Rolls-Royce, in de beginjaren van de twintigste eeuw opgericht door zakenman Charles Rolls en ingenieur Henry Royce, bouwde vanaf het begin luxueuze auto’s en verwierf snel een reputatie. Zowel in Groot-Brittannië als in het buitenland, voor superieure techniek en productie. Decennialang zijn Rolls-Royces gepromoot met de slogan “beste auto ter wereld”. Maar is de duurste Rolls-Royce altijd de beste?

Rolls-Royce heeft zich nooit laten afleiden door frivoliteiten als racen of massaproductie, en heeft altijd een bepaalde klantenkring gediend en zijn auto’s zijn populair geweest bij iedereen, van de Engelse aristocratie tot Hollywood filmsterren en mediamagnaten tot Indiase Maharadja’s en Aziatische zakenlieden. Sinds het begin heeft Rolls-Royce auto’s van de bovenste plank gebouwd die een visueel statement maken. Heel weinig andere autofabrikanten kunnen hetzelfde zeggen, en daarom is een Rolls-Royce een van de ultieme statussymbolen. Alleen al de “Spirit of Ecstasy” figuur bovenop het radiatorrooster van elke Rolls-Royce is een van de meest herkenbare luxe-iconen ter wereld.

Er staan momenteel meer dan 250 moderne Rolls-Royces op JamesEdition, waarvan de laagst geprijsde een Silver Seraph uit het begin van de jaren 2000 is voor €29.379. De laagste prijs voor een model dat nog in productie is, is een Flying Spur uit 2014 voor €74.511, terwijl de duurste Rolls-Royce een eenmalige Phantom convertible met Pininfarina-body is voor €3.204.800. Daarmee behoort hij tot de 10 duurste auto’s van allemaal op JamesEdition, een lijst waarop ook hypercars als de McLaren P1 GTR en Ferrari Enzo staan.

Hieronder de 10 duurste rollende statussymbolen van Rolls-Royce, inclusief die een-van-de-cabrio, die momenteel voor het grijpen liggen.

10. 2005 Rolls-Royce Corniche (Prijs: €235.000)

De naam Corniche gaat helemaal terug naar het begin van de jaren 1970, toen het de tweedeurs versie was van de Rolls-Royce Silver Shadow. Vernoemd naar het Franse woord voor kustwegen zoals de Grande Corniche langs de Franse Rivièra, werd de Corniche tot 1995 gebouwd, waarna Rolls-Royce hem begin jaren 2000 een paar jaar herintroduceerde. De productie van de Corniche, die altijd tot de duurste Rolls-Royces behoorde, was nooit meer dan een paar honderd stuks, wat exclusiviteit garandeerde.

9. 2019 Rolls-Royce Dawn Convertible (Prijs: €352.000)

Elke Rolls-Royce is een opvallende verschijning, vooral een cabriolet, maar een Rolls-Royce Dawn met zijn handelsmerk zelfmoorddeuren en vooral eentje afgewerkt in felle kleuren is nog opvallender.

8. 2019 Rolls-Royce Wraith black badge (Prijs: €374.700)

Rolls-Royce houdt vast aan het thema om zijn auto’s te vernoemen naar bovennatuurlijke krachten en verschijningen, en introduceerde de Wraith in 2013 als tweedeurs versie van de vierdeurs Ghost sedan. Net als de Dawn cabriolet valt hij op door zijn voorscharnierende zelfmoorddeuren en zijn imposante uiterlijk. Deze 2019 Wraith is uitgerust met het krachtigere Black Badge pakket voor de 6,6-liter twin-turbocharged V-12 en is afgewerkt in Peacock Blue over Selby Grey en zwart leer. Andere opties zijn Rolls-Royce Bespoke audio, sportuitlaat, lamswollen vloermatten, verlengd lederen dak, koolstofzwarte 21-inch wielen, shooting star hemelbekleding, head-up display en nachtzicht.

7. 2021 Rolls-Royce Dawn Silver Bullet Collection Package (Prijs: €485.500)

In 2020 introduceert Rolls-Royce het “Silver Bullet” pakket voor de Dawn cabriolet. Beperkt tot een productierun van slechts 50 exemplaren, is de Silver Bullet geïnspireerd op Rolls-Royce’s stijlvolle roadsters uit de Roaring ’20s. Het is een “moderne interpretatie van de onstuimige, oneerbiedige houding van dat decennium,” aldus het bedrijf, en een “krachtig en precies model dat door het lawaai snijdt en een snaar raakt bij iedereen die op zoek is naar ontsnapping en avontuur.”

Terwijl de standaard Dawn al een exclusieve oceaancruiser is, krijgt de Silver Bullet een opengewerkte koolstofvezel fascia en een gewatteerde transmissietunnel voor het interieur, en worden de kappen van de achterbank gescheiden door een centrale ruggengraat die doorloopt in de cockpit.

6. 2021 Rolls-Royce Ghost (Prijs: €542.500)

Afgewerkt in Dark Emerald Green over wit, is deze 2021 Ghost een nieuwe auto gelegen in Duitsland. Hij heeft ook Mansory CS.11 22 inch wielen, een Shooting Star hemelbekleding en verlichte roosters en fascia. De achterbank kan worden geopteerd als een klassieke 3-zitsbank of de meeslepende zitconfiguratie: een dubbele stoelopstelling compleet met vaste armleuning met daarin een gekoelde drankenkast. Net als de Rolls-Royce Wraith, Rolls-Royce Dawn en BMW 7-Series waarmee hij een basisplatform deelt, wordt de Ghost aangedreven door BMW’s N74 V-12, een 6,6-liter unit met twee turbo’s.

5. 2020 Rolls-Royce Phantom (Prijs: €566.000)

Phantom is de meest duurzame naam in de geschiedenis van Rolls-Royce, met de eerste Phantom Is die bijna een eeuw geleden uit de fabriek rolde. Typisch zijn Phantoms de grootste en meest luxueuze auto’s in de catalogus van Rolls-Royce, en in bepaalde tijden verkocht het bedrijf Phantoms alleen aan zijn meest vooraanstaande klanten.

4. 2017 Rolls-Royce Phantom Drophead Coupé (Prijs: €588.560)

Terwijl de huidige Rolls-Royce Phantom alleen leverbaar is als vierdeurs sedan, kon de zevende generatie auto ook als cabriolet, aka een Drophead Coupé.

Afgewerkt in Crystal en Carrara White met zwarte kap over Selby Grey en Seashell, is het ook een van de 50 gebouwde “Zenith” modellen. Onthuld in Villa d’Este in 2016, voegt de Zenith versie van de Phantom VII een glazen plank toe aan het achterste gedeelte van de achterklep, gecapitonneerde lederen stoelen op de achterklep, een champagnekoelkast in de kofferbak, en een Bespoke versie van de Rolls-Royce picknickmand die onder andere bestaat uit opklapbare picknicktafels, lederen en houten rekken, kristallen wijnglazen, roestvrijstalen bestek, en een Amerikaanse walnoten snijplank. Ook inbegrepen bij de Zenith is lasergravure in de bekleding van de armleuningen, geborsteld staal voor de snelheidsmeter, en de hemelbekleding met sterlicht.

3. 2021 Rolls-Royce Cullinan door Mansory (Prijs: € 759.200)

Rolls-Royce betrad in 2018 eindelijk de steeds competitievere luxe SUV-markt met de Cullinan. Vernoemd naar de Cullinan Diamond, past hij in het modellengamma van het bedrijf boven de Ghost en onder de Phantom. Maar ook al maakt de Cullinan meteen op de showroomvloer al genoeg statement, dit exemplaar is een uitschieter omdat hij is aangepast door Mansory. Mansory is een Duitse car customizer die zich specialiseert in het nog meer laten opvallen van high-end auto’s dan ze al doen met bodykits, koolstofvezel bekleding, grote wielen en extravagante felgekleurde interieurs. Het was slechts een kwestie van tijd voordat Mansory zijn aandacht richtte op de Rolls-Royce Cullinan, en deze heeft aangepaste accenten op de carrosserie die eigenlijk heel subtiel zijn voor Mansory. Stap echter naar binnen en je ziet de extreem heldere en in-your-face gele bekleding.

2. Gepantserde 2019 Rolls-Royce Cullinan (Prijs: €1.053.500)

Onthuld op het Concorso d’Eleganza Villa d’Este in 2018, is de Rolls-Royce Cullinan niet alleen de eerste SUV van het bedrijf, maar ook zijn eerste auto met vierwielaandrijving. Dit exemplaar lijkt met het blote oog vrij standaard en toch is de vraagprijs ruwweg drie keer zo hoog als die van een basis Cullinan. Dat komt omdat hij rechtstreeks wordt aangeboden door TRASCO Bremen GmbH, een toonaangevend bedrijf voor commerciële pantservoertuigen dat al 35 jaar bestaat. De prijs is inclusief het voertuig en het vele werk en materiaal dat nodig is om een grote SUV volledig te bepantseren.

1. 2008 Rolls-Royce Phantom Hyperion door Pininfarina (Prijs: €3.205.700)

De duurste Rolls-Royce op de lijst en inderdaad een van de duurste auto’s die waar dan ook te vinden zijn, is deze bijzondere Rolls-Royce Hyperion. Het woord “uniek” wordt veel gebruikt in de autowereld, maar zelden is een auto echt uniek. Deze is echter werkelijk uniek in elke zin van het woord. Hij werd onthuld op het Pebble Beach Concours d’Elegance 2008 en is gebaseerd op de Phantom Drophead Coupe, en draagt een speciale carrosserie van Pininfarina, het Italiaanse ontwerpbureau en carrosseriebouwer die vooral bekend is van de kleding van enkele van de grootste ontwerpen van Ferrari.

Laat een reactie achter