Of er nu gasten komen of je eet alleen, een gezellige eetkamer maakt het eten van iedere maaltijd aangenamer.

Eén van de vragen, die het vaakst wordt gesteld, is hoe je niet alleen voor wanneer er bezoek komt maar gewoon voor elke dag de eetkamer aangenamer kunt maken. Het is normaal om meer aandacht te schenken aan de woonkamer en dit betekent soms dat de eetkamer een beetje verwaarloosd wordt.

Misschien heb je gekozen voor bijpassende meubels in de eetkamer die je leuk vindt, zoals mooie eettafel lampen, maar heb je nooit echt de tijd genomen om de eetkamer af te maken. Of misschien vulde je de ruimte met meubels om een look te creëren die je bewondert, maar ontdekte je al snel dat de stoelen niet comfortabel waren of dat de stijl te saai was voor jouw gezin. Door de kleuren, de vormen van de meubels, de accessoires en zelfs de indeling van de kamer opnieuw te beoordelen, kun jij jouw eetkamer nieuw leven inblazen. Hierdoor ontstaat er een ruimte die er warm en uitnodigend uitziet en precies goed aanvoelt.

1. Voeg karakter toe met accessoires

eetkamer met uitzicht op zee

Accessoires kunnen echt de toon voor de kamer zetten, dus denk na over de sfeer die je wilt creëren voordat je die servieskast vult. Kies ervoor om je collecties een beetje willekeurig te stapelen in plaats van in perfecte volgorde om de ruimte vrij te maken. Voor een organische, op de natuur geïnspireerde look, gebruik je mooie stenen, mos en bladeren om de stapels serviesgoed te accentueren.

2. Gebruik een rijke muurkleur om een grote ruimte warmer aan te laten voelen

Een enorme eetkamer klinkt misschien wel goed – er is meer ruimte voor die grote tafel die jij op het oog had – maar kan wel koel aanvoelen. Schorsbruine muren brengen warmte in een rustieke eetkamer in ranchstijl, terwijl elke tint met diepte zorgt voor een gezelliger gevoel in een smalle ruimte. Zorg ervoor dat je een zacht tapijt en dikke, gelaagde raambekleding gebruikt om de akoestiek te verbeteren.

3. Maak een moderne eethoek gezelliger met een vloerkleed

eetkamer-hout-vloerkleed

Strakke, moderne ruimtes zien er het meest huiselijk uit als ze in balans zijn met handgemaakte elementen, zoals het prachtige vloerkleed dat hier wordt getoond. Een extra groot terrarium en wat kleurrijke kunst geven persoonlijkheid, terwijl ze toch bij de moderne esthetiek passen.

4. Schuif een bank aan voor een knus Engels cottage-gevoel

Als je echt een gezellige look wilt, dan zijn gestoffeerde meubels de juiste keuze. Gebruik fauteuils aan het einde van een lange tafel ofzet een gestoffeerde bank aan de zijkant. Je kunt zelfs kiezen voor een knusse bank, maar zorg er wel voor dat de zithoogte goed bij jouw tafel past. Kratten, die aan de muur zijn bevestigd, dienen als rustieke planken om serviesgoed op te plaatsen, terwijl  raamdecoratie met bloemen en franjes een speelse touch toevoegt.

5. Profiteer van een zonnige plek met een stoel bij het raam

Als jouw eetkamer veel natuurlijk licht krijgt, loop je dat waarschijnlijk mis als je de kamer alleen maar tijdens de maaltijden gebruikt. Zet een comfortabele stoel bij het raam en jouw nieuwe favoriete leeshoekje is geboren. Heb je weinig natuurlijk licht, dan kan je nog altijd nadenken over industriële verlichting, wat zorgt voor een stoere look in de eetkamer.

Bonus: een stoel bij het raam is een geweldige plek voor kinderen om naartoe te gaan als ze klaar zijn met eten, terwijl ze nog steeds in het zicht zijn.

6. Of maak het zonnig met een vrolijke gele stof

Zonnige gele gordijnen of zitkussens en een sierlijk groen ornament brengen, ongeacht het weer, buiten naar binnen. Als je een levende plant in je eetkamer wilt, moet je je plaatselijke tuincentrum raadplegen om plantensoorten  te vinden die goed gedijen in omstandigheden met weinig licht.

7. Eet vlakbij het raam

Gordijnen Eetkamer - Grijs

Als je een open woon-eetkamer hebt, probeer dan je meubels eens naar de andere kant van de kamer te verplaatsen. Je kunt het altijd weer terug plaatsen als de indeling niet werkt, maar je kunt er vast wel aan wennen dat je bij het raam dineert!

8. Of suggereer warmte met een warme tint

Verf een laagje levendig rood op je rek met porselein, buffet of stoelen – probeer wijn- of tomatenrood voor een klassieke look en zalm als je houdt van opvallen.

9. Fleur een eenvoudige, hoekige kamer op met strepen op de muur

eetkamer-patronen-muur

Verf brede strepen op de muur in twee tonale tinten om een esthetische touch te geven aan een saaie kamer. Voeg een symmetrische opstelling van kunst aan de muren toe, die past bij de sterke horizontale strepen, zonder dat het te druk wordt.

10. Gebruik een prikbord op een onverwachte plek

Weersta de onuitgesproken regel dat eetkamers onpersoonlijk moeten zijn door een prikbord op te hangen met leuke foto’s en herinneringen die je graag wilt bewaren. Gasten zullen het op prijs stellen om tijdens het diner iets te hebben om over te praten!

Laat een reactie achter