De meest recent gebouwde stadions zijn niet alleen enorm, het zijn ook meesterwerken van design, gevuld met kunst, restaurants en geavanceerde technologie die evenementen binnen nog aangenamer maken. Dat is niet eenvoudig om te bouwen.

Deze stadions moeten immers groot genoeg zijn voor tienduizenden fans om hun favoriete professionele teams wedstrijden te zien spelen en ze moeten ruimte bieden aan concerten van supersterren rockgroepen.

En dat alles kost heel veel geld om te bouwen – in sommige gevallen miljarden dollars.

Wat zijn ‘s werelds duurste stadions? We hebben een lijst van 10 stadions samengesteld op basis van de bouwkosten (niet gecorrigeerd voor inflatie) en enkele ontwerpdetails die ze zo indrukwekkend maken.

10. AT&T Stadium

AT&T Stadium is de thuisbasis van de Dallas Cowboys van de NFL. Het stadion met 80.000 zitplaatsen ligt in Arlington, Texas, en kostte €1 miljard om te ontwerpen en te bouwen in 2009. Het bevat een van de grootste HDTV-videoborden ter wereld en heeft nog steeds de grootste intrekbare deuren ter wereld. Het stadion heeft ook zitplaatsen voor 80.000 die kunnen worden uitgebreid tot 100.000. In december 2022 keurde de NFL een plan goed om €266 miljoen extra te besteden aan renovaties. Een ding dat AT&T Stadium onderscheidt is de Dallas Cowboys kunstcollectie, die 90 grote kunstinstallaties van verschillende kunstenaars omvat.

9. Tottenham Hotspur Stadium

Tottenham Hotspur Stadion

Het Tottenham Hotspur Stadium in Londen wordt beschouwd als een van de technologisch meest geavanceerde ter wereld. Het is de thuisbasis van de Premier League club Tottenham Hotspur en werd voltooid in 2019, met een gerapporteerde bouwkost van 1 miljoen Britse pond, volgens BBC News en Stadiumdb.com (ongeveer 1 miljard euro tegen wisselkoersen van 2019). Wat Tottenham Hotspur zo indrukwekkend maakt, is dat het het eerste stadion ooit is met een volledig intrekbaar grasveld. Dat maakte het voor Tottenham Hotspur ook mogelijk om een 10-jarige samenwerking met de NFL aan te gaan.

8. Levi’s Stadium

Levi’s Stadium in Santa Clara, Californië, is de thuisbasis van de NFL’s San Francisco 49ers en het professionele voetbal van de San Jose Earthquakes. Het stadion werd geopend in 2014 en de bouw kostte €1 miljard, hoewel het publiek slechts €103 miljoen daarvan betaalde. De rest werd privé gefinancierd door de NFL en de 49ers. Het stadion heeft 68.500 zitplaatsen en kreeg het LEED Gold certificaat voor duurzaam ontwerp en duurzame bouw, zowel als nieuwbouw als als bestaand gebouw. Het stadion bevat meer dan 650 kilometer aan datakabels om de geavanceerde technologie te ondersteunen. De kunstcollectie in Levi’s Stadium heeft ook meer dan 200 originele stukken en 500 foto’s van 23 lokale Californische kunstenaars.

7. National Stadium

National Stadium

Het National Stadium is het middelpunt van de Singapore Sports Hub, waartoe ook het Singapore Indoor Stadium en de OCBC Arena behoren. De bouwkosten bedroegen in totaal €1 miljard. Het National Stadium werd in 2014 geopend als thuisbasis van het nationale voetbalteam van Singapore, maar het wordt ook gebruikt voor rugby, cricket en andere evenementen en biedt plaats aan 55.000 toeschouwers. Het heeft een uitschuifbaar dak met een innovatief verlichtingssysteem dat is voorzien van 20.000 LED-lampjes, zodat het ook kan functioneren als een reuzenscherm, met projecties die van binnen en buiten zichtbaar zijn. National Stadium is houder van het Guinness World Record voor ‘s werelds grootste vrijstaande koepel.

6. UBS Arena

UBS Arena is een van de nieuwste op onze lijst en de enige hockeyarena. Het werd in 2021 geopend in Elmont, New York, als de thuisbasis van de New York Islanders van de National Hockey League en kostte €1 miljard. De arena heeft het grootste scorebord in de staat New York en een architectonisch ontwerp dat is geïnspireerd op iconische monumenten in New York City. Maar het gaat niet alleen om hockey. UBS zegt dat het ook ontworpen is voor muziek, met een akoestiek van wereldklasse en “meer toiletten per persoon dan welke arena ook in Metro New York”, aldus de website van het stadion.

5. Wembley Stadium

Hoewel Amerikaanse voetbalstadions deze lijst domineren, hebben de Britten de lijst ook gehaald, met de nieuwe versie van het Wembley Stadium. Het stadion met 90.000 zitplaatsen heeft het op één na grootste aantal zitplaatsen in Europa en is volgens The New York Times met een kostprijs van 1 miljard euro in 2007 het duurste stadion dat ooit in Groot-Brittannië is gebouwd. Het verving een monument met dezelfde naam uit 1923, duurde zes jaar om te bouwen en biedt plaats aan 90.000 fans. Het is het nationale stadion van Engeland en de thuisbasis van het Engelse voetbal.

4. MetLife Stadium

MetLife Stadium is de thuisbasis van de New York Jets en de New York Giants van de NFL. Het enorme stadion staat in East Rutherford, New Jersey, en de bouw werd in 2010 voltooid voor maar liefst 1 miljard euro. Het biedt plaats aan 82.500 toeschouwers en is daarmee een van de grootste in de NFL. Sinds de opening zijn er al veel grote evenementen in gehouden, waaronder Super Bowl XLVIII in 2014.

3. Mercedes-Benz Stadium

Mercedes-Benz Stadium

Bron: https://www.instagram.com/p/Cw7jV3puq5a/?img_index=1

Mercedes-Benz Stadium is de arena met 71.000 zitplaatsen die onderdak biedt aan de NFL’s Atlanta Falcons en het voetbalteam Atlanta United FC. Het werd geopend in 2017 en is het duurste bouwwerk ooit gebouwd in de geschiedenis van de stad. De bouw, waarvoor de Georgia Dome moest worden afgebroken, kostte volgens de Atlanta Journal Constitution ergens tussen de 2 en 2 miljard euro. Het stadion heeft talloze ontwerpinnovaties, waaronder een hoekig dak dat bestaat uit acht bloemblaadjes van 67 meter die met een druk op de knop open en dicht gaan als het diafragma van een camera. Het omvat 12900 kilometer glasvezelkabel om de 2000 tv’s in het hele stadion te ondersteunen en is de eerste profsporthal in de VS met een LEED Platinum certificering.

2. Allegiant Stadium

Allegiant Stadium is de thuisbasis van de Las Vegas Raiders van de NFL en het college footballteam van de University of Nevada, Las Vegas Rebels. Het verbluffende stadion met 65.000 zitplaatsen werd in 2020 voltooid aan de iconische Las Vegas Strip. Volgens de Las Vegas Review-Journal kostte de bouw 2 miljard euro en bleef het onder het budget. Het stadion is volledig omsloten en heeft klimaatbeheersing om de hitte van Nevada aan te kunnen. Het heeft een intrekbaar natuurgrasveld voor de NFL, een kunstgrasveld voor UNLV en natuurlijk een ongelooflijk uitzicht op de Las Vegas Strip.

1. Yankee Stadium

Het originele Yankee Stadium, gebouwd in 1923, kostte het toenmalige lieve sommetje van €2 miljoen (ongeveer €38 miljoen in €1,822, volgens de CPI inflatiecalculator van het U.S. Bureau of Labor Statistics). Het nieuwe Yankee Stadium, met 52.000 zitplaatsen, werd in 2009 gebouwd en is een eerbetoon aan veel van de architectonische details van het origineel, maar het kostte veel meer om te bouwen – naar verluidt meer dan € 2 miljard, volgens zowel The New York Times als City & State New York. Naast de Yankees is het stadion ook de thuishaven van Major League Soccer’s New York City FC.

Bonus: SoFi Stadium

Hoewel de echte prijs van SoFi Stadion in Englewood, Californië, nooit openbaar is gemaakt, zou de bouw volgens verschillende bronnen, waaronder Bloomberg en Yahoo Sports, ongeveer € 5 miljard hebben gekost. SoFi, de thuisbasis van twee NFL-teams, de Los Angeles Rams en de Los Angeles Chargers, heeft 70.000 vaste zitplaatsen maar kan worden uitgebreid tot 100.000 toeschouwers. Het is ook een high-tech architectonisch hoogstandje dat zo complex is dat er een digitale tweeling wordt gebruikt om de werking te controleren, met een doorzichtig dak dat is bedekt met een speciale film die het zonlicht dat naar beneden schijnt filtert, evenals een reeks panelen die open en dicht gaan zoals zonnedaken op auto’s om te helpen met de ventilatie. Het is ook ecologisch geavanceerd, met een omringend landschap met meer dan 5000 bomen en inheemse planten en een complex systeem voor het opvangen en opslaan van regenwater voor irrigatie. Het is waarschijnlijk het eerste stadion dat ooit is ontworpen met de Super Bowl in het achterhoofd en in 2022 is het gastheer voor Super Bowl LVI. SoFi wordt ook de locatie van de openings- en sluitingsceremonie van de Olympische Zomerspelen van 2028.

Laat een reactie achter