Zeilen is een opwindend tijdverdrijf dat lonkt naar de meest avontuurlijke onder ons. Maar de gemiddelde zeilboot met één zeil kost meer dan €91.378! Toch is dat niets vergeleken met de duurste zeilboten aller tijden, waarvan vele miljoenen (of honderden miljoenen) euro’s kosten.

De duurste zeilboot is het Sailing Yacht A. Dit schip is getaxeerd op €548 miljoen en behoorde ooit toe aan Andrey Melnichenko, een Russische miljardair. Dit enorme zeiljacht is uitgerust met drie roterende masten, maar het is meer een door zeilen ondersteund superjacht dan een eenvoudige zeilboot.

Of je nu een gepassioneerd zeiler bent of nieuwsgierig naar dure zeilschepen, deze ranglijst vertelt je alles wat je moet weten over de duurste zeilboten en zeiljachten ter wereld!

Hier zijn de 10 duurste zeilboten aller tijden:

 1. Sailing Yacht A – €548 miljoen
 2. Eos – €183 miljoen
 3. Aquijo – €91 miljoen
 4. BADIS 1 (Sybaris) – €91 miljoen
 5. Athena – €87 miljoen
 6. De Maltese Valk – €69 miljoen
 7. M5 (Mirabella V) – €46 miljoen+
 8. Vertigo – €46 miljoen
 9. Sea Cloud – €46 miljoen
 10. Anatta (Aglaia) – €32 miljoen

10. Anatta (Aglaia) – €32 miljoen

Zeilen is de duurste sport ter wereld en het is niet moeilijk te begrijpen waarom. Zeilboten en zeiljachten zijn immers vaak duurder dan huizen met meerdere slaapkamers!

Dat is het geval met de Anatta (voorheen de Ahimsa of Aglaia genoemd), een compacte eenmast zeilboot met een waarde van ongeveer €32 miljoen.

Met een lengte van ongeveer 66 meter is dit het kleinste dure zeiljacht ter wereld. Het is ook ongelooflijk snel dankzij de aluminium constructie.

Maar ondanks de kleiner dan gemiddelde grootte (tenminste vergeleken met zeil superjachten), is het toch een luxueus schip met ruime eetruimtes binnen, enorme dakramen en een overdekte bar. Het is ook uitgerust met onderwaterverlichting om het ’s avonds een koele gloed te geven.

Snelheid en luxe zijn de twee factoren die bijdragen aan het prijskaartje van dit zeiljacht.

De Anatta is ook een relatief nieuw schip, oorspronkelijk te water gelaten in 2011. Over het algemeen zijn nieuwere zeilboten meer waard dan oudere, omdat ze iets minder onderhoud en minder reparaties nodig hebben.

Natuurlijk is de volgende op onze ranglijst ongelooflijk oud, wat bewijst dat leeftijd niet alles is als het gaat om de waarde van een zeiljacht!

9. Sea Cloud – €46 Miljoen

De viermaster Sea Cloud ziet eruit als een moderne versie van een klassiek houten fregat of galjoen. Het heeft bijna 30 individuele zeilen die de wind prachtig vangen en als wolken boven de gasten aan boord wapperen (vandaar de naam van het schip). Oorspronkelijk te water gelaten in 1931, is het ook de oudste zeilboot in dit klassement!

Maar dit zeiljacht is in de loop van zijn lange leven verschillende keren bijgewerkt, waardoor het uitgesproken modern is geworden. Het heeft 32 kamers voor gasten, sierlijk ingerichte suites en een gastronomisch diner.

De Sea Cloud is 109,6 meter lang. Het is ook een historisch belangrijk schip en een van de weinige uit de jaren 1930 die nog steeds actief gebruikt en onderhouden wordt.

Deze kwaliteiten maken het een uniek (en uitgesproken duur) zeiljacht.

8. Vertigo – €46 Miljoen

Een zeiljacht met de naam Vertigo klinkt misschien niet zo aantrekkelijk, vooral als je iemand bent die last heeft van bewegingsziekte. Maar misschien verander je van gedachten als je ontdekt hoe luxueus deze opgevoerde zeilboot van €46 miljoen werkelijk is!

Dit superjacht werd in 2011 te water gelaten en niemand weet zeker wie de eigenaar is. Maar het gerucht gaat dat de Australisch-Amerikaanse zakengigant Rupert Murdoch de sleutels heeft.

Deze 67 meter is een drijvend paradijs. Het is een bekroond meesterwerk van bootbouw met decadente hedendaagse interieurs, een ruime woonkamer met veel zitplaatsen en meerdere garages (waarvan één met een limousine).

Denk je erover om een zeiljacht te boeken voor een privé charter? Je zult blij zijn om te weten dat de Vertigo beschikbaar is! Wees wel bereid om een klein fortuin uit te geven om dit enorme schip te charteren.

De luxe inrichting van de Vertigo maakt het zo’n duur zeiljacht. Hetzelfde kan gezegd worden van veel van de zeilboten in deze ranglijst.

7. M5 (Mirabella V) – €46 Miljoen+

De werkelijke waarde van de M5 (voorheen Mirabella V genoemd) is onbekend, maar volgens de meeste schattingen is dit zeiljacht minstens €46 miljoen waard (maar misschien meer).

Dit schip is eigendom van Rodney Lewis, een oliemagnaat uit Texas, en heeft een enkele hoofdmast in het midden, met drie hulpmasten op de boeg. Het werd te water gelaten in 2004 en is daarmee een van de oudste hoogwaardige zeilboten in deze ranglijst.

Maar ondanks zijn leeftijd blijft de M5 een indrukwekkend staaltje boottechnologie en -techniek. Het is ook een luxueus schip. Dit zeiljacht heeft zeven gastenhutten, meerdere binnen- en buitenlounges en eetzalen met weelderige hardhouten vloeren.

De M5 is het grootste eenmast zeiljacht ter wereld. Dit formaat maakt het inherent ruimer en dus duurder.

Bovendien heeft dit schip gasten veel te bieden. Het beschikt bijvoorbeeld over een sauna, fitnessruimte, jacuzzi en een gesloten bioscoop. Deze kenmerken helpen om van de M5 een hoogwaardig zeiljacht te maken.

6. The Maltese Falcon – €69 Miljoen

Vernoemd naar de gelijknamige film uit 1941, is The Maltese Falcon geen typische zeilboot.

Dit schip wordt beschouwd als een superjacht, is iets langer dan 88 meter en werd te water gelaten in 2006. Het zou het langste zeiljacht ter wereld zijn geweest als de Eos niet in hetzelfde jaar te water was gelaten!

De waarde van dit enorme driemaster schip is ongeveer €69 miljoen en het kost miljoenen euro’s aan jaarlijks onderhoud. Voor de prijs van dit zeiljacht kun je je de duurste vliegtickets ter wereld veroorloven (meerdere keren).

Toch is vliegen misschien niet zo leuk als zeilen aan boord van The Maltese Falcon, want dit schip heeft meerdere eetgedeeltes, een speedboot voor avonturen buiten het jacht en een buitenbioscoop.

Het mooiste is misschien nog wel dat dit zeiljacht beschikbaar is voor privé charter, dus degenen die het geld hebben om te investeren in een spannende oceaanervaring kunnen zelf van dit schip genieten!

De Maltese Falcon zit boordevol activiteiten en extravagante kamers, die allemaal bijdragen aan het miljoenenprijs kaartje. We hebben het over jacuzzi’s, jetski’s en zelfs een salon! Alleen de rijkste zeilliefhebbers ter wereld kunnen het zich veroorloven om dit exclusieve schip te charteren.

5. Athena – €87 miljoen

De Athena is misschien een controversiële toevoeging aan deze ranglijst, omdat het wordt beschouwd als een zeiljacht en een schoener. Maar omdat het masten heeft (ter ondersteuning van de zeilen), is het ook een zeilboot.

En het is ook een dure zeilboot, die in 2012 voor €87 miljoen werd verkocht. Dat gezegd hebbende, het werd in eerste instantie gelanceerd in 2004. In datzelfde jaar won het de Show Boats International Award voor het beste zeiljacht van meer dan 40 meter.

In tegenstelling tot andere hoogwaardige zeiljachten is de Athena beschikbaar voor privécharter. Dus als je overweegt om een privé zeiljacht te boeken voor een leuk uitje, dan kan dit schip de juiste keuze zijn!

Als je de Athena boekt, kun je je verheugen op een volledige keuken, een fitnessruimte aan boord, een opblaasbare waterglijbaan en een elegante, met hout beklede woonkamer (compleet met satelliettelevisie).

Zoals bij veel van ’s werelds duurste zeilboten helpen de luxueuze voorzieningen en uitrusting dit schip ongelooflijk waardevol te maken. Maar het is de moeite waard om op te merken dat de meest recente vraagprijs (vanaf 2019) slechts €41 miljoen was, een fractie van de oorspronkelijke verkoopprijs.

Dit prijsverschil kan te maken hebben met het feit dat de Athena lang niet meer zo modern of vooruitstrevend is als in 2004.

4. BADIS 1 (Sybaris) – €91 miljoen

De BADIS 1 (voorheen de Sybaris) is een prachtig uitbundig zeiljacht met drie masten en bijna een dozijn hutten (zes voor gasten en vijf voor bemanningsleden). Het is 70 meter lang en daarmee ongeveer zes keer zo lang als de gemiddelde wedstrijdzeilboot.

In 2017 werd dit schip uitgeroepen tot Zeiljacht van het Jaar. Een jaar later kocht de koning van Marokko de BADIS 1 voor ongeveer €91 miljoen, waardoor het een van de duurste zeilboten van royalty’s is.

Als je dit zeiljacht bezat, kon je gemakkelijk naar de duurste vakantiebestemmingen varen, zoals Musha Cay, Laucala Island en Bora Bora. Maar Mohammed VI, de koning van Marokko, overtuigen om afstand te doen van dit schip zou wel eens een uitdaging kunnen zijn!

Foto’s van het interieur van de BADIS 1 zijn moeilijk te vinden, waarschijnlijk omdat het schip van een vorst is. Daarom is het niet te huur als privé charter, dus slechts een selecte groep heeft een kijkje kunnen nemen in de binnenkant van het zeiljacht.

Toch was dit schip niet het enige zeiljacht van €91 miljoen dat in 2016 werd vrijgegeven.

3. Aquijo – €91 miljoen

De Aquijo is een zeiljacht van Nederlandse makelij dat in 2016 werd voltooid. Met een lengte van 86 meter is het niet het langste zeilschip ter wereld, maar wel een van de grootste.

Deze zeilboot van €91 miljoen is van Jürgen Großmann, een Duitse zakenman die minstens €1 miljard waard is. Je kunt je voorstellen dat iemand met zoveel geld zijn zeiljacht wil uitrusten met de beste meubels en voorzieningen die er te koop zijn.

Zo heeft dit zeiljacht met drie masten een gedeeltelijk omsloten “beach club” gedeelte, een naar achteren gerichte grote slaapcabine met een privé balkon, drie bars voor drankjes aan boord en een privé hammam spa. En dan hebben we het nog niet eens over de meerdere grote badkamers en extra slaapkamers voor gasten!

De Aquijo is gemaakt voor entertainment. Hij staat ver af van sportieve zeilboten of eenvoudige viszeilboten.

Niet alleen is dit schip uitgerust met genoeg bars om een vloot rijke gasten te vermaken, maar het is ook uitgerust met meerdere stijlvolle slaapkamers en badkamers die niet zouden misstaan in een modern herenhuis.

Deze voorzieningen zijn niet goedkoop, en dat geldt ook voor de Aquijo!

2. Eos – €183 Miljoen

In 2011 was de Eos het grootste zeiljacht ter wereld, met een totale lengte van ongeveer 93m. Het was toen ook het duurste zeiljacht, met een indrukwekkende prijs van €183 miljoen.

Maar omdat het eigendom is van Barry Diller, een Amerikaanse zakenman met een vermogen in de miljarden, hebben slechts een handjevol mensen een voet gezet in dit luxueuze schip.

Dat gezegd hebbende, de Eos heeft naar verluidt zes volledige slaapkamers (geschikt voor 16 gasten), een jacuzzi aan boord, een bibliotheek met meerdere verdiepingen en een glazen trap!

Grootte, technologische innovatie en luxe kenmerken zijn de redenen waarom de Eos zo waardevol is. Hoewel dit zeiljacht niet meer het grootste ter wereld is, is het nog steeds een enorm schip met extravagante kenmerken.

Als je aan zeilboten denkt, denk je waarschijnlijk niet aan een jacht met vier masten en een eigen bibliotheek. Toch werd de Eos in 2015 in omvang en waarde overtroffen met de creatie van het Sailing Yacht A.

1. Sailing Yacht A – €548 Miljoen

De duurste zeilboot is de Sailing Yacht A, een futuristisch uitziend zeiljacht van 142,81 m ontworpen door Philippe Starck. Dit schip wordt geschat op ongeveer €548 miljoen en is daarmee drie keer zo duur als de Eos.

Het Sailing Yacht A is uitgerust met drie torenhoge roterende masten, maar wordt voornamelijk door motoren aangedreven. Het heeft een achterdek met drie niveaus dat vloeiend in elkaar overgaat bij de boeg, wat resulteert in elegante hoeken die het schip zijn unieke moderne esthetiek geven.

Hoewel dit zeiljacht ooit toebehoorde aan de Russische miljardair Andrey Melnichenko, werd het in 2022 in beslag genomen door de Italiaanse autoriteiten. Het is onduidelijk of Sailing Yacht A zal worden teruggegeven aan Melnichenko of in handen zal komen van een andere rijke zeiler.

Dit schip heeft een ondergedompelde observatie kamer waarmee gasten in het water rondom het schip kunnen kijken terwijl ze ontspannen in een weelderig gewatteerde omgeving. Het heeft ook het volgende:

 • Een helikopterplatform
 • Een onderzeeër aan boord
 • Een zwembad
 • Meerdere eetgedeeltes binnen en buiten
 • Een aangemeerde speedboot

En dit zijn nog maar een paar kenmerken en uitbreidingen van het Sailing Yacht A!

Alles bij elkaar is dit zeiljacht duur vanwege het innovatieve ontwerp, de grootte en de luxe accenten.

Wat is het verschil tussen een zeilboot en een zeiljacht?

Als je geïnteresseerd bent in traditionele zeilboten, zijn sommige schepen in deze ranglijst misschien een beetje verrassend. Want zijn sommige van de duurste zeilboten eigenlijk geen zeiljachten? En wat onderscheidt deze typen schepen?

Het antwoord is lengte. Technisch gezien is elke zeilboot langer dan 12,19 meter een zeiljacht.

Maar zolang een vaartuig zeilen heeft (of een enkel zeil) om te helpen navigeren, kan het technisch gezien een zeilboot genoemd worden.

Wat is de duurste zeilboot aller tijden?

De duurste zeilboot aller tijden is het Sailing Yacht A. Dit enorme schip van 142,81 m is meer een superjacht dan een eenvoudige zeilboot en het prijskaartje van €548 miljoen weerspiegelt dit.

Het Sailing Yacht A werd oorspronkelijk gebouwd voor Andrey Melnichenko, een Russische miljardair, en werd in 2022 in beslag genomen in Triëst, Italië. Hoewel de toekomst van dit luxe zeiljacht onzeker is, zijn de weelderige kenmerken en het opvallend futuristische ontwerp onmiskenbaar extravagant.

Leer meer over de duurste lifestyle artikelen en ervaringen door nu deze gerelateerde artikelen te bekijken!

Laat een reactie achter