Als iemand je vraagt aan een Chesterfield bank te denken, is de kans heel groot dat je je iets voorstelt van donker leer met elegante opgerolde armen en ingewikkelde details. Deze reputatie is welverdiend, want de Chesterfield is een Britse klassieker en is al honderden jaren de sofa bij uitstek voor wie in zijn huis een tijdloze inrichting zoekt.

Met de reputatie van klasse komt ook een reputatie van kwaliteit. De allerbeste Chesterfields zijn altijd met de hand gemaakt, met alleen het fijnste hout, leer en stof, en deze hoge standaard is ook nu nog springlevend.

Jammer genoeg is er met de toename van massa-geproduceerde meubels die de markt verzadigd heeft, een toename van het aantal Chesterfield-achtige stukken die een gelijkaardig uiterlijk hebben.

Op het eerste gezicht lijken een goede en een goedkope Chesterfield identiek, maar als je beter kijkt, begin je de verschillen te zien die ze van elkaar onderscheiden. Bovendien is het onvermijdelijk dat je, als je na verloop van tijd gebruik maakt van een Chesterfield van slechte kwaliteit, je bewust wordt van het verschil in vakmanschap. Om je te helpen een weloverwogen beslissing te nemen, hebben we deze handleiding samengesteld om een echte Chesterfield banken op maat te herkennen.

Waarom moet ik goedkope Chesterfield sofa’s vermijden?

Bij de aankoop van een nieuwe sofa kun je merken dat sommige fabrikanten een onverklaarbaar goedkoop stuk kwaliteitsmeubilair aanbieden – en soms is het uiterst moeilijk je niet te laten verblinden door de korting.

Helaas krijg je bij een investering in een goedkope Chesterfield hoogstwaarschijnlijk waar je voor betaalt. Deze fabrikanten kopen vaak tweederangs meubelen uit Oost-Europa of het Verre Oosten en doen die voor hun eigen meubelen doorgaan, waardoor de prijs van het voorwerp gewoonlijk de slechte kwaliteit weerspiegelt. Zelfs in Nederland gemaakte meubels kunnen van inferieure kwaliteit zijn, want veel fabrikanten gebruiken ondermaatse materialen en onervaren personeel om meubels te maken die de tand des tijds gewoon niet kunnen doorstaan.

Bij de massaproductie van meubels wordt het hele proces uitgevoerd door ongeschoolde of halfgeschoolde arbeidskrachten, waarbij elke werknemer slechts één deel van het voorwerp te bewerken heeft. Hun individuele taak kan binnen een paar uur geleerd worden. Het afgewerkte voorwerp zal op een Chesterfield lijken, maar nadere inspectie zal gebreken aan het licht brengen.

Een goedkope Chesterfield bank kopen is misschien fijn voor je banksaldo, maar wat je in geld uitspaart geef je op aan comfort, duurzaamheid, en de iconische stijl van een liefdevol met de hand gemaakte bank. Deze valse zuinigheid betekent dat je al gauw weer een nieuwe bank moet kopen – goedkope meubels zijn niet bestand tegen dagelijkse slijtage, en de steun en het comfort die ze aanvankelijk bieden, zullen door het gebruik waarschijnlijk afnemen.

Hoe herken ik Chesterfields van slechte kwaliteit?

Bij de productie van goedkopere Chesterfields zullen sommige bedrijven bochten afsnijden met grondstoffen en productieprocessen zodat ze een lagere prijs kunnen bieden. Deze bezuinigingsmaatregelen zullen zich na verloop van tijd manifesteren, waarvan het resultaat niet altijd duidelijk is van een foto of een snelle inspectie.

Hoewel de meubels op elkaar lijken, zullen er in werkelijkheid veel verschillen zijn – waarvan het overgrote deel verborgen zit onder het leer of de stof. Om het je gemakkelijker te maken hebben we enkele van de belangrijkste kenmerken van een Chesterfield bank op een rijtje gezet, met aanwijzingen voor wat je moet zoeken naar een echte chesterfield en een namaak.


Frame

bruine-chesterfield-bank-woonkamer

Het frame is het geraamte van je Chesterfield bank, waardoor hij zijn vorm en integriteit kan behouden. Het biedt steun aan alle andere delen van het stuk, waardoor het van vitaal belang is dat het zowel duurzaam als sterk is.

Wat je in een echte Chesterfield moet zoeken

Een echte Chesterfield bank van goede kwaliteit zal een frame hebben van doorgewinterd beuken hardhout, met grovere rails om de ontberingen van het dagelijkse gebruik te doorstaan. Beukenhout wordt gekozen om zijn rechte nerf, die het extra stevigheid geeft voor een leven lang gebruik. Bovendien moeten verstevigende hoekblokken met schroeven gebruikt worden om de vorm van het frame zijn integriteit te laten behouden.

Waar je op moet letten bij een neppe Chesterfield

Een neppe Chesterfield daarentegen heeft meestal een frame van gemengd hout, spaanplaat panelen, en rails van minimale dikte. Zo’n frame zal niet zo stevig zijn, vooral door de inferieure stevigheid van het hout en het beknibbelen op houtdikte. Vormdelen zullen vaak met nietjes en lijm aan elkaar bevestigd worden in plaats van met deuvels, wat ook afbreuk doet aan de stevigheid van het geheel.


Kussenvulling

donkergroene-chesterfield-bank

Er zijn verschillende kussenvullingen gangbaar voor Chesterfield banken, waaronder schuim, polyester vezels en veren. De vulling is een belangrijk onderdeel van het geheel, want ze biedt het grootste deel van het comfort en de steun voor de persoon die zit.

Wat je in een echte Chesterfield moet zoeken

Een van de meest voorkomende kussenvullingen is schuim, en goede-kwaliteit Chesterfields maken er ruim gebruik van voor maximaal comfort. De vulling over het frame moet een combinatie zijn van verschillende schuimdichtheden, die een zachte buitenkant geven en er tegelijk voor zorgen dat het frame bij het zitten nooit waarneembaar is. De samengestelde schuimvulling moet met de hand op zijn plaats op het frame bevestigd worden om het zo stevig mogelijk te houden.

Het gebruik van andere vullingen zoals veren en polyester vezels moet aanzienlijk zijn, met meer dan voldoende volume om de zitervaring aangenaam comfortabel te maken. Veren en vezels worden vaak samen of met schuim gebruikt om hoogwaardige hybride kussens op te bouwen.

Waar je op moet letten bij een neppe Chesterfield

Minder betalen voor je Chesterfield betekent dat je kunt verwachten dat er minder materialen gebruikt zijn bij de bouw van je meubels. Het schuim dat voor de bekleding gebruikt wordt is meestal van de minimale dichtheid die voldoende is om een aanvankelijk aanvaardbaar gevoel te geven. Na verloop van tijd zal het echter mogelijk zijn het frame door de afvlakkende schuimvulling heen te gaan voelen, wat een erg oncomfortabel meubelstuk oplevert.

Behalve dat er minder opvulling gebruikt wordt, is de vulling meestal van een mindere kwaliteit. Als we schuim als voorbeeld nemen, zullen de goedkopere materialen op de markt sneller hun vermogen verliezen om in hun oorspronkelijke vorm terug te keren dan hoogwaardige schuimsoorten. Ook dit speelt een grote rol bij het verlies van comfort in een neppe Chesterfield bank.


Vering

donkerbruine-chesterfield-bank-stoel

Samen met de kussenvulling is de kwaliteit van de vering in je bank een van de factoren die bepalen hoe comfortabel je meubelstuk zal zijn en hoe lang het dat zal blijven. Er zijn verschillende veringsystemen die in Chesterfield sofa’s gebruikt worden.

Wat je in een echte Chesterfield moet zoeken

Een Chesterfield van goede kwaliteit zal een veersysteem hebben dat gemaakt is van hoogwaardige materialen en geschikt is voor het doel. Verschillende soorten Chesterfields vereisen verschillende soorten veersysteem, en een ervaren vakman zal kunnen peilen welke nodig is en welke mate van weerstand het moet bieden.

Waar je op moet letten bij een neppe Chesterfield

Net als met de demping is de kans groter dat je, als je minder betaalt voor een Chesterfield, een bank krijgt met minder veren of webbing van mindere kwaliteit – slechts een van de manieren waarop budgetfabrikanten op de kosten besparen. Een veringssysteem dat niet tegen zijn taak is opgewassen zal het op een gegeven moment gemakkelijk begeven, zeker bij dagelijks gebruik. Je kunt meteen voelen of de vering van een bank precies goed is, want hij mag niet te verend zijn en niet bijna hol aanvoelen onder de zitting.


Bekleding

grijze-chesterfield-bank

Het materiaal waarin je Chesterfield bekleed is, is ook enorm indicatief voor de kwaliteit van de bank. Niet alleen beïnvloedt de bekleding de visuele aantrekkingskracht van het stuk, maar ook het comfort en de levensduur.

Wat je in een echte Chesterfield moet zoeken

Een leren Chesterfield bank creëert een klassieke uitstraling, maar het is belangrijk te letten op het gebruik van eersteklas materialen om zeker te zijn dat je een kwaliteitsbank koopt. Het leer moet aangebracht zijn door een bekwame vakman, die het met de hand gespijkerd zal hebben om een gelijkmatige spreiding en mooie detaillering te krijgen. Het gebruikte leer moet van volledige huid zijn, en niet van gespleten huid of imitatie materiaal, dat van mindere kwaliteit is.

Je komt veel meer te weten in onze koopgids voor leren sofa’s, die een inzicht geeft in hoe het materiaal gemaakt wordt, en in de verschillende soorten.

Stoffen Chesterfield sofa’s zijn ook populair, bekleed met niet-lederen materialen zoals wol, tweed, en linnen. De beste sofa’s zullen bekleed zijn met fijne stoffen van eersteklas fabrieken – laat je er niet van weerhouden om te vragen waar je materiaal vandaan komt als je meer wilt weten.

Waar je op moet letten bij een neppe Chesterfield

Een van de grootste indicatoren van een neppe Chesterfield, is het gebruik van kunstleer in plaats van het echte. Een goede kwaliteitsindicator is te zien of er natuurlijke onvolkomenheden in de huid zitten – zijn die er dan is de kans groot dat het echt en van goede kwaliteit is. Kunsthuid heeft meestal een herhaald patroon erin gebosseleerd, en bevat dus geen natuurlijke onvolkomenheden. Bovendien worden veel van de antikleuring-effecten die op Chesterfields van slechte kwaliteit aangebracht worden, gewoon op het leer gespoten en gekleurd. Deze plekken zijn gevoelig voor slijtage, en kunnen er afgewreven worden zodat ze er vlekkerig uitzien.

Je moet ook oppassen voor sofa’s die als ‘echt leer’ verkocht worden maar dat niet helemaal zijn. In deze gevallen zal de bekleding op de armen, rug en kussens vaak echt zijn, maar soms wordt vinyl gebruikt op de onderarmen en de achterkant. Het leer zal soms van volledige huiden zijn of als afsnijdsels die aan elkaar genaaid zijn tot grotere vellen – vaak een ‘demic’ genoemd. De stiksels van dit soort materiaal kunnen na verloop van tijd los trekken, waardoor er spleten in je bankbekleding ontstaan waarin vuil kan binnendringen.


Detaillering

De detaillering van een Chesterfield is wat hem onderscheidt van gewone sofa’s en hem de aparte uitstraling geeft die al zo lang zo populair is. Diepe knopen, aantrekkelijke noppen, en opgerolde armen zijn allemaal kenmerken van dit klassieke ontwerp, dus is het logisch dat aan de creatie ervan veel zorg besteed moet worden.

Wat je in een echte Chesterfield moet zoeken

De diepe knopen op een Chesterfield geven de bank zijn vorm, en maken deel uit van zijn stijl. De kunst van het diepe knopen is moeilijk en kan alleen door ervaren ambachtslieden op een professionele manier worden uitgevoerd. Elke knoop wordt nauwkeurig geplaatst, terwijl de neerwaartse druk de nette plooien op hun plaats houdt. Knopen worden stevig tegen het frame bevestigd om ervoor te zorgen dat het iconische effect gedurende de hele levensduur van de bank op zijn plaats blijft.

Studs worden bij de bouw van een Chesterfield vooral gebruikt om details toe te voegen aan de opgerolde armen en over de romp van de bank. Een stuk van goede kwaliteit zal met de hand vastgenaaide noppen hebben, die elk afzonderlijk door de bekleding en in het frame gedreven zijn. Door deze methode kan de vakman er zeker van zijn dat elke spijker stevig op zijn plaats blijft.

Waar je op moet letten bij een neppe Chesterfield

Als het om diepe knopen gaat, is het grootste probleem met goedkope Chesterfields dat ze niet diep genoeg verzonken zijn. Waar knopen traditioneel aan het frame bevestigd worden, zijn in massa geproduceerde sofa’s vaak alleen verzonken in de bekleding en rond de randen aan het frame bevestigd. Hierdoor kunnen de knopen in de loop van de tijd verschuiven als ze losraken, waardoor zakkers en plooien in het materiaal ontstaan. Uiteindelijk verdwijnt het verzonken knoppen effect helemaal.

Omdat het met de hand vastzetten van elk knopje een tijdrovend en nauwgezet karwei is, gebruiken goedkopere Chesterfields vaak strip studding, waarbij slechts één op de paar knopjes in het frame gehamerd wordt. Hierdoor blijven de noppen ertussen ‘zweven’ op het oppervlak, waardoor een minder stevig detail ontstaat dat gevoeliger is voor dagelijkse slijtage. Investeer je in een sofa met individueel met de hand bevestigde noppen in plaats van stripnoppen, dan kun je ook kiezen uit stijlen met meer ingewikkelde patronen, die alleen met individueel noppen werk bereikt kunnen worden.

Laat een reactie achter