Zwaarden waren gedurende een groot deel van de menselijke geschiedenis een alomtegenwoordig wapen, dat conflicten vorm gaf en de strijd aanvoerde.

Dit artikel onderzoekt de geschiedenis – en historische eigenaren – achter enkele van de meest gewaardeerde zwaarden ooit gemaakt, en de bekwame ambachtslieden die hebben geholpen ze te maken.

Hier is onze lijst van de 10 duurste zwaarden ter wereld:

10. 13e eeuwse Kamakura Katana – €381.960

13e eeuwse Kamakura Katana zwaard

Het Japanse katana zwaard, dat algemeen wordt beschouwd als een van de allerbeste zwaarden die ooit zijn gemaakt, staat bekend om zijn uitzonderlijk scherpe snijblad.

Deze 13e-eeuwse Kamakura katana is een uitstekend voorbeeld van dit ambacht en stamt uit de Kamakura-periode, die bekend staat om de opkomst van de Japanse samoerai.

Deze dure katana is gemaakt van de beste materialen die er zijn, is een uitzonderlijk voorbeeld van de beste Japanse zwaarden en zou zijn gehanteerd door koningen en andere leden van de koninklijke familie.

Met een stalen lemmet van het beste staal in Japan en een handvat gesneden uit het duurste hout dat in die tijd beschikbaar was, is het een uitstekend voorbeeld van de culturele en militaire geschiedenis van Japan.

Er werden destijds slechts 125 Kamakura katana zwaarden geproduceerd, waardoor ze zeer gewaardeerd en gewild zijn en een hoge prijs opbrengen bij veilinghuizen.

Dit specifieke zwaard werd in 1992 als onderdeel van een collectie van 1100 zwaarden verkocht door Dr. Walter Ames Compton voor €381.960 en is daarmee het duurste katana zwaard dat ooit is verkocht.

9. Het Franse officierszwaard van admiraal Lord Nelson – €495.013

Most Expensive Swords in the World - Admiral Lord Nelson's French Officer Sword

Admiraal Lord Nelson is een van de meest intrigerende figuren uit de militaire geschiedenis, beschouwd als een van de grootste marinecommandanten aller tijden en het onderwerp van controverse in recentere tijden.

Zijn Franse officierszwaard, ook bekend als Horatio Nelson, werd in 2001 herontdekt als onderdeel van een verzameling van zijn bezittingen, waaronder juwelen, medailles, papieren en documenten, en een selectie van andere antieke wapens.

Dit zeldzame en dure zwaard werd gebruikt door Lord Nelson tijdens de Slag bij Trafalgar in 1805, waarbij Nelsons schip de Victory onder vuur kwam te liggen en hij stierf door musketvuur.

Het is een prachtig en verfijnd zwaard, met een sierlijk met goud ingelegd gevest en een verfijnde schede, helemaal passend bij een man met zo’n historische reputatie.

Het zwaard en andere bezittingen van Lord Nelson werden gevonden in een kist die toebehoorde aan een van zijn beste vrienden en vertrouwelingen, Alexander Davison, die de kist naliet in Nelsons testament op 10 mei 1803.

In 2002 werd het zwaard geveild bij Sotheby’s in Londen, waar het verkocht werd voor een indrukwekkende €495.013.

8. 17e eeuws Indisch Talwar zwaard – €655.912

Most Expensive Swords in the World - 17th Century Indian Talwar Blade

Een ander duur zwaard dat zijn hoge waarde verdiende door zijn status als nationale schat is het Indiase Talwar zwaard, dat werd gesmeed in de 17e eeuw.

Deze koninklijk gebogen Europese kling had oorspronkelijk een geschatte waarde van ongeveer €73.102, maar ging uiteindelijk voor €655.912 over de toonbank toen het in 2007 bij veilinghuis Sotheby’s werd verkocht.

Het verdiende zijn hoge prijs, die vergelijkbaar is met de duurste horloges die je kunt kopen, deels vanwege de gouden slagversiering die zowel op de kling als op de schede te vinden is.

Van meer historisch belang zijn de verschillende lotussen die het verhaal uitbeelden van Mughal keizer Shah Jahan, de vijfde Mughal keizer van India die regeerde van 1628 tot 1658.

Shah Jahan luidde de gouden eeuw van de architectuur in zijn rijk in en is het meest bekend om zijn bijdrage aan de kunstvorm met de Taj Mahal in Agra.

Het is passend dat het zwaard dat met zijn naam wordt geassocieerd zijn aandacht voor kunstzinnigheid en detail draagt.

7. Qianlong Keizerlijk Jachtmes – €1 Miljoen

Most Expensive Swords in the World - Qianlong Imperial Hunting Knife

Het Qianlong Keizerlijk jachtmes is het eerste dure wapen dat de grens van €1 miljoen doorbrak. Het werd voor €1 miljoen verkocht bij veilinghuis Sotheby’s in 2009.

Qianlong, de zesde keizer van de Qing-dynastie, regeerde in een van de meest welvarende tijdperken en luidde een reeks culturele prestaties in die de toekomst van China eeuwenlang zouden bepalen.

Zijn keizerlijke jachtmes heeft een lemmet gemaakt van koraal, turkoois en goud, materialen die zeker bijdragen aan de hoge waarde.

Naast het prachtige lemmet is de schede helemaal gemaakt van neushoorn hoorn, met een taps toelopend effect waarin zes draken, elk met drie klauwen, te zien zijn die in en uit wolken weven die boven de golven zweven.

Er zijn zelfs geheime vakjes aan de onderkant van het handvat, waarin eetstokjes en een tandenstoker konden worden opgeborgen, waardoor dit zeldzame mes een moderne versie van het Zwitserse zakmes is.

Keizer Qianlong regeerde van 1735 tot 1796 en overleed uiteindelijk in 1799, waarbij hij zijn jachtmes achterliet als een bewijs van zijn nalatenschap als een van de langst regerende monarchen van die tijd.

6. Het presentatiezwaard uit de Burgeroorlog van Ulysses S. Grant – €1 miljoen

Most Expensive Swords in the World - Ulysses S. Grant's Civil War Presentation Sword

Ulysses S. Grant was de 18e president van de Verenigde Staten, maar voordat hij een scherpzinnig politiek leider werd, leidde hij het leger van de Unie naar de overwinning in de Amerikaanse Burgeroorlog van 1865.

Grant ontving het presentatiezwaard als geschenk van de inwoners van Kentucky in 1864 nadat hij opperbevelhebber van de legers van de Verenigde Staten was geworden.

Het zwaard is gemaakt door een gerespecteerde zilversmid uit St. Louis, die samenwerkte met juwelier Henry Folsom, en is gemaakt van een combinatie van puur zilver en goud, met zesentwintig mijngeslepen diamanten verspreid over de lengte.

Deze diamanten komen samen om het U.S.G. monogram te vormen, terwijl de godin Victory te zien is samen met een adelaar die zijn vleugels spreidt over de gebeeldhouwde greep van het zwaard.

Grant’s presentatie zwaard bracht 1 miljoen euro op toen het in 2007 werd verkocht op de Heritage Auction, gelijk aan de duurste luxe pennen en net zo prachtig in detail.

Het is een passend eerbetoon aan een van de bepalende historische figuren uit de Amerikaanse geschiedenis, dat Grant’s indrukwekkende bijdrage aan de oorlogsvoering weerspiegelt.

5. Het Gem Of The Orient Mes – €2 Miljoen

Most Expensive Swords in the World - The Gem Of The Orient Knif

Hoewel veel van de duurste zwaarden ter wereld hun hoge prijs verdienen vanwege hun historische betekenis, worden sommige zwaarden gewaardeerd vanwege het nauwgezette vakmanschap en de zeldzame metalen en edelstenen.

Het Gem of the Orient mes is een uitstekend voorbeeld van een wapen dat gewaardeerd wordt vanwege het prestige van de maker, in dit geval ontwerper Buster Warenski.

Warenski ontwierp dit uitzonderlijke mes in 1966 en deed er tien jaar over om het samen te stellen als onderdeel van zijn serie “Legacy Knives”.

Het heeft een lemmet van Damascus staal, met een gouden handvat.

Naast het goud zijn er 153 smaragden gebruikt, met een totaal gewicht van tien karaat, samen met negen diamanten van elk vijf karaat, die elk zijn gezet in sierlijk goud filigraan.

Buster Warenski was een van de beroemdste smeden van de twintigste eeuw en werd internationaal bekend na het smeden van een replica van de dolk van Koning Toetanchamon.

Zijn Gem of the Orient mes werd verkocht voor het indrukwekkende bedrag van €2 miljoen en consolideerde de reputatie van Buster Warenski als de meest vooraanstaande smid van zijn tijd.

4. Shah Jahan’s persoonlijke dolk – €3 miljoen

Most Expensive Swords in the World - Shah Jahan's Personal Dagger

Mughal keizer Shah Jahan, de vijfde Mughal keizer van India, keert opnieuw terug met zijn persoonlijke dolk, een wapen dat zijn naam en titel draagt op de epigraaf.

De gegraveerde datum op deze zeldzame en waardevolle dolk geeft aan dat hij is gemaakt in 1630, waarschijnlijk geschonken aan Shah Jahan voor zijn 39e verjaardag.

Op het lemmet staat ook een parasol met inscriptie die over het hoofd van de vorst draagt, de koepel van de hemel symboliseert en de sublieme status van Shah Jahan aangeeft.

Shah Jahan, wiens volledige naam Shahab0ud-din Muhammad Khurram was, gebruikte deze dolk als zijn tweede persoonlijke wapen, minder als oorlogsinstrument maar meer als symbool van zijn creatieve uitmuntendheid.

De dolk werd oorspronkelijk ontdekt als onderdeel van de verzameling Zuidoost-Aziatische wapens, wapenrustingen en aardewerk van de Belgische verzamelaar Jacques Desenfans.

Sinds de ontdekking is de persoonlijke dolk van Shah Jahan vijf keer verkocht. De laatste verkoop van €3 miljoen doet niet onder voor de duurste auto’s ter wereld die je kunt kopen.

3. Oordolk uit de Nasrid periode uit de 15e eeuw – €5 miljoen

Most Expensive Swords in the World - 15th Century Nasrid Period Ear-Dagger

De oordolk komt oorspronkelijk uit Noord-Afrika en dankt zijn naam aan de pommel van het handvat met twee afgeplatte schijven.

Oordolken werden gebruikt in de 15e en 16e eeuw tijdens de Nasrid periode en bestaan uit een dubbelzijdig lemmet met ingelegde gouden en Kufische inscripties en een handvat van hoorn.

De gravures stellen een jachttafereel voor met een mens gewapend met een kruisboog die verschillende dieren achtervolgt.

De schubben op de greep zijn gegraveerd met een reeks geometrische figuren, terwijl vier koperen klinknagels helpen om het op zijn plaats te houden.

Naast het ingelegde goud heeft de oordolk ook inscripties op de ronde handvaten, waardoor het lijkt op de oren waaraan het zijn naam ontleent.

De oordolk uit de Nasrid periode uit Noord-Afrika werd in 2010 voor €5 miljoen verkocht bij veilinghuis Sotheby’s en is daarmee het duurste mes ter wereld.

2. Napoleon Bonaparte’s met goud ingelegde sabel – €6 miljoen

Most Expensive Swords in the World - Napoleon Bonaparte's gold-encrusted Saber

Napoleon Bonaparte was een van de meest duurzame figuren uit de geschiedenis. Hij regeerde als keizer van Frankrijk tussen 1852 en 1870 en was verantwoordelijk voor het leiden van het land naar successen in talloze veldslagen.

Hij werd vaak gezien met een zwaard en een pistool op het slagveld en gebruikte deze uitzonderlijke antieke met goud ingelegde sabel tijdens de Slag bij Marengo, toen hij vocht tegen de Oostenrijkse troepen in 1800.

Gemaakt van goud, een van de duurste edelmetalen die er zijn, is het een ingewikkeld ontworpen wapen met ongelooflijke details op zowel het zwaard als het handvat.

Het zwaard, dat op Osenat Auctions werd verkocht aan een anonieme verzamelaar, werd generaties lang doorgegeven aan de familie Bonaparte, in navolging van het precedent dat Bonaparte zelf had geschapen, nadat hij het zwaard aan zijn broer had gegeven als huwelijksgeschenk.

Het wapen bracht €6 miljoen op en is daarmee het op één na duurste zwaard ter wereld tot nu toe. Het werd niet alleen gewaardeerd vanwege zijn historische betekenis, maar ook vanwege de Egyptisch geïnspireerde markeringen op de gebogen kling.

1. 18e Eeuwse Boateng Sabel – €7 Miljoen

Most Expensive Swords in the World - 18th Century Boateng Saber

Opnieuw terug naar China voor de 18e eeuwse Boateng sabel, het duurste zwaard ter wereld gemaakt tijdens de Qianlong heerschappij tussen 1736 en 1795.

Nadat de Boateng sabel in 2006 voor €5 miljoen werd geveild, werd hij in 2008 opnieuw geveild voor een ongelofelijke €7 miljoen, waarmee het een antiek zwaard is dat alleen iemand met het vermogen van Mark Zuckerberg zich kan veroorloven.

Het heeft een S-vormig ontwerp en een handvat van jade, en de kling is bedekt met versieringen van ingelegd goud, zilver en koper.

Het lemmet bevat ongeveer 2000 lagen staal, waardoor het ongelooflijk sterk en scherp is. In totaal zijn er in vijfenveertig jaar negentig van deze lemmeten geproduceerd in paleisateliers.

De naam Boateng betekent “Zwevende Kostbaarheid” in het Chinees, een toepasselijke naam voor een wapen van deze kwaliteit en historische betekenis.

Samenvatting

Tot zover dit artikel over de duurste zwaarden ter wereld, van sabels tot moderne ontwerpen vol dure edelmetalen en edelstenen.

Hier is nogmaals een kort overzicht van de 10 duurste zwaarden ter wereld:

  1. 18e Eeuwse Boateng Sabel – €7 Miljoen
  2. Napoleon Bonaparte’s met goud ingelegde sabel – €6 Miljoen
  3. 15e Eeuwse Nasrid Periode Oordagger – Miljoen
  4. Shah Jahan’s persoonlijke dolk – €3 Miljoen
  5. De edelsteen van het oosterse mes – €2 miljoen
  6. Ulysses S. Grant’s Burgeroorlog presentatie zwaard – €1 Miljoen
  7. Qianlong Keizerlijk Jachtmes – €1 Miljoen
  8. 17de eeuws Indisch Talwar lemmet – €655.912
  9. Het Franse officierszwaard van admiraal Lord Nelson – €495.013
  10. 13e Eeuwse Kamakura Katana – €381.960

Laat een reactie achter