaren commercieel kan uitsterven.

Samenvatting

Kostbare houtsoorten worden gevonden van de tropische oerwouden van Zuid-Amerika tot de wildernis van Afrika, elk met unieke eigenschappen die hun schaarste en waarde verhogen.

De meest waardevolle houtsoorten worden niet alleen gewaardeerd om hun zeldzaamheid, maar ook om hun ongelofelijke geneeskrachtige eigenschappen en unieke aroma’s. Ze worden gebruikt om van alles te maken, van fijnbewerkte sieraden tot de duurste instrumenten ter wereld.

In deze lijst vind je de tien duurste houtsoorten ter wereld, hun eigenschappen en gebruik, maar ook de geschiedenis die ze tot een gewaardeerd bezit maakt.

Hier volgt een kort overzicht van de 10 duurste houtsoorten:

  1. Afrikaans zwarthout – €93 per plank
  2. Sandelhout – €18.571 per kilo
  3. Ebbenhout – €9.286 per kilo
  4. Agarhout – €9o00 per kilo
  5. Roze ivoor – €74 per plank
  6. Braziliaans rozenhout – €65 per plank
  7. Macassar ebbenhout – €60 per voet
  8. Koa – €58 per voet
  9. Ziricote – € 56 per voet
  10. Cocobolo – € 51 per voet

Laat een reactie achter