Toen een groot deel van de wereldbevolking de laatste jaren van kantoren naar geïmproviseerde thuiswerkplekken migreerde, eiste het isolement zijn tol. Ondernemers waren echter al goed ingewerkt in deze realiteit. In de beginperiode van een bedrijf dragen oprichters soms vele petten, zonder de kameraadschap en de feedback die op andere werkplekken gebruikelijk is.

De drang om eigen baas te zijn betekent dat veel ondernemers gedijen als solo-werknemers in hun eigen bedrijf. Alleen en eenzaam zijn echter twee heel verschillende dingen. Het laatste is in verband gebracht met een verhoogd risico op een aantal lichamelijke en geestelijke gezondheidsproblemen.

Eenzaamheid neemt toe. In 2021 meldde 61% van de jonge volwassenen dat ze zich in hoge mate eenzaam voelen.

Aan de positieve kant heeft de pandemie ervoor gezorgd dat eenzaamheid een gedeelde ervaring is geworden in alle soorten werk, wat de noodzaak benadrukt van betere manieren om op afstand contact te maken, nieuwe hulpmiddelen om dat te vergemakkelijken en een opener gesprek over geestelijke gezondheid.

9 manieren om als ondernemer met eenzaamheid om te gaan


Nu jongeren een hoger risico lopen, kan het volgende cohort ondernemers wel eens het hardst door eenzaamheid getroffen worden. Als je ondernemer bent – of er een wilt worden – doe dan proactief je best om uit te reiken. Hier is hoe je als kleine ondernemer met eenzaamheid kunt omgaan, met advies van oprichters die het al eens meegemaakt hebben.

1. Ga naar buiten

man-relaxen-buiten

We hebben je al verteld dat tijd doorbrengen in de frisse lucht goed is voor productiviteit en strategisch denken, maar een flinke dosis groen kan ook symptomen van depressie, eenzaamheid en angst verlichten. Als er geen ingebouwde redenen zijn om tijdens je dag te bewegen, zoek dan uitvluchten om toch te bewegen. Loop in plaats van aan je bureau te lunchen naar een café of broodjeszaak. Nog beter? Gebruik de pauze van je bureau om met een vriend of collega ondernemer een wandeling in de buitenlucht te maken. De kans is groot dat zij zich ook eenzaam voelen.

2. Neem en geef les

Bestrijdt eenzaamheid, kom in contact met andere ondernemers en schaaf je vak bij door je in te schrijven voor workshops en cursussen. Voor meer doorgewinterde ondernemers: geef de kennis door door je aan te melden om les te geven.

3. Zoek verandering van omgeving

bedrijf-vergadering-kantoor

Vaak kan alleen al het zijn in de aanwezigheid van anderen de creativiteit op gang brengen. Zoek alternatieven voor de piepkleine werkruimte die in de hoek van je keuken is ingeklemd: beantwoord e-mails vanuit een café, neem een lidmaatschap bij een coworking ruimte, of overweeg om samen met andere ondernemers een atelier te delen.

4. Zoek je gemeenschap

Waar ontmoet je als volwassene vrienden? Het is een grote, eenzame wereld daarbuiten. Er zijn veel apps die het veeg-rechts dating model volgen, maar ontworpen zijn voor platonische of zakelijke connecties. Als dat niet je ding is, zijn bestaande niche gemeenschappen op sociale media en platforms als Reddit misschien een goede plek om te beginnen.

Online groepen voor kleine bedrijven zijn geweldig voor hulp na sluitingstijd en feedback met onpartijdige meningen. Kun je geen groep vinden die past? Bouw je eigen groep!

Persoonlijke netwerkgroepen en meetups zijn ook een goudmijn voor het zaaien van vriendschappen. De tijd nemen om anderen in je gemeenschap te ontmoeten zal je, zonder twijfel, op de lange termijn helpen. Gevoelens van eenzaamheid kunnen ontstaan door ontbrekende sociale netwerken. Omring je met mensen die je bedrijf en levensstijl ondersteunen.

5. Eet samen

vegetarisch-eten

Als je aan het multitasken bent, is het gebruikelijk dat je maaltijden laat vervangen door een lepel pindakaas of een handvol chips. Slecht eten is geen oorzaak van eenzaamheid, maar je kunt de maaltijd wel gebruiken als een reden om je los te maken van je werk en je met mensen bezig te houden als je je al eenzaam voelt.

Gebruik een voedingsapp die je helpt je eetgewoonten bij te houden en je verbindt met een gemeenschap om recepten en tips te delen. Of begin een lunchclub met vrienden, waarbij de verantwoordelijkheid voor het bereiden van gezonde maaltijden rouleert. Zelfzorg betekent ook dat je jezelf af en toe op een verwennerij moet trakteren.

6. Neem zelf initiatief

Uit het oog, uit het hart, zoals ze zeggen. Als eigenaar van een klein bedrijf sta je misschien niet regelmatig oog in oog met je belanghebbenden of klanten. Als menselijk contact niet ingebouwd is, wees dan pro-actief om regelmatig contact te maken, ook al is het virtueel. Woon je in Utrecht? Check dan naar de beste coworking Utrecht om met andere ondernemers in contact te komen.

Een meer formele aanpak kan ook voor jou werken: plan tijd in je agenda om contact te maken – het is een van die dingen die anders misschien voor altijd worden uitgesteld. Wijs elke dag tijd aan om er even tussenuit te gaan en contact te maken. En vergeet die cruciale persoonlijke contacten niet. Reik vaak uit naar dierbaren, of dat nu familieleden of vrienden zijn.

7. Streef naar een goed evenwicht tussen werk en privé

vrienden-groep

Het is gemakkelijk om van thuis uit je vrije tijd te vermengen met je werktijd, en het kan gebeuren dat je een avondje vrij neemt om facturen te verwerken. Het vaststellen van kantooruren, het stellen van deadlines, of het plannen van taken in je Google agenda kan helpen bij het evenwicht tussen werk en privé.

Sta jezelf toe even afstand te nemen van de zaak om je te concentreren op hobby’s en vrienden buiten je bedrijfstak. De effecten kunnen zelfs goed zijn voor je bedrijf. Studies tonen aan dat sommige hobby’s je communicatievaardigheden en werkethiek kunnen verbeteren, en je helpen om te gaan met werkgerelateerde stress.

8. Ga naar evenementen

Of je jezelf nu trakteert op een reis naar een kleine ondernemers conferentie in het buitenland, of naar een plaatselijke ontmoetingsplaats gaat, evenementen zijn niet alleen geweldig om nieuwe kneepjes van het vak te leren – ze zitten ook vol met andere ondernemers die op zoek zijn naar contacten.

Netwerkbijeenkomsten bieden ook de gelegenheid om je netwerk uit te breiden, je verhaal te oefenen, investeerders te vinden en nieuwe ideeën te spuien met doorgewinterde ondernemers.

9. Maak tijd voor facetime

person holding black iphone 5

Technologie maakt het gemakkelijk om een bedrijf te runnen zonder ooit je bank te verlaten. In het echt ontmoeten is er misschien niet bij als je de meeste contacten op afstand hebt. Maar je kunt je sociale vaardigheden scherp houden door vergaderingen te houden met je camera aan, of tijd te reserveren om mensen in je bedrijfstak te leren kennen via Zoom happy hours.

Als een face to face meeting voor jou mogelijk is, doe het dan. Je hoeft niet eenzaam te zijn als je sociale interactie in je dagelijkse zakelijke taken kunt proppen: bezoek je leveranciers persoonlijk, bezorg plaatselijke bestellingen met de hand, en ontmoet je ontwerper bij de koffie.

Online ondernemers kunnen de sociale afstand tot hun klanten bestrijden door zich te verdiepen in tijdelijke detailhandel. Plan een pop-up winkel of huur een kraam op een plaatselijke markt – dit is een geweldige manier om ook je netwerk van gelijkgestemde ondernemers op te bouwen.

Laat een reactie achter