Nu de koude maanden er weer aankomen, is er niets fijner dan het hebben van een goed verwarmde woning. Helemaal nu we vaker vanuit huis werken en hierdoor dus meer tijd thuis doorbrengen. Uiteraard kan je er ook voor kiezen om een extra warme trui te pakken of dicht tegen je vriendin aan te gaan zitten, maar om al direct in een goed verwarmde ruimte (lees: mancave) te komen is natuurlijk wel het allerfijnste. Hoe krijg je dit voor elkaar?

Het plaatsen van een radiator ventilator

De basis van een lekkere verwarmde woning is het hebben van goed werkende vloerverwarming of in de vaak wat oudere huizen, goed werkende radiatoren. Wanneer we puur kijken naar de radiatoren is het zo dat in tegenstelling tot vroeger je de werking ervan tegenwoordig extra kan versterken door het plaatsen van een radiator ventilator, ook wel een verwarming ventilator genoemd. Dit klinkt misschien als iets kostbaars, maar kan afhankelijk van de grootte vaak al vanaf een bedrag als 50 euro. Het is een duurzame oplossing welke de werking van de radiator versterkt en ervoor zorgt dat de woning of ruimte extra wordt verwarmd.

Hoe werkt een radiator ventilator dan precies? Het is eigenlijk heel simpel. Een radiator ventilator is eigenlijk – zoals de naam al zegt – een ventilator welke je heel gemakkelijk middels magneten tussen de radiator kunt klemmen. Zodra je de ventilator hebt geplaatst, zal deze het proces van stijgende warme lucht versnellen. Warme lucht welke namelijk vanuit de radiator opstijgt moet eerst door de ventilator heen. Door dit proces wordt de ruimte niet alleen sneller verwarmd, maar kan je op een gegeven moment zelfs de temperatuur van de radiator lager zetten. Een verwarming mét radiator ventilator geeft namelijk bij een lagere temperatuur evenveel warmte af als een verwarming zónder. Je kunt het plaatsen van een radiator ventilator dus zien als een kostenpost, maar als puntje bij paaltje komt heb je hem zo terugverdiend en bespaar je onderaan de streep nog maandelijkse kosten ook. Plús je hebt een lekkere warme woning. Top, toch?

Zorg voor een goed geïsoleerde woning

winter-huis-modern

Heb je eenmaal jouw verwarming on point, dan is het natuurlijk wel van belang dat je ervoor zorgt dat de warmte niet weg kan. De oplossing hiervoor is het goed isoleren van de woning. Dit kan op verschillende manieren. Zo kan je kiezen voor dubbel glas wanneer jouw woning dit nog niet heeft, kan je extra goed letten op het dichten van eventuele spleten en kieren en is het belangrijk om te kijken naar de mate van isolatie van wanden, vloeren en het dak. Dit is wellicht even een project, maar zorgt voor de lange termijn wel voor het meeste woonplezier.

Kortom, wil jij er warmpjes bijzitten de aankomende periode? Zorg er dan voor dat je even wat tijd en energie stopt in voorgaande punten. En vergeet niet, wij weten zeker dat jouw vriendin de extra kaarsjes ook heus wel kan waarderen ook al is dat straks (voor de warmte) niet meer nodig. Hallo zwoele winteravonden!

Laat een reactie achter