Marmer is een van de duurzaamste bouwmaterialen ter wereld en ook een van de mooiste. Maar er zijn veel soorten marmersteen en elke soort heeft een uniek prijspunt. Daarom vraag je je misschien af: “Welke soort marmer is het duurst?”.

Het duurste marmer ter wereld is LuxTouch. Deze handgemaakte luxe marmersoort met beperkte oplage is gemaakt van diamanten, zwarte onyx en lichtgevende stukjes parelmoer. Elk paneel van 1 vierkante meter kost €1 miljoen, veel meer dan andere soorten marmer van natuurlijke oorsprong.

Ben je van plan je huis op te knappen en wil je hoogwaardig marmer aan je huishouden toevoegen? Zo ja, dan laat deze ranglijst zien welke soorten marmersteen het duurst en meest luxueus zijn, zodat je verzekerd bent van een prachtige renovatie!

Dit zijn de 10 duurste soorten marmer ter wereld:

 1. LuxTouch
 2. Nero Portoro
 3. Calacatta
 4. Carrara Wit Statuario
 5. Rosso Diaspro
 6. Belgisch Nee
 7. Breccia Capraia
 8. Grieks Wit Thassos
 9. Bianco Dolomiti
 10. Amazoniet Groen Marmer

10. Amazoniet Groen Marmer

amazoniet Groen Marmer

Het blauwgroene uiterlijk van Amazonite groen marmer maakt het een van de meest unieke soorten marmer op aarde. Deze mineraalrijke marmersoort heeft meestal gouden, grijze of zwarte aders die de elegante esthetiek versterken en de vraag ernaar hoog houden.

Deze marmersoort wordt gewonnen in Thailand en Brazilië, dus de invoerkosten dragen aanzienlijk bij aan de hoge kosten van Amazonite Green Marble platen en tegels.

Toch is deze betoverende steen niet het duurste marmer met slechts €91 per vierkante meter.

9. Bianco Dolomiti

Bianco Dolomiti marmer

De duurste stukken marmer hebben meestal een helderwitte kleur die teruggrijpt naar de klassieke Griekse en Romeinse architectuur. Denk aan fonkelende witte pilaren en loepzuivere marmeren beelden.

Bianco Dolomiti is een van deze zeer gewaardeerde marmersoorten en is geliefd om zijn zachte witte tinten en vervaagde grijze aderen. Maar ondanks de Italiaanse naam van deze tegel, wordt de meeste Bianco Dolomiti gewonnen in Turkije.

De gemiddelde prijs voor dit type marmer is ongeveer €374 per vierkante meter.

8. Grieks Wit Thassos

white-thassos-marmer

Als je op zoek bent naar marmer van de hoogste kwaliteit, kun je niet verkeerd gaan met mediterraan marmer. Verschillende van de meest kostbare marmerstenen komen uit Italië en Griekenland, waaronder Grieks Wit Thassos.

Hoewel sommige soorten Griekse Witte Thassos een lichte adering hebben, is Witte Thassos Extra helemaal wit.

Dit egaal witte marmer is al sinds de oudheid een populaire keuze. Door het ontbreken van merkbare marmering is het een uitstekende aanvulling op Noir Belge (hoewel het de tegenovergestelde tint heeft).

Toch kan Greek White Thassos snel prijzig worden. De prijzen voor dit marmer variëren van €196 tot €589 per vierkante meter.

7. Breccia Capraia

Breccia Capraia

Dit type tegel lijkt op Bianco Dolomiti maar heeft weinig opvallende verschillen. Zo heeft Breccia Capraia de neiging om veel dikkere en meer overvloedige aderen te hebben dan de wittere, iets plattere Bianco Dolomiti.

Deze aderen zijn meestal donkergrijs, maar kunnen ook beige of lichtgrijs zijn. Hoe dan ook, Breccia Capraia wordt beschouwd als visueel boeiender dan Bianco Dolomiti. Daarom is het gewilder en dus ook duurder.

Het is een uitdaging om een Breccia Capraia te koop aan te schaffen, want de meeste stukken zijn al uitverkocht zodra ze op de lijst staan. Dit grijs-witte marmer is ongetwijfeld een van de duurste opties met ongeveer €787 per vierkante meter.

6. Noir Belge

Noir Belge marmer

Wit marmer is de populairste soort marmersteen, maar zwart marmer komt dicht in de buurt. En als het gaat om deze veel donkerdere en meer raadselachtige steensoort, is er bijna geen duurdere optie dan Noir Belge (ook wel Belgisch Zwart genoemd).

Deze marmersoort heeft een uiterst subtiele adering, waardoor het er bijna nachtelijk uitziet. Er zijn maar een paar ondergrondse steengroeven die dit marmer produceren, en die produceren maar een beperkte hoeveelheid.

Toch is Noir Belge vanwege zijn unieke uitstraling een ongelooflijk populaire keuze voor moderne huizen met neutrale kleurenschema’s. Belgian Black marmer is ook een goede keuze voor veel beeldhouwers en kunstenaars, waardoor de vraag naar deze steen, die toch al hoog is, nog toeneemt.

Net als andere zeldzame en dure soorten marmer (namelijk Rosso Diaspro) is het een uitdaging om dit marmer te koop te vinden. Nero Portoro daarentegen is iets gemakkelijker op te sporen en te kopen.

5. Rosso Diaspro

Rosso Diaspro

Rosso Diaspro (ook wel Diaspro Di Sicilia genoemd) is een rijke, ijzerrode marmersoort die afkomstig is van het Italiaanse eiland Sicilië. Qua kleur is het een van de meest unieke marmersoorten ter wereld.

Dat komt omdat Rosso Diaspro ongelooflijk veel kleuren heeft. We hebben het over crèmes, beige, zwart en rood. Deze kleuren lijken in elkaar te vloeien en elkaar te blokkeren in ongewone patronen en aders.

Dit type marmer is uitzonderlijk zeldzaam en er staan maar weinig grote platen online. Daarom is het bijna onmogelijk om de prijs per vierkante meter te bepalen. Maar als je het geluk hebt om Rosso Diaspro te koop te vinden, kun je verwachten dat je veel geld (duizenden per stuk) moet uitgeven om het van jou te maken.

Toch spreken de roodachtige rotsachtige kleuren van Rosso Diaspro niet iedereen aan. Als je op zoek bent naar een veel schonere esthetiek, kies dan liever voor Carrara of Calacatta marmer.

4. Carrara Wit Statuario

Carrara Statuario

Hoewel Carrara marmer vaak wordt beschouwd als een van de meest betaalbare marmersoorten, dat over het algemeen ongeveer €393 per vierkante meter kost, kunnen sommige variëteiten behoorlijk duur zijn.

Misschien wel de meest waardevolle soort Carrara marmer is Carrara White Statuario, een soort die qua uiterlijk veel lijkt op de iets duurdere Calacatta steen.

Dit witgrijze marmer kost ongeveer €1.328 per vierkante meter.

De subtiele kleur maakt het een populair alternatief voor meer geaderde marmers, omdat het veel uniformer van kleur is dan andere opties. Deze kwaliteit maakt het een uitstekende keuze voor wanden in badkamers en keukens, maar ook voor vloeren.

3. Calacatta

Calacatta marmer

Als het gaat om natuurlijk wit marmer, is er geen duurdere optie dan Calacatta. Dit marmer wordt op dezelfde plaats gewonnen als Carrara White Statuario. Calacatta heeft echter de neiging om veel helderder wit te zijn en de adering is meer uitgesproken.

Maar net als Carrara marmer is Calacatta er in verschillende variëteiten. Enkele van de meest populaire zijn:

 • Calacatta Goud
 • Calacatta Oro
 • Calacatta Extra

De zeldzaamste is waarschijnlijk Calacatta Oro, omdat dit een mengeling is van grijze en gouden aders, die enkele van de meest begeerlijke kenmerken van andere soorten Calacatta marmer combineren. De gemiddelde vierkante meter Calacatta marmer kost ongeveer €1.771 per vierkante meter.

Als je een badkamer of keuken van dit type prachtig wit marmer wilt laten maken, kun je duizenden (zo niet honderdduizenden) euro’s verwachten. Dit marmer is een van de meest gewilde opties. Het is ook een geïmporteerd materiaal, wat de prijs nog hoger maakt.

2. Nero Portoro

Nero Portoro marmer

Nero Portoro is een soort zwart marmer dat alleen wordt gewonnen op het eiland Portovenere. Het is geliefd om zijn rijke gouden en witte aderen, die vaak gestreept over het oppervlak van grote platen lopen.

Dit patroon geeft de Nero Portoro platen en tegels een symmetrische look die ze onderscheidt van de meer “willekeurige” soorten marmer. Het maakt ze ook een gewild (en toegankelijker) alternatief voor Noir Belge marmers, die vrijwel geen adering hebben.

Een van de nadelen van deze grotere vraag is dat Nero Portoro tegels snel uitverkocht raken. Als je er een paar vindt, moet je rekenen op een prijs van ongeveer €2.607 per vierkante meter!

Er is natuurlijk een andere marmersoort die veel duurder is dan deze Italiaanse steen. En in tegenstelling tot Nero Portoro, dat voornamelijk zwart en goud is, combineert de duurste marmersoort ter wereld de twee populairste kleuren marmer: zwart en wit.

1. LuxTouch

32 items for the home only billionaires can afford | loveproperty.com

Het duurste marmer is LuxTouch, een synthetische marmersoort gemaakt van zwarte onyx, diamanten en stukjes parelmoer. Elke LuxTouch marmeren tegel kost €1 miljoen, hoewel meer betaalbare opties met halfedelstenen (in plaats van diamanten) €91.378 per tegel kosten.

In tegenstelling tot natuurlijke marmeren stenen is elke LuxTouch tegel identiek in grootte en uiterlijk. Deze vierkante meter tegels hebben een zwarte onyx rand, parelmoer en abalone stukjes langs het vierkante binnengedeelte en een bloemvormig binnengedeelte versierd met glinsterende diamanten (of halfedelstenen voor de meer betaalbare versie).

Deze tegels werden in beperkte oplage uitgebracht, dus het is onwaarschijnlijk dat je ze tegenwoordig nog te koop kunt vinden.

Wat maakt sommige soorten marmersteen duur?

Met uitzondering van LuxTouch, zijn de meeste soorten marmer waardevol vanwege:

 • De vraag van de consument
 • Zeldzaamheid
 • Transportkosten
 • Esthetische aantrekkingskracht

Deze vier factoren hebben een grote invloed op de prijs van marmer. Wie dus op zoek is naar marmeren werkbladen of wandtegels in zijn huis, zal hier goed op moeten letten als hij op zoek is naar marmeren tegels.

Laten we kort elke factor bekijken en ontdekken hoe deze de prijs van marmersteen beïnvloedt.

Vraag van de consument

Zonder vraag zouden zelfs de meest kostbare materialen op aarde goedkoop zijn. Zie het als volgt: Als niemand diamanten waardevol of nuttig zou vinden, dan zouden het gewoon glimmende stenen zijn die niet voor veel hogere prijzen verkocht zouden worden dan de meer gangbare steensoorten!

Als we het dus hebben over de prijzen van marmer, is het onmogelijk om het niet te hebben over de vraag van de consument.

Marmer is om verschillende redenen een veelgevraagd materiaal. Het is een van de meest waardevolle bouwmaterialen ter wereld dankzij zijn lange levensduur (duurzaamheid), visuele aantrekkingskracht en multifunctionele toepassingen.

Je kunt marmersteen gebruiken om een prachtig aanrechtblad te maken, vloeren die een leven lang (of langer) meegaan of om je muren te decoreren. En in tegenstelling tot hout of metaal rot marmer niet, roest het niet en trekt het geen vervelende insecten aan.

Om deze redenen blijft marmer een van de meest gewilde bouwmaterialen, vooral bij mensen die hun huis zo elegant en duurzaam mogelijk willen maken.

Zeldzaamheid

Verschillende van de duurste soorten marmersteen komen uit unieke steengroeven. Deze steengroeven kunnen maar een beperkte hoeveelheid marmer per jaar produceren. Daardoor zijn de stenen die ze produceren zeldzaam.

Het Danby marmer uit Vermont is bijvoorbeeld niet zo waardevol als het Calacatta marmer uit Italië.

Dat komt omdat de Danby groeve in Vermont de grootste ondergrondse marmergroeve ter wereld is. De productielimieten liggen veel hoger dan die van kleinere steengroeven, waaronder die in Carrara, Italië.

Als je dus een hoogwaardige marmeren plaat of tegel aan je huis wilt toevoegen, moet je rekening houden met schaarste. Hoe kleiner de groeve waar het gekozen marmer vandaan komt, hoe groter de kans dat het uitzonderlijk waardevol (en duur) is.

Het is ook de moeite waard om te kijken hoe ver de steengroeve weg is. Het vervoeren van marmer is tenslotte niet gemakkelijk of goedkoop.

Transportkosten

Marmer is extreem duurzaam en compact en wordt gevormd onder intense hitte en druk. De duurzaamheid maakt het een uitstekend bouwmateriaal, omdat het niet rot of oplost zoals hout en beton. Deze duurzaamheid heeft echter wel een prijs, namelijk gewicht.

Terwijl een zak voorgemengd beton tussen de 18 kg en 36 kg weegt, kan een marmeren steen gemakkelijk honderden kilo’s wegen. Om marmer van een groeve naar een koper te vervoeren is dus meer energie en arbeid nodig, wat resulteert in hogere transportkosten.

Deze kosten worden meestal doorberekend aan kopers via hogere prijzen. En hoe verder weg de marmergroeve, hoe hoger de prijs die consumenten kunnen verwachten.

Veel van de duurste soorten marmersteen (voor mensen in Noord- en Zuid-Amerika) worden geïmporteerd uit Europese steengroeven. Deze platen en tegels moeten een trans-Atlantische reis maken om bij de kopers te komen en zo’n reis per vrachtschip is niet goedkoop.

Natuurlijk, gezien de esthetische aantrekkingskracht (visuele schoonheid) van deze marmeren stenen, zijn de hoge verzendkosten de investering meer dan waard.

Esthetische aantrekkingskracht

In tegenstelling tot andere duurzame bouwmaterialen zoals beton of gegalvaniseerd staal, is marmer populair vanwege zijn esthetische aantrekkingskracht.

De meeste soorten marmersteen hebben een elegant en verfijnd uiterlijk dat hen onderscheidt van de industriële look van metalen. Dit uiterlijk maakt marmer een populaire keuze voor aanrechtbladen, muren en vloeren.

In feite wordt marmer al sinds de oudheid beschouwd als een luxe bouwmateriaal. Veel van de rijkste huishoudens in het oude Griekenland en Rome hadden marmeren mozaïekvloeren of met marmer bedekte muren. Daarentegen moesten mensen met minder rijkdom het doen met kalksteen of gebroken stukjes gebroken aardewerk.

Toch blijft het uiterlijk en het gevoel van authentiek marmer, vooral wit marmer, een gevoel van klassieke weelde oproepen. Geen ander natuurlijk materiaal is daarmee te vergelijken!

Heeft de kleur van marmer invloed op de prijs?

Hoewel de kleur van marmer geen invloed heeft op de levensduur of bruikbaarheid, kan de kleur wel een grote invloed hebben op de prijs.

De meest gevraagde soorten marmeren tegels en platen zijn immers meestal die met een sneeuwwitte of inktzwarte tint. Maar omdat het aanbod van witte en zwarte marmerstenen beperkt is, zijn de prijzen voor deze neutrale kleuren over het algemeen veel hoger dan die voor grijs, beige of geel marmer.

Dus als je op zoek bent naar marmersteen, kun je voor de volgende kleuren marmer een meer dan gemiddelde prijs verwachten:

 • Wit
 • Zwart
 • Rood
 • Groen

Je kunt echter veel besparen door marmer te kiezen met meer gangbare tinten. De meest betaalbare marmersoorten zijn bijvoorbeeld vaak:

 • Beige
 • Bruin
 • Geel
 • Grijs
 • Blauw

Natuurlijk heeft het precieze type marmer meer invloed op de prijs dan de kleur. Een plaat Calacatta Gold marmer zal bijvoorbeeld meer kosten dan een plaat wit Bianco Gioia marmer, zelfs als de kleuren vergelijkbaar zijn.

Wat is het duurste marmer ter wereld?

Hoewel natuurlijk Calacatta en Carrara marmer duizenden (of honderdduizenden) kunnen kosten, afhankelijk van de grootte van het stuk, is het duurste marmer ter wereld LuxTouch. Een synthetische marmersoort gemaakt van diamanten, paarlemoer en zwarte onyx.

Dit marmer kost tot €1 miljoen per vierkante meter omdat het verschillende kostbare materialen bevat. Er was echter ook een iets betaalbaardere optie van halfedelsteen beschikbaar voor de veel lagere prijs van €91.378 per tegel.

Laat een reactie achter