Het is je vast niet ontgaan: de elektrische fiets heeft het straatbeeld de afgelopen jaren volledig op zijn kop gezet. Waar de typische omafiets een aantal jaar geleden nog het toonbeeld was, is de e-bike anno 2023 niet meer weg te denken. Het is een gezonde en duurzame verandering en met de razendsnelle ontwikkeling van de technologie, ook steeds toegankelijker voor het brede publiek. Toch blijft de aankoop van een elektrische fiets een flinke investering. Wij snappen dat je niet over één nacht ijs gaat en bewust wilt zijn van de verschillende factoren waar je rekening mee moet houden. In dit artikel vind je een overzicht waar je op moet letten bij het kopen van je eerste eigen e-bike. We bespreken de belangrijkste factoren, zodat je zorgeloos je fietsavonturen tegemoet gaat!

Een e-bike kopen: Waar gaat jouw reis naartoe?

Voordat we dieper ingaan op de belangrijkste factoren bij het kopen van een e-bike, is het goed om jezelf af te vragen waar je de fiets voor gaat gebruiken. Is het voor een dagelijkse rit naar werk, een wekelijkse stadsrit of ga je off road door de bossen crossen? Hetgeen waar je de fiets voor gaat gebruiken, is allesbepalend voor de functies waar je toekomstige e-bike over moet beschikken. Wanneer je weet wat je wensen zijn, kun je deze afwegen tegen de functionaliteiten van de fiets. We gaan dieper in op de belangrijkste onderdelen, waaronder het type fiets, de motor, de batterij en het comfort. Neem de punten rustig door en maak goed voorbereid de juiste keuze.

De nieuwste e-bikes bieden voor ieder wat wils

e-bike-zwart-wit

Smaken verschillen, en zo zijn er ook diverse type elektrische fietsen waar je uit kunt kiezen. Afhankelijk van waar jouw fietsritten naar toe gaan, kies je het model dat bij je past. Beperken de fietsritten zich tot de school van je kinderen? Dan is de mama e-bike de ideale keuze. Wie liever wat meer tempo maakt, haalt zijn hart op met de speed pedelec of speedbike, die snelheden van tot wel 40-45 km/u bereikt. Verplaats je de fiets van hot naar her? Overweeg dan een elektrische vouwfiets, die je eenvoudig inklapt, zodra je van vervoersmiddel wisselt. De e fatbike heb je ongetwijfeld al voorbij zien komen en herken je aan zijn stoere voorkomen. Dankzij de dikke banden, is het de perfecte mix tussen een berg- en stads cruiser. Kortom: kies wat bij je levensstijl past en hit the road!

Het avontuur begint bij een goede motor

De motor is een van de belangrijkste onderdelen die je van A naar B brengt. Zonder te diep in de materie te duiken, nemen we je mee in een aantal essentiële aspecten voor het kiezen van de juiste motor.

De motor kan over het algemeen op drie verschillende plekken geplaatst worden: het voorwiel, achterwiel of in het midden. Afhankelijk van jouw rijstijl, biedt de plaatsing bepaalde voor- en nadelen. Een e-bike met een middenmotor is krachtig en voelt erg natuurlijk aan. Deze zijn dan ook het populairst en komen meestal met een hoger prijskaartje. Een voorwielmotor is eenvoudiger te plaatsen en daarmee ook goedkoper. Liggen er op jouw fietsroutes veel heuvels of open vlaktes met wind? Dan biedt een voorwielmotor waarschijnlijk niet genoeg ondersteuning. Tot slot is er de achterwielmotor. Deze lijkt het meeste op de normale fiets en zorgt voor de meest natuurlijke fietsbeleving. Het nadeel? Doordat het gewicht op de achterkant van de fiets leunt, is verplaatsen lastiger. Ook wanneer je band lek is, zul je het wiel niet zelf kunnen vervangen en ben je gebonden aan een bezoek aan de fietsenmaker.

Zorgeloos de weg op met voldoende batterij

Zonder een goede batterij, houden je fietsavonturen snel op. Waar moet je rekening mee houden bij het uitkiezen van het juiste type batterij die op je fiets zit? We kijken hiervoor naar de capaciteit, het gewicht, de oplaadtijd en tot slot de levensduur.

De capaciteit van de batterij bepaalt hoe ver je kunt fietsen, voordat de batterij weer moet worden opgeladen. Ben je van plan om lange tochten te maken? Zorg dan dat je voldoende capaciteit beschikbaar hebt. Ook het gewicht van de batterij is van belang. Hoe zwaarder de batterij, hoe meer gewicht je onderweg mee moet dragen. Niet onbelangrijk is de oplaadtijd van de batterij. Het liefste laat je deze ‘s nachts op, maar wanneer je onderweg zonder batterij komt te zitten, wil je natuurlijk wel snel weer op pad. Zorg er daarom voor dat je een batterij hebt met een relatief korte oplaadtijd. Tot slot houden we rekening met de levensduur van de batterij. Hoe langer een batterij meegaat, hoe meer rijplezier en hoe beter voor het milieu.

Aan comfort geen gebrek met de hightech e-bikes

elektrische-mountainbike-min

Naast de eerder genoemde functionaliteiten, is comfort een van de belangrijkste overwegingen om een fiets wel of niet te kopen. We houden rekening met een aantal factoren, namelijk het frame, zadel, stuur en banden.

Het frame van je elektrische fiets moet comfortabel zijn om op te rijden en mag geen spanning in je rug, nek of schouders veroorzaken. Maak een proefrit bij een van de Himiway dealers om erachter te komen of het frame past bij jouw lengte en lichaamsbouw. Niets is zo vervelend als zadelpijn, want het plezier van een fietsrit gaat er dan snel vanaf. Het zadel moet daarom comfortabel genoeg zijn voor lange ritten. Overweeg een zadel met extra demping of gelvulling, om schokken op een hobbelige weg te verminderen. Ook het stuur bepaalt hoe comfortabel de fiets is. Je wilt niet te ver naar voren leunen en ook moet de hoek van het stuur goed staan afgesteld, zodat je geen last krijg van je handen of polsen. Je kent het misschien wel: na het oppompen van de banden, scheur je weer over de weg. Banden met meer grip en een hogere luchtdruk zorgen, dat je minder last hebt van hobbels en oneffen wegen. Zachte banden hebben een betere demping, maar verhogen de weerstand en verlagen de actieradius. Tot slot is het belangrijk hoe je op de fiets zit. Zorg voor een rechtopstaande houding, zodat je zo min mogelijk last krijgt van je rug en nek.

Vind alle functionaliteiten in de innovatieve Himiway fatbikes

Wil je er zeker van zijn dat je nieuwste aankoop voldoet aan de belangrijkste functionaliteiten? Onze e-bikes zijn vernieuwend, innovatief en stijlvol. Zo is de Himiway Zebra fatbike een 26 inch fiets, ontworpen met de nieuwste technologie. Hij heeft zijn naam te danken aan het bijzondere uithoudingsvermogen van de zebra en heeft een actieradius van 96-128 kilometer. Het hoogwaardige frame is uitermate geschikt voor een grotere lichaamsbouw en de 250W motor brengt je overal naartoe. Lang fietsplezier gegarandeerd!

Ontdek de wereld vanaf de fiets

e-bike-stuur-scherm

Tijd om je eerste elektrische fiets aan te schaffen! Om ervoor te zorgen dat je geen miskoop doet, hebben we je in dit artikel de belangrijkste handvatten aangereikt, zodat je zorgeloos op pad gaat. Bepaal eerst het doel van je fietsritten, waarna je uitkiest welke type e-bike het beste bij je past. Zodra je dit weet, houd je rekening met het type motor, batterij en comfort. Waar je reis ook naartoe gaat, met deze tips kun je gaan genieten van eindeloos fietsplezier.

Laat een reactie achter