Zeldzame en exotische vissen zijn te vinden in zowel zoet als zout water, van de snelstromende Yangtze rivier in China tot de kustlijnen van Noord-New South Wales in Australië.

De duurste vissen worden verzameld door iedereen, van amateur-enthousiastelingen tot miljonairs, en kunnen astronomische prijzen opbrengen die overeenkomen met hun schoonheid en schaarste.

Lees verder en ontdek de meest gewilde vissen ter wereld – en de hoge prijzen die verzamelaars bereid zijn te betalen om ze aan hun aquariums toe te voegen.

Dit is onze lijst met de 10 duurste vissen:

10. Chaetodon daedalma – €2.499

De smeedijzeren vlindervis – ook wel Chaetodon daedalma genoemd – is een straalvinnige vis die van nature voorkomt in de Stille Oceaan, meestal voor de kusten van Japan.

Met kleuren die voornamelijk uit zwart bestaan, met levendige gele strepen op de rugvin en staartvin, staat deze prachtige vissoort bekend om zijn prachtige metallic glans.

De smeedijzeren vlindervis beweegt zich in zijn natuurlijke habitat meestal in paren voort. Soms komen ze echter samen om een bal van honderden vissen te vormen als ze samenkomen om te grazen.

Smeedijzeren vlindervissen zijn relatief kleine vissen, worden maximaal 15 centimeter groot en geven de voorkeur aan rotsachtige riffen waar ze zich kunnen voeden met een combinatie van algen en ongewervelden.

Vissenkwekers en -verzamelaars kunnen verwachten dat ze meer dan € 2.499 betalen als ze een smeedijzeren vlindervis willen bezitten. Sommige middelgrote smeedijzeren vlindervissen halen meer dan €3.702 op websites van aquarianen.

Het prijskaartje voor de smeedijzeren vlindervis is bovendien opgedreven door beperkingen op de verspreiding buiten Japan, met hogere exportkosten vanwege de vermelding op de rode lijst van bedreigde soorten van de IUCN.

9. Australische platkopbaars – €4.627

Onze volgende dure vis is de Australische platkop baars, nog een kleinere vis, dit keer inheems in de wateren van de westelijke Stille Oceaan, met een voorliefde voor de spleten van de koraalriffen.

De Australische platkop baars is meestal donkeroranje met lila strepen op de flanken en gele rugvinnen.

Via de handel in aquariumvissen kunnen verzamelaars ongeveer €4.627 per vis verwachten, die ze kunnen kopen bij viskwekers zoals het Batavia Coast Maritime Institute van TAFE in Australië.

Het vangen van de Australische platkop baars in het wild kan lastig zijn, omdat ze vaak in grotten verdwijnen voordat duikers ze kunnen zien. Hun slanke vorm maakt ontsnappen nog gemakkelijker.

Net als de smeedijzeren vlindervis kan de Australische platkop baars minder dan 15 centimeter lang worden, waardoor het een haalbare optie is voor verzamelaars met relatief kleine aquaria.

Er worden slechts een handvol van deze dure zoutwatervissen in gevangenschap gehouden, hoewel de succesvolle kweek in gevangenschap door het Batavia Kust Maritiem Instituut na verloop van tijd een prijsverlaging tot gevolg kan hebben.

8. Golden Alligator Gar – € 6.478

Er zwemmen verschillende soorten krokodilgarnalen in de rivieren van de wereld, maar de gouden krokodilgarnaal is een van de duurste vissen ter wereld.

Hoewel het typisch een zoetwatervis is met een voorkeur voor grote rivieren en meren, is bekend dat de gouden krokodilgarnaal ook zeewater verdraagt.

Zoals de naam al zegt, zijn deze vissen helder goud, met een lang en slank lichaam dat ze helpt om moeiteloos door het water te glijden.

Ondanks de rijen vlijmscherpe tanden waaraan ze hun naam te danken hebben, zijn gouden alligators geen agressieve vissen, dus visverzamelaars hoeven zich geen zorgen te maken dat ze gebeten worden bij het onderhouden van hun aquarium.

Dat gezegd hebbende, moeten toekomstige eigenaren er wel voor zorgen dat hun aquarium geschikt is voor deze vissen, want de gouden krokodil kan wel 1 meter lang worden en een indrukwekkend gewicht hebben van 350 pond.

Omdat slechts één op de 10.000 krokodillengarnalen deze kleur heeft, kunnen ze tot € 6.478 opbrengen, waarbij de grote tankinhoud die nodig is om er één te houden deze aquariumvissen nog duurder maakt voor verzamelaars.

7. Platinum Alligator Gar – €6.478

Platinum Alligator Gar

Een andere dure zoetwatervis die wordt bewonderd om zijn metaalkleurige schubben en lange, slanke uiterlijk is de platina alligator gar, die dezelfde prijs opbrengt als zijn gouden familielid, €6.478.

Met zijn enigszins prehistorische uiterlijk wordt de platina krokodil vaak een “levend fossiel” genoemd, met zijn torpedovormige ogen en slanke lichaam.

De snuit is kort maar breed en in plaats van de schubben die je normaal bij andere vissen vindt, hebben platina krokodillen geharde witte email-achtige ganoïde schubben.

Het resultaat is een oogverblindend wit lichaam dat er fantastisch uitziet in zijn natuurlijke habitat of in een voldoende groot aquarium, waar hij kan leven zonder andere bewoners als voedsel te behandelen.

Als hij goed verzorgd wordt, kan de platinum alligator gar wel 50 jaar oud worden, waardoor het een langetermijnverbintenis is die het meest geschikt is voor serieuze visverzamelaars die de middelen hebben om ze veilig te houden.

In het wild zijn deze vissen opportunistische roofdieren, maar in gevangenschap gekweekt zijn ze heel tevreden met het eten van diepvriesvis, garnalen.

6. Neptune Grouper – € 6.478

De Neptunus grouper komt in het wild voor in verschillende wateren, variërend van de westelijke wateren van de Stille Oceaan voor de kust van Japan tot de oceanen rond Frans-Polynesië en Australië.

Zijn prachtige combinaties van oranje en witte strepen, overdreven door zijn diepe lichaam en opstaande rugvin, maken van de Neptunus grouper een prachtige aanwinst voor elk zoutwateraquarium.

Hoewel het bezit van een van deze zeldzame vissen verzamelaars minstens € 6.478 kost, kunnen deze vissen moeite hebben om zich aan de oppervlakte aan te passen door veranderingen in de waterdruk.

Dit komt omdat de Neptunus grouper meestal op een diepte van ongeveer 200 meter leeft, wat verklaart waarom er maar heel weinig van deze vissen ooit levend gevangen zijn.

De speciale decompressieprocedures die nodig zijn om ze in leven te houden, dragen bij aan de hoge prijs. Daarom hebben de meeste mensen hun eerste glimp opgevangen in het Okinawa Churaumi Aquarium in Japan, waar de vis in 2009 zijn debuut maakte.

Als je liever een Neptunus tandbaars eet in plaats van hem te bezitten, heb je aanzienlijk minder nodig dan de € 6,478 vraagprijs voor een levend exemplaar; ze worden meestal voor ongeveer € 46 verkocht op voedselmarkten in Japan.

Basketbal legende Shaquille O’Neal is vooral dol op tandbaarzen en bouwde een heel aquarium met een oud-Egyptisch thema om slechts één van deze vissoorten in zijn huis te houden.

5. Bladefin Basslet – €9.254

De witte zeebaars, verwant aan een andere populaire aquariumvis, de gouden zeebaars, is een van de zeldzaamste vissen ter wereld. Hij komt voornamelijk voor in de Caribische Zee en delen van de westelijke Atlantische Oceaan.

Omdat de zeebaars vissen zich op diepten van meer dan 800 meter verzamelen, kunnen ze alleen met behulp van een onderzeeër uit wilde populaties worden gehaald – een proces dat bijdraagt aan de hoge prijs van €9.254.

Het is een kleine vis die meestal maar 3 cm lang wordt, met levendige witte en rode markeringen waardoor het een gewilde tropische zeevis is voor liefhebbers van visverzamelingen.

Zijn kleine formaat in combinatie met de hoge vraagprijzen maakt de bladefin zeebaars tot een van de duurste aquariumvissen ter wereld als je kijkt naar de prijs per centimeter.

Andere zeebaarzen kunnen indrukwekkende prijzen opbrengen, zoals de gouden zeebaars die voor ongeveer €7.403 is verkocht en de snoepvis die visliefhebbers €925 kost om aan hun collectie toe te voegen.

De zeebaars is een volgzame vis, dus als je het geluk hebt om er een in je aquarium te hebben, hoef je je geen zorgen te maken dat hij je andere vissen opeet.

4. Gemaskerde maanvis – €27.762

De extreem zeldzame gemaskerde maanvis wordt door verzamelaars geprezen om zijn prachtige sneeuwwitte lichaam en komt voor in zijn natuurlijke habitat rond de noordwestelijke Hawaiiaanse eilanden.

Met een prijskaartje van €27.762 zijn gemaskerde maanvissen alleen voor serieuze verzamelaars, dus als je je een van de duurste jachten ter wereld kunt veroorloven, kun je het je misschien wel veroorloven om een van deze ongelooflijke vissen in je aquarium op te nemen.

Gemaskerde maanvissen komen vaak voor rond koraalriffen en worden beschermd tegen commerciële visserij. De vissen die in aquaria te zien zijn, worden meestal in gevangenschap gekweekt.

Als protogyne hermafrodieten beginnen gemaskerde maanvissen hun leven als vrouwtjes en veranderen uiteindelijk in mannetjes, waarbij deze overgang subtiele veranderingen in de kleur rond hun ogen teweegbrengt.

Het zijn relatief kleine vissen die een paar centimeter lang kunnen worden, geaccentueerd door de lange slierten die zich op hun staartvin ontwikkelen.

Het is moeilijker om een gemaskerde maanvis in zijn natuurlijke omgeving te zien, omdat hij bij voorkeur in diep water leeft, op de grens van waar duikers kunnen komen.

3. Peppermint Angelfish – €27.762

Zoals de naam al aangeeft, is de pepermuntvis geliefd om zijn levendige rode en witte strepen die doen denken aan snoepjes, wat bijdraagt aan zijn status als duurste zoutwatervis ter wereld.

Zijn diepe, ovaalvormige lichaam laat zijn prachtige strepen goed uitkomen, omlijst door de helderwitte randen die de rug- en anaalvinnen omlijnen.

Hij komt voor in de Stille Zuidzee en leeft op een diepte tot 120 meter in grotten en riffen, waar hij zich voornamelijk voedt met wormen, sponzen en andere detritus.

Alleen getrainde duikers kunnen hun habitat bereiken, omdat er speciale rebreather apparatuur nodig is om deze diepten te bereiken en te voorkomen dat je last krijgt van de bochten.

Om die reden is het naar de oppervlakte brengen van een pepermunt hengelvis een delicaat proces, omdat hij ook gedecomprimeerd moet worden, zodat hij veilig de overgang van diepe wateren kan maken.

Ze lijken op clown vissen, die populair werden in de Pixar animatiefilm “Finding Nemo”, maar pepermunt hengelvissen worden net zo goed beschermd tegen de negatieve gevolgen van commerciële visserij.

In 2012 werd voor €27.762 een pepermunt hengelvis verkocht aan Waikiki Aquarium, die was verzameld voor onderzoek tijdens een onderzoeksexpeditie van het Smithsonian Institute.

2. Stippelrog – €92.541

polka dot pijlstaartroggen

De zoetwater pijlstaartrog, ook bekend als Potamotrygon leopoldi, is een ongelooflijk zeldzame vis.

De zoetwater polka dot pijlstaartroggen behoren tot de duurste zoetwatervissen en leven in de zandbanken en langzamer stromende zijrivieren in het stroomgebied van de Xingu rivier in Brazilië, Zuid-Amerika.

Deze witgevlekte rivier pijlstaartrog is ongeveer 46 centimeter in diameter, heeft een glad donkerbruin lichaam en een staart met een giftige stekel.

In het wild op een zoetwater pijlstaartrog jagen kan extreem moeilijk zijn, omdat deze prachtige vissen een groot deel van hun tijd in zand begraven doorbrengen. Hoewel verzamelaars die bereid zijn om het hoge prijskaartje te betalen, in gevangenschap gekweekte roggen kunnen kopen.

Zoetwater pijlstaartroggen kosten je een ‘kleine’ €92.541, waarmee het een van de duurste in gevangenschap gekweekte vissen is en iets wat alleen de rijkste verzamelaars ter wereld zich kunnen veroorloven.

Deze ongrijpbare vissen zijn geclassificeerd als een bedreigde diersoort en hun bestaan wordt verder bedreigd door mogelijke vervuiling door industrieën in de buurt van hun leefgebied.

Hij ontleent zijn naam aan Koning Leopold III van België, die verschillende studies sponsorde via het Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen.

1.Platinum Arowana – €370.163

Platinum Arowana

De duurste vis ter wereld, met een aanzienlijke marge, is de platina Arowana. Die voor maar liefst € 370.163 werd verkocht.

De platina Arowana wordt soms de Aziatische Arowana genoemd vanwege zijn habitat in Zuidoost-Azië, maar komt ook voor voor de kusten van Australië en Zuid-Amerika.

Met een lang, slank lichaam en schubben die op een draak lijken, heeft de platina Arowana een metaalachtige glans als hij door het water glijdt.

Ze hebben ook een vraatzuchtige eetlust, ze eten alles van andere vissen en schaaldieren tot vogels en muizen, en ze staan erom bekend dat ze uit de bak springen, waarmee ze de bijnaam “aapvis” verdienen.

Zoals je zou verwachten staat de duurste vis ter wereld op de lijst van bedreigde diersoorten en er zijn maar een handjevol aquaria met een platina Arowana in gevangenschap.

De reputatie van deze bijzondere vis is zo groot dat ‘s werelds duurste eetzaal er naar vernoemd is, met de Platinum Arowana Room in Scott’s restaurant met onbetaalbare kunst van Pierre-Auguste Renoir en Joan Miró.

Samenvatting

De duurste vissen ter wereld zijn er in verschillende vormen en kleuren, maar ze hebben allemaal een bepaalde mate van schaarste en schoonheid die de vraag en de hoge prijzen bepalen.

We hebben vissen besproken van de kusten van elk continent, maar ook uit de diepten van de oceanen en rivieren van de Amazone.

Deze uitzonderlijke vissen worden door visliefhebbers overal gewaardeerd, van de smeedijzeren vlindervis tot de recordbrekende Platinum Arowana.

Hier volgt een kort overzicht van de 10 duurste vissen:

  1. Platinum Arowana
  2. Stippel rog
  3. Peppermint Angelfish
  4. Gemaskerde maanvis
  5. Bladefin Basslet
  6. Neptunus tandbaars
  7. Platina krokodil
  8. Gouden krokodil Gar
  9. Australische platkopbaars
  10. Chaetodon daedalma

Laat een reactie achter