Het is voor niemand een geheim dat de VS een vooraanstaande rol speelt in de wereldeconomie. Het is echter maar al te gemakkelijk om te vergeten dat de wereldeconomie en gebeurtenissen elders van invloed kunnen zijn op de VS en daar moeten we soms aan herinnerd worden.
Daarom ga ik in dit stuk kijken naar drie recente gebeurtenissen over de hele wereld die een aanzienlijke impact hadden en zullen hebben op de VS.
COVID-19
De COVID-pandemie die eind vorig jaar in Wuhan begon, is een van de dodelijkste pandemieën in de recente geschiedenis geworden en heeft een ongekende impact gehad op de wereldeconomie. Het eerste geval van COVID in de VS werd in januari gemeld en heeft sindsdien een aanzienlijke impact gehad op de Amerikaanse economie.
Hoewel individuele staten verschillend op de pandemie hebben gereageerd, hebben de meeste staten een bepaalde vorm van lockdown opgelegd voor een niet geringe periode. Dit had een verwoestende impact op de Amerikaanse economie, aangezien de werkloosheid steeg van 3,5% in februari tot een piek van 14,7%, een cijfer dat sinds WO II niet meer is gezien.
Brexit
Brexit of Britse exit uit de EU was een besluit dat werd genomen tijdens een referendum in 2016 in het VK en diende als het hoogtepunt van de instabiliteit die al enige tijd binnen de EU aan het ontstaan was. Tot de allerlaatste momenten voor het referendum was het idee dat een van de oprichters van de EU het land zou verlaten ondenkbaar.
Meteen na de stemming vond er een aanzienlijke verschuiving plaats in de EUR / USD– en GBP / USD-wisselkoersen, aangezien beide valuta’s waarde verloren ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Terwijl de euro enigszins herstelde, is het pond er niet in geslaagd dit voorbeeld te volgen. Dit heeft een aanzienlijke impact op Amerikaanse aandelen, aangezien deze duurder worden voor buitenlandse investeerders vanwege de toegenomen sterkte van de Amerikaanse dollar.
Chinese economische groei
De ongekende economische groei van China heeft het mogelijk gemaakt om 18% van de buitenlandse schuld van de VS te bezitten. Alleen Japan heeft een groter aandeel in de buitenlandse schuld van de VS.
Dit, gecombineerd met het feit dat een aanzienlijk deel van zijn goederen naar de VS wordt geëxporteerd, heeft China toegang gegeven tot een grote reserve aan Amerikaanse dollars.
Tot 2005 werden deze reserves door de VS gebruikt om de wisselkoers CNY / USD vast te houden. Terwijl China afstand nam van deze praktijk, houden ze nog steeds de wisselkoers nauwlettend in de gaten en devalueren ze hun valuta wanneer het uitkomt om hun export concurrerender te houden.
Dit artikel laat zien dat we in een onderling verbonden wereld leven en dat de VS verre van immuun zijn voor gebeurtenissen buiten hun grenzen. Met een lichte raaklijn terwijl we het over China hebben, is Nederland een belangrijke Chinese partner binnen de EU en wordt het door China beschouwd als de poort naar Europa. Het Leiden Asia Center heeft een interessant rapport over de Chinese betrekkingen met de EU en Nederland. Het is beschikbaar via deze website.
Laat een reactie achter