Hoe je vanuit je hart kunt geven zonder van de planeet te nemen.

1. “Oude” gouden sieraden

gouden-sieraden-ketting-armband

De kosten van gouden sieraden gaan veel verder dan het prijskaartje als je de kosten voor het milieu in aanmerking neemt. Cyanide is een giftige chemische stof; één theelepel van 2% cyanide kan bij mensen de dood veroorzaken. Tegenwoordig wordt deze gevaarlijke chemische stof wereldwijd gebruikt bij goudwinning. Overgebleven cyanide afval wordt opgeslagen in vijvers met dunne voeringen die kunnen lekken of breken. Het is niet ongewoon dat er cyanide-oplossing en met zware metalen verontreinigd water weglekt, dat het grondwater kan verontreinigen, vissen en watervogels kan doden, en drinkwater kan verontreinigen.

Met meer dan 35.000 ton goudreserves in de centrale banken van de wereld is er genoeg goud om de vraag naar het primaire metaal bij het huidige gebruiksniveau voor meer dan 14 jaar te dekken. Als ons verbruik van gouden sieraden sterk zou dalen, zou het goud dat in de reserves ligt opgeslagen ons bijna een eeuw lang kunnen voeden. We hoeven gewoon geen nieuw goud te delven, laat staan met behulp van cyanide loogtechnologie.

“Oud” goud ziet er net zo goed uit als nieuw. Zoek naar gebruikte gouden sieraden in antiekwinkels, ruilbeurzen en juwelierszaken. Veel juweliers kunnen ook nieuwe ontwerpen herschikken met goud dat geleverd wordt uit antieke of uit de mode geraakte stukken die je misschien thuis hebt liggen.

2. Ervaringen in plaats van goederen

Geschenken van diensten vergen weinig of geen gebruik van natuurlijke hulpbronnen, en zijn heel persoonlijk en gedenkwaardig. Het geschenk van jou – je tijd, energie of deskundigheid zijn even ‘geschenkwaardig’ als alles wat je in een doos kunt stoppen. Oudere mensen hebben vaak al de materiële dingen die ze nodig hebben en geven misschien liever geschenken die blijk geven van attentheid en die niet in een doos verpakt hoeven te zijn.

Een mooi geschenk kan een massage van een uur in een plaatselijk kuuroord zijn, of muzieklessen voor een musicus in de dop. En elke ouder zou dol zijn op een paar uur kinderopvang of een bijlessessie voor oudere kinderen. Wat dacht je van een cadeau voor het wassen van de auto en stofzuigen, of een paar geplande wandelingen met de hond.

Veel ouderen zouden internet lessen kunnen gebruiken om te leren e-mailen en foto’s en ideeën te delen met hun vrienden en kleinkinderen. Slimme jonge mensen kunnen de nieuwste en beste “apps” downloaden op de smartphone van een oudere, zodat die van de nieuwe technologieën kan profiteren. De meeste huiseigenaren kunnen wel een cadeau gebruiken voor gazononderhoud, koken, ramen wassen, tuinieren, of een boek met bonnen voor huishoudelijke klusjes.

Wil je toch echt een leuk en duurzaam cadeautje geven? Dan raden wij The Gift Label aan. The Gift Label is een lifestyle brand gevestigd in Amsterdam. Bij The Gift Label creëren ze producten die geliefd zijn en willen ze vrolijkheid verspreiden! Er zijn veel unieke cadeaus die leuk zijn om te kopen en nog leuker om te geven! Je kan ze vinden op verschillende locaties wereldwijd of online via de website. Wij kunnen vooral de duurzame hand- en lichaamsverzorgingsproducten aanraden! Weet je niet zo goed wat je moet geven? Dan kan je ook voor een Gift Set kiezen waarbij er verschillende producten in 1 cadeau worden gestopt.

3. Antiek en verzamelobjecten

Waarde en aantrekkingskracht hoeven niet altijd ‘nieuw en glanzend’ te betekenen. Antiek en verzamelobjecten hebben door de tijd verdiende intrinsieke waarde en ook de extra aantrekkingskracht van geschiedenis en sentimentele waarde. Persoonlijke geschenken worden gewaardeerd en herinnerd omdat ze een verhaal vertellen. En omdat ze “hergebruikt” worden, is er geen impact op het milieu.

kunstwerk in woonkamer

Je zou kunnen beginnen met in je eigen huis rond te kijken naar bruikbare verzamelobjecten voor de mensen op je cadeaulijst. Een bezoek aan een plaatselijke rommelmarkt brengt ook ideeën, en vraag de old timers wat ze in de loop der jaren het nuttigst gevonden hebben. Veel oude gereedschappen, bijvoorbeeld, zijn van betere materialen gemaakt dan de tegenhangers van vandaag, en hebben misschien alleen een slijpbeurt of een paar opknapbeurten nodig om ze cadeau-waardig te maken.

4. Gevonden voorwerpen

We hebben allemaal onze kleine schatten, onze vondsten uit de natuur, verzameld in het bos, aan de kust of zowat overal in de natuurlijke omgeving. Die ongewone schelp, kristal, houten burl, pijlpunt, bot, fossiel, haaientand … die ons genoeg interesseerde om mee naar huis te nemen en aan anderen te laten zien, kan nu stof liggen te verzamelen in je huis. Na verloop van tijd raken we eraan gewend ze te zien en onze belangstelling neemt geleidelijk af.

Als je lang genoeg van je bijzondere ontdekkingen genoten hebt, geef ze dan door als geschenk en ze worden met enthousiasme “herontdekt” en geven hun verwondering weer door.

5. Zelf gekookt eten

vegetarisch-eten

Zoveel mensen, althans in ons deel van de wereld, hebben wat ze nodig hebben aan materiële goederen. Maar geschenken uit de keuken worden altijd op prijs gesteld. Zelfgemaakt is hartverwarmend. Je tijd en energie en culinaire creativiteit, worden net zo gewaardeerd als dat in de winkel gekochte geschenk dat ze misschien niet eens echt nodig hebben.

Je tijd in de keuken is waarschijnlijk niet meer dan de tijd die je besteedt aan het online of in het winkelcentrum zoeken naar cadeaus. En eten als geschenk is persoonlijk, gemakkelijk voor het milieu en zal waarschijnlijk niet verloren gaan.

Natuurlijk zijn jam en gelei van het nazomer bessenseizoen klassieke vakantiegeschenken. En baksels worden altijd gewaardeerd. Als je toegang hebt tot een droogoven, kun je wat van je tuin- of boomgaardprodukten apart leggen om cadeau te geven in de vorm van gedroogde peren, appelringen, conserveringsvrije vruchtenvelletjes of ‘zongedroogde’ tomaten.

Als je geen tijd of zin hebt om zelfgemaakte eetwaren te maken, is een ander idee om je recepten te sorteren en kopieën te maken van je favorieten. Druk ze in je eigen handschrift af op indexkaarten en bind ze vast met een lint. Een jong stel dat net aan hun eigen stekje begint zal je gekoesterde recepten jarenlang waarderen.

6. Bloemen

Met een beetje planning vooraf kun je je eigen geschenken kweken. In je kleine huisperceel kun je unieke bloemenvariëteiten kweken, die aantrekkelijke geschenken vormen die iedereen kan waarderen. Een vers boeket uit je tuin is altijd een mooi, persoonlijk geschenk. Planten in potten zijn ook leuke cadeaus, of geef bollen of startplanten van je favoriete tuingewassen – een jaar gaven we reserve aspergekronen om je eigen vaste plantenbed mee te beginnen!

Of je kunt bloemen oogsten en drogen, met een pers of een droogoven, om te gebruiken voor zelfgemaakte cadeaubonnen zijn gedroogde bloemstukjes.

Als je liever bloemen koopt om cadeau te geven, kies dan uit ‘in het seizoen’ lokaal gekweekte soorten. Het onderhoud van kassen en het lange-afstandstransport om zomerbloemen in de winter te leveren kan aanzienlijke uitgaven aan energie uit fossiele brandstoffen met zich meebrengen.

7. Donaties voor dierenwelzijn

hond-blij

Veel liefdadigheidsorganisaties vullen hun eigen zakken met je donatie, onder het mom van “administratie” kosten, waarbij slechts een fractie van het geschonken bedrag bij de beoogde ontvanger terechtkomt. Het is raadzaam een beetje onderzoek te doen naar de organisatie via welke je wilt schenken.

8. “Gebruikte” geschenken

Het is tijd om “gebruikt” in een nieuw licht te bekijken. Een gebruikt cadeau geven was vroeger uit den boze – het gaf de cadeau-gever een goedkoop gevoel. En niemand wil het risico lopen de ontvanger te beledigen. Maar gebruikte geschenken zijn het vriendelijkst voor het milieu, want er worden geen energie of grondstoffen verbruikt.

Tegenwoordig zijn er veel gebieden waar gebruikte voorwerpen geschikt kunnen zijn als geschenk, en de lijst groeit met de gestage opeenhoping van goederen in onze consumptiemaatschappij. Gebruikte computers, bijvoorbeeld, kunnen opgeknapt en opgewaardeerd worden. Of denk aan vintage kleding, boeken, dvd’s en cd’s, fietsen, sportuitrusting, gereedschap, camera’s, kinderspeelgoed en kleren. Gebruikte muziekinstrumenten zijn in dit verband bijzonder geschikt, omdat ze hun waarde en aantrekkingskracht lang behouden. Bij muziekinstrumenten en gereedschap zijn oudere “gebruikte” vaak waardevoller dan hun nieuwe tegenhangers.

Als je je nog steeds ongemakkelijk voelt bij het concept om een gebruikt voorwerp cadeau te geven, schrijf dan een briefje op de cadeaukaart. “We weten hoe je van de natuur houdt … dit geschenk komt naar je toe zonder dat het ten koste gaat van het milieu.”

9. Cadeau batterijen

Je hebt het al eerder gehoord, maar het moet nog eens herhaald worden. Batterijen zijn een boosdoener in het streven om giftig vast afval te verminderen, en op de lange duur onttrekken ze veel meer aan het milieu dan de energie die ze geven. Het is waar dat ze in veel situaties onmisbaar zijn, maar het geven van cadeaus is “niet-essentieel” en een goede plaats om alternatieven te overwegen voor speelgoed en hebbedingetjes die op batterijen werken.

Als je toch batterijen voor een geschenk moet geven, koop dan zeker oplaadbare. De meeste bouwmarkten verkopen kleine insteekbare eenheden waar AAA, AA, C en D formaat batterijen in passen. Moderne oplaadbare batterijen houden hun lading lang vast en zijn snel en gemakkelijk op te laden.

10. Souvenirs kopen

Vakantiegangers vinden in het buitenland vaak interessante en exotische voorwerpen die ze kopen om cadeau te geven als ze weer thuis zijn. Maar let op deze herinnering bij het kopen van souvenirs: Vraag voordat je geschenken koopt die gemaakt zijn van diersoorten die bedreigd kunnen zijn, zoals dierenhuiden, schildpadschilden, ivoor, of koraal. Sommige van deze producten zijn illegaal, maar vinden toch hun weg naar de markt.

Als je op reis bent en deze als souvenir koopt, kunnen ze bij terugkomst ook bij de douane in beslag genomen worden. Veel luchthavens en douanecentra hebben displays van in beslag genomen voorwerpen en het is de moeite waard er kennis van te nemen als je van plan bent souvenirs te kopen.

Conclusie

Niet elk geschenk hoeft in de winkel gekocht te zijn. Met een beetje fantasie kom je al een heel eind. Een grote kartonnen doos bijvoorbeeld kan een klein kind veel plezier doen. Hoe groter hoe beter. Geef ze stiften en stickers om hun dooscreatie te versieren; help ze door openingen uit te knippen waar zij dat voorstellen.

Laat een reactie achter