Met de term duurzaamheid worden we dagelijks om de oren geslagen. Dat is natuurlijk niet zonder reden. De wereldpopulatie stijgt, het schone drinkwater neemt af, de aarde warmt op, de lucht raakt steeds meer verontreinigd en dieren gaan dood door olie. Een deprimerende situatie waar we – als we eerlijk zijn – liever niet dagelijks mee bezig zijn. Liever praten we over onze nieuwste designer tas, de boot die je wilt gaan kopen, de volgende vakantiebestemming of de verbouwing van je gigantische villa.  Het lijkt natuurlijk op het eerste gezicht zo dat een luxe leven op zichzelf al niet heel erg duurzaam is. Er zijn gelukkig nog steeds mogelijkheden genoeg. Maar wat als duurzaamheid en luxe leven te combineren zijn?

1. Auto: kan mooi én duurzaam zijn

Denk maar eens aan alle elektrische auto’s. Een ruim aanbod aan mooie (en luxe) auto’s. Geweldig design en topprestaties. Opladen is gemakkelijk en een pré is dat de auto van buiten en van binnen stil is. Dat is toch een extra luxe?

2. Boot: varen met de elementen

Ook boten kunnen duurzaam zijn. Elektrische boten zijn nog best ver achter op de elektrische auto’s als je kijkt naar het aanbod. Kwalitatief zijn er al een paar mooie opties op de markt, zoals elektrische catamarans. Dit zijn boten die geheel op wind- en zonne-energie varen. De motor is elektrisch en heeft zo geen emissie en geeft geen lawaai. En dat is toch wel een extra luxe. Of je nu een boot wilt kopen of huren, denk in beide gevallen aan de meest duurzaamste optie.

3. Wonen: leef je uit in de mogelijkheden

woonkamer

Er zijn veel opties als het gaat om duurzamer wonen. Dit gaat inmiddels veel verder dan de bekende zonnepanelen. De bouwmaterialen kunnen duurzaam zijn, maar ook zou je zelfs kunnen kiezen voor een volledig zelfvoorzienend huis, dus zonder aansluiting op riolering, gas- en waternet. Hier hoef je niet van te schrikken want je hoeft op het gebied van luxe niets in te leveren. Misschien lijkt het – net als energie vergelijken als het gaat om de kosten – juist iets voor gezinnen met een gemiddeld inkomen, maar dat kunnen we rechtzetten: dit is iets voor intelligente, bewuste mensen, die doorgaans een hoog inkomen hebben en luxe leven. Leef luxe én wees bewust van energie- en waterverspilling.

4. Eten: hanteer de ‘uit de regio-regel’

We houden allemaal van een hapje buiten de deur. En juist dan komt er een keuze om de hoek kijken: je kunt ook hier namelijk voor een duurzame optie kiezen. Zodra je je verdiept in de restaurants die de ‘uit de regio-regel’ hanteren, weet je precies waar je zijn moet om duurzaam te dineren. Het zijn de restaurants die alle (ecologische) ingrediënten uit de regio halen en niet aan de andere kant van het land of zelfs uit het buitenland. Hierdoor zijn de producten niet alleen verser maar dus ook duurzamer. Daarnaast zijn er ook een aantal biologische sterrenrestaurants, die tot de top van Nederland behoren. Hier kun je én duurzaam bezig zijn, maar je zult ook genieten van alle luxe die het restaurant je te bieden heeft.

Laat een reactie achter