Als je aan duur eten denkt, zijn truffels waarschijnlijk een van de eerste dingen waar je aan denkt, en daar is een goede reden voor.

Simpel gezegd zijn truffels belachelijk duur en een truffeljager kan serieus geld verdienen met truffels van hoge kwaliteit.

Er zijn witte en zwarte truffels, maar de witte variant heeft de hoogste verkoopprijzen.

We hebben de meest begeerlijke en meest gewilde truffels verzameld.

Dit is onze lijst met de 10 duurste truffels ter wereld:

10. 4,16 Pond Sotheby’s Witte Truffel – €57.120

Massive Truffle Sells for More Than at Auction

De grootste truffel ooit gevonden werd verkocht op een veiling van Sotheby’s nadat hij in 2014 was gevonden in Umbrië, Italië.

Hoewel veel Chinese kopers miljoenen dollars boden, wees de leverancier, Sabatino Truffels, ze allemaal af.

Je denkt misschien dat Sabatino gek was om miljoenenbiedingen af te slaan, maar ze hadden daar een goede reden voor.

In plaats van het te verkopen en het geld voor zichzelf te houden, kozen ze ervoor om de reusachtige Italiaanse witte truffel via Sotheby’s te verkopen voor een goed doel.

Onnodig te zeggen dat deze Italiaanse witte truffel van 4,16 pond veel aandacht trok, aangezien de meeste truffels meestal niet groter worden dan de grootte van een walnoot. Ondanks dat experts de groei van truffels beter proberen te voorspellen om te begrijpen waarom sommige groter zijn dan andere.

Tijdens de veiling kocht een Taiwanese liefhebber van eten en wijn uiteindelijk de grootste truffel voor het enorme bedrag van €57.120; een koopje vergeleken met de miljoenen die de truffel had kunnen opbrengen.

Toch kwam deze dure truffel uiteindelijk ten goede aan een goed doel, wat zeker prijzenswaardig is!

9. Trio van witte truffels – €81.134

De trio witte truffels was het onderwerp van aandacht op de 2017 World Truffle Auction in Alba, Italië.

Dankzij een slecht groeiseizoen waren de prijzen de pan uit gerezen en konden veel diners en restaurants het zich niet veroorloven om mee te doen. Dat weerhield een aantal topmensen er niet van om te komen opdagen en hun geld uit te geven voor die luxe truffelsmaak.

De veiling, die tegelijkertijd per satelliet naar Dubai en Hong Kong werd uitgezonden, zag een behoorlijke opkomst. Maar niets trok meer aandacht dan dit trio van Italiaanse witte truffels.

Zachtjes neergelegd op het midden van een pluche fluwelen kussen, waren deze verrukkelijke zwammen de sterren van de show en het middelpunt van een 8 minuten durende biedingsstrijd.

Hoewel veel bieders hun best deden om deze witte truffels mee naar huis te nemen, wist Eugene Fung, een magnaat uit Hong Kong, uiteindelijk het winnende bod van €81.134 in de wacht te slepen.

8. Witte truffel van 4 pond – €88.594

World's largest truffle found weighs in at more than 4 pounds and could sell for million | Daily Mail Online

Hoewel dit niet de grootste truffel ter wereld is, is deze witte kolos nog steeds een van de grootste truffels ooit ontdekt.

Vóór de ontdekking van de witte truffel van 4,16 pond beweerde Nello Balan, een restauranthouder uit New York City, dat het de grootste truffel ter wereld was.

Maar in plaats van de truffel te gebruiken in een van zijn restaurants of hem te veilen voor een goed doel, verkocht hij hem aan de op drie na rijkste man van Rusland, Vladimir Potanin.

Vladimir Potanin’s nettowaarde van €28 miljard betekende dat het kopen van deze truffel voor hem het equivalent was van een gemiddeld persoon die een portabello paddenstoel koopt.

Eerlijk gezegd had Balan naar onze mening om meer geld moeten vragen, zeker gezien het feit dat zelfs kleinere truffels voor veel meer geld zijn gegaan!

Deze miljardair liep zeker weg met deze enorme witte truffel voor een spotprijs.

7. 16e Internationale Veiling Witte Truffel – €100.718

De International White Truffle Auction van 2015 werd gehouden in Hong Kong en was een van de meest exclusieve culinaire evenementen van het jaar.

Niet alleen kregen de gasten op het evenement gerechten geserveerd op basis van witte truffel die geschikt waren voor adel, maar het hele evenement bracht uiteindelijk meer dan €304.685 op voor de in Hong Kong gevestigde liefdadigheidsinstelling Mother’s Choice.

De grootste verkoop van de avond was echter die van de meest begeerlijke Italiaanse witte truffels. Die uiteindelijk werden gekocht door Sam Chan voor maar liefst €100.718,-.

Ze waren misschien niet de grootste, maar de opbrengst ging wel naar het helpen van vrouwen die te maken hebben met crisiszwangerschappen en kinderen zonder familie. Wat deze truffels zeker elke cent waard maakt.

Het is altijd goed om te zien dat de rijkste mensen ter wereld hun uitbundige rijkdom gebruiken om anderen te helpen!

6. Grande Twin Truffels – €110.043

The 10 Most Expensive Truffles in the World (2023) | Wealthy Gorilla

Deze tweeling is een van de duurste truffels die er te koop is en veel bieders vochten met hand en tand om ze te bemachtigen.

Deze witte tweelingtruffels waren te koop tijdens de 2016 Alba White truffle Auction en verdienden hun plaats als een van de duurste truffels tijdens het internationale evenement dat plaatsvond in Philadelphia, Hong Kong, Dubai en Italië.

Dit evenement zat vol met grote namen zoals Deana Martin, de dochter van Dean Martin, Armando Varricchio, de Italiaanse ambassadeur, en Sandy Muller, een miljonaire bierbarones.

Maar ondanks een gespannen biedingsstrijd tussen deze grote namen, werden deze tweeling witte truffels uiteindelijk gewonnen door Dong Zhenxiang, een Chinese chef-kok en eigenaar van het beroemde Da Dong Roast Duck restaurant in Beijing.

We kunnen ons alleen maar voorstellen wat voor ongelooflijk eten hij met deze dure truffels heeft kunnen maken.

Je hebt immers maar een paar schaafsels nodig om een enkel gerecht te transformeren, dus deze grote truffels hadden heel ver kunnen gaan!

5. Monster 1KG Truffel – €123.356

Monster 1KG Truffel

In 2019 organiseerde Umberto Bombana, een Italiaanse chef-kok en mede-eigenaar van het drie-Michelinsterrenrestaurant Otto e Mezzo Bombana, zijn 20e liefdadigheidsveiling. Waar dit monster van 1 kg witte truffel werd verkocht.

Bombana werd benoemd tot “Wereldambassadeur van de Witte Truffel” door de Piemontese regionale Enoteca Cavour en wordt vaak de “Koning van de Witte Truffel” genoemd.

Het behoeft geen betoog dat deze man van wanten weet, dus als hij een truffel veiling organiseert, komen de allerrijksten om te proeven.

Deze dure truffel was verwikkeld in een spannende biedingsstrijd tussen bieders uit Italië, Moskou en Singapore, maar het was een bieder uit Hong Kong die het hoogste bod uitbracht en daarmee alle biedingen van de afgelopen 12 jaar overtrof.

Voor €123.356 werd deze truffel verkocht en de opbrengst ging naar Mother’s Choice, een favoriet goed doel van Bombana, waar ook de verkoop van de 16e Internationale Veiling Witte Truffel aan ten goede kwam.

Ondanks het feit dat Bombana niet een van de rijkste sterrenchefs ter wereld is, weet hij zeker hoe hij geld moet inzamelen voor een goed doel, en we kunnen ons geen betere persoon voorstellen om de duurste truffels ter wereld te promoten!

4. Witte truffel van Alba – €149.590

The white Alba truffle - Tuber Magnatum | Trufas Rius

In 2006 overboden Gordon Wu, een vastgoedmagnaat uit Hong Kong, en zijn vrouw kopers in Frankrijk en Italië om eigenaar te worden van deze grote Italiaanse witte truffel.

Destijds was hun aankoop de tweede keer dat een bieder in Hong Kong het winnende bod uitbracht op de internationale veiling, maar sindsdien zijn ze de hoogste bieders geweest in 17 van de in totaal 20 veilingen.

Ze houden echt van witte truffels in Hong Kong!

Ten tijde van de verkoop versloeg Mr. Wu de vorige recordhouder voor de duurste truffels ooit gekocht, de vorige was een truffel van 2,7 pond die voor €96.009 werd gekocht in 2005, maar zelfs zijn record is sindsdien verslagen!

Dat gezegd hebbende, wedden we dat Mr. Wu trots was op zijn tijdelijke record, vooral toen hij genoot van zijn met truffelolie overgoten pastagerechten.

3. 2,2 Pond Witte Italiaanse Truffel – €186.514

Deze grote Italiaanse witte truffel werd verkocht tijdens de internationale veiling van 2008 en het was een rijke casino magnaat die niet aarzelde om hem te grijpen.

Stanley Ho, een andere koper uit – je raadt het al – Hong Kong, betaalde €186.514 voor het voorrecht om deze bijzondere truffel mee naar huis te nemen, en aangezien witte truffels maar vijf dagen houdbaar zijn voordat ze hun smaak verliezen, durven we te wedden dat hij nogal haast had om hem op te eten.

Opgemerkt moet worden dat Stanley Ho een miljardair was en iemand die gemakkelijk veel van de duurste penthouses ter wereld had kunnen kopen zonder een oog dicht te knijpen.

Meneer Ho leek er echter van te genieten om zijn geld specifiek aan truffels uit te geven en hij nam zelfs onze volgende twee plekken in beslag, waarbij hij nog meer geld uitgaf voor dure truffels.

2. Witte Toscaanse truffel van 3,3 pond – €307.749

Are precious white truffles worth the hype — and the price?

Toen deze witte truffel ter veiling werd aangeboden, was het een van de grootste truffels die in bijna een halve eeuw was gevonden.

Deze witte truffel werd in 2007 gepresenteerd op een zilveren schaal in het Grand Lisboa hotel in Macau en kreeg veel aandacht van fijnproevers en chef-koks over de hele wereld.

Het was echter onze oude vriend Stanley Ho die via de telefoon het winnende bod uitbracht en maar liefst €307.749 betaalde voor deze truffel van 3,3 pond.

Dit maakt het de duurste truffel ter wereld, een titel die hij vandaag de dag nog steeds draagt, hoewel hij de schijnwerpers deelt met een andere truffel aankoop van meneer Ho.

Net als een aantal andere truffels die op deze lijst zijn geveild, is de gehele opbrengst van deze verkoop toegewezen aan goede doelen over de hele wereld, waaronder Caritas in China, Consortium for Street Children in het Verenigd Koninkrijk en Telethon in Italië.

Hoewel wij het ons nooit zouden kunnen veroorloven om iets voor dit prijskaartje te kopen, laat staan een grote truffel die in minder dan een week opgegeten moet worden, zijn we blij dat de belachelijke prijs wordt gebruikt om iets goeds te doen voor de mensen die het het hardst nodig hebben.

1. Kroatische truffel van 2,86 pond – €307.749

kroatische-truffel

Pas aan het begin van de vorige eeuw realiseerden de Istriërs zich wat een gastronomisch juweel ze in huis hadden. In Istrië groeien bijna het hele jaar door verschillende uitstekende soorten truffels, terwijl de meest kostbare, de witte truffel of Tuber magnatum pico, waarvan een kilo meer dan 3000 euro kan opbrengen, in de herfst op de markt komt. Het truffelseizoen duurt tot het einde van het jaar. De belangrijkste vindplaats van dit ongetwijfeld duurste voedingsmiddel is het beroemde bos van Motovun, gelegen langs de rivier de Mirna, aan de voet van de berg waarop het prachtige stadje Motovun oprijst. Werelddeskundigen zijn er nog steeds niet uit hoe het komt dat de beroemde truffel uit Alba een evenwaardige tweelingbroer heeft in Motovun en verschillende andere kleinere gebieden in Istrië. Maar de internationale bijeenkomsten van deskundigen en thematische gastronomische presentaties onder de titel Gouden truffel in Kremelje, vlakbij Momjan, kwamen tot een duidelijke conclusie: de witte truffel uit Istrië doet in niets onder voor die uit Alba! Een Amerikaanse journalist ontdekte zelfs dat veel “truffels uit Alba” eigenlijk uit Istrië komen. Tijdens de speciale presentatie van haute cuisine in het restaurant Valsabbion, niet ver van Pula, bevestigde Bruno Clement, de beroemde Franse culinaire tovenaar, ook wel bekend als de koning van de truffel, deze conclusie in de herfst van 2003. De grootste witte truffel ooit gevonden, met een gewicht van bijna anderhalve kilo, werd gevonden in het bos van Motovun.

Samenvatting

We overwegen misschien wel een paar varkens te kopen en truffeljagers te worden nadat we hebben geleerd voor hoeveel geld deze zwammen verkocht kunnen worden!

Hier is een kort overzicht van de 10 duurste truffels ter wereld:

  1. 2,86 Pond Kroatische Truffel – €307.749
  2. 3,3 Pond Witte Toscaanse Truffel – €307.749
  3. 2,2 Pond Witte Italiaanse Truffel – €186.514
  4. Witte Truffel van Alba – €149,590
  5. Monster 1KG Truffel – €123.356
  6. Grande Tweeling Truffel – €110.043
  7. 16e Internationale Veiling Witte Truffel – €100.718
  8. 4 Pond Witte Truffel – €88.594
  9. Witte Truffel Trio – €81.134
  10. 16 Pond Sotheby’s Witte Truffel – €57.120

Laat een reactie achter