Met €385 miljoen is de Da Vinci’s Salvator Mundi nu het duurste schilderij ter wereld

Da Vinci’s Mona Lisa is misschien zijn meest bekende werk, maar het is waarschijnlijk niet het beste werk van de kunstenaar. Een 500 jaar oud schilderij van Leonardo Da Vinci dat Jezus Christus afbeeldt genaamd ‘Salvator Mundi’ is verkocht op een veiling voor een recordprijs van €385 miljoen ($450.3 miljoen). Dit schilderij is nu ongetwijfeld het duurste schilderij ter wereld, en heeft Picasso’s “Vrouwen van Algiers” ver overtroffen, die het eerdere record in 2015 hield na het de verkoop voor €152 miljoen ($179 miljoen) op een veiling.

Er zit een behoorlijk verhaal achter het schilderij. Eerst werd het schilderij opgenomen in de collectie van Koning Charles I (1600 – 1649) en heeft waarschijnlijk gehangen in de privékamers van Henrietta Maria – de vrouw van Koning Charles I – in haar paleis in Greenwich, en later in de collectie van Charles II. Daarna dook het schilderij op in 1763, werd te koop gezet door Charles Herbert Sheffield, de onwettige zoon van de Hertog van Buckingham, die het schilderij in veiling bracht, gevolgd door de verkoop aan wat nu het Buckingham Palace is voor de koning. Zoals met veel schilderijen was Salvator Mundi pas echt ontdekt in tegen het einde van de 19e eeuw, wanneer het werd gekocht door Charles Robinson en toegeschreven aan een volger van Leonardo, Bernardino Luini, voor de Cook Collectie. Op dat moment werd het auteurschap van Leonardo, de oorsprong en de koninklijke geschiedenis vergeten. Bovendien was het gezicht van Christus niet te herkennen en het haar werd overschilderd en verborgen.

Da-Vinci-Salvador-Mundi-duurste-schilderij-ter-wereld

Wanneer de Cook Collectie werd verkocht, werd het in 1958 naar een verkoop gebracht bij Sotheby’s waar het werd verkocht voor een schamele £45 (€50). In 2005 dook het weer op bij een Amerikaans landgoed in een klein, regionaal veilinghuis.

Na zes jaar voorzichtig schoonmaken, conserveren, documenteren en onderzoeken van het schilderij werd Leonardo Da Vinci’s handtekening herkend en werd het schilderij weer beschouwd als onderdeel van de tentoonstelling Leonardo da Vinci: Painter at the Court of Milan at The National Gallery, Londen.

De veiling zelf was vermoedelijk net zo spannend als elke thrillerfilm. Veilingmeester Jussi Pylkkanen, Baas van Christie’s, opende de veiling op €64 miljoen ($75 miljoen), waarna er minstens 45 biedingen werden gedaan door cliënten aan de telefoon en in de zaal. Alhoewel, het escaleerde al snel in een veilingoorlog tussen Ales Rotter, covoorzitter Post-War and Contemporary Art en Francois de Poortere, hoofd van Old Masters in New York. Beide personen waren aan het bieden op aanvraag van cliënten via de telefoon.

Bij het punt van €340 miljoen ($400 miljoen) gaf Mr. De Poortere het schilderij over aan de nieuwe anonieme eigenaar voor een uiteindelijke prijs van €385 miljoen ($450.3 miljoen) inclusief toeslagen. Hierdoor is dit het duurste schilderij ter wereld.

Laat een reactie achter