Een groen keukenontwerp gaat om drie belangrijke elementen: layout, gemak en, natuurlijk: verlichting. Ja, de keuken moet goed verlicht worden, niet te licht, maar zeker niet te donker. Omdat je keuken het hart is van je huis, is het van belang dat het helemaal tip-top is. Of je nu van plan bent om de juiste sfeer te creëren of lekker eten te bereiden, de keuken moet mooi verlicht zijn, toch?

Gelukkig geven wij je hier de juiste keukenverlichting tips, zodat jouw keuken zal stralen. Er zijn een aantal dingen die je moet overwegen als je verlichting wilt die goed voor het milieu is. Kijk naar systemen die:

  • Niet te veel Leds hebben
  • CFL lampen hebben (de energiebesparing betaalt al na 500 uur voor de lamp, terwijl ze veel langer meegaan).
  • Vervaardigd zijn uit gerecycled materiaal, zoals lenzen uit verkeerslichten en glas van drankflesjes.
  • Die de bestaande muuraansluitingen gebruiken
  • Zichzelf gedeeltelijk van stroom kunnen voorzien door zonnepanelen

keuken fouten

Gebruik verlichting op een slimme manier

Een belangrijke tip voor een milieuvriendelijke keuken is, om alleen licht te gebruiken waar dat nodig is. Kies bijvoorbeeld voor TL verlichting van Budgetlight.be. Het is natuurlijk een prettig idee om voldoende verlichting in de keuken te hebben, maar ook niet heel erg nuttig voor de look en sfeer van je keuken. Je zou verlichting kunnen indelen in twee groepen: taakverlichting, en sfeerverlichting. De taakverlichting moet natuurlijk de plekken verlichten waar je aan het koken en snijden bent. De sfeerverlichting creëert een bepaalde sfeer als je niet bezig bent. Balanceer deze verlichting goed tussen taak en sfeer.

Werk om je inrichting heen

Hoewel het een goed idee is om de verlichting van begin af aan te plannen, moet je niets installeren tot dat alles helemaal klaar is, de meubels, apparaten etc. Omdat verlichting logisch moet zijn, moet je wellicht het verlichtingsplan aanpassen op het moment dat de keuken geïnstalleerd is. Als je helemaal blij bent met de manier waarop je keuken eruitziet, kan je de verlichting plaatsen.

Wees bewust

Hoewel voldoende verlichting goed is, gaat het elektriciteitsverbruik natuurlijk wel omhoog, iets wat slecht is voor de planeet, en je portemonnee. Gebruik dus LED-lampen en strips in je keuken. Ze verbruiken niet alleen minder stroom, maar gaan ook ongeveer 40.000 uur mee (in vergelijking met halogeenlampen die maar 3000 uur meegaan). Ze zijn niet alleen beter voor het milieu, maar ook beter voor je stroomrekening. Houdt de kosten en het verbruik laag met Led-lampen.

Laat een reactie achter