Als je net zoals de meesten van ons bent, koop je waarschijnlijk niet elke zes maanden een nieuwe tafel kopen. Je zult een eettafel waarschijnlijk tussen de vijf en tien jaar gebruiken. Voor het kiezen van jouw eettafel moet je dus echt de tijd nemen.

Om je te helpen de juiste beslissing te nemen, hebben we deze handleiding voor het kopen van een eettafel samengesteld. Door deze zeven eenvoudige tips te volgen, kun je een tafel kiezen die het beste bij jouw huis, levensstijl en smaak past en een ontwerp vinden waar je nog vele jaren van zult genieten.

Stap 1: Meet jouw ruimte op

eetkamer met uitzicht op zee

Word niet verliefd op een ontwerp, waarvoor je allerlei manieren moet bedenken om het ook te laten werken. Bespaar jezelf de tijd en de moeite en creëer in plaats daarvan een werkbare ruimte waar jouw nieuwe eettafel moet passen. Meet de lengte en de breedte van de toegewezen ruimte op en tel daar vervolgens 80-100cm nog bij elke dimensie op. Waarom?

Om een krappe en onaangename eetomgeving te voorkomen, heeft jouw tafel idealiter aan alle kanten ongeveer 90cm ruimte nodig. Als je een hele kleine kamer hebt of een ruimte met wisselende gebruiksmogelijkheden, overweeg dan een omvormbaar ontwerp – een die bijvoorbeeld kan worden omgevormd tot een koffie- of consoletafel.

Stap 2: Denk aan de vorm

Dit is geen wet van Meden en Perzen, maar of je het nu leuk vindt of niet, een ronde eettafel past gewoon beter binnen bepaalde kamervormen.

De vuistregel is:

  • Vierkante en ronde tafelbladen doen het goed in vierkante kamers, maar ze zullen er in rechthoekige ruimtes vreemd uitzien en ongemakkelijk aanvoelen.
  • Rechthoekige en ovale tafels passen het beste bij rechthoekige kamers maar zullen er in vierkante ruimtes vreemd uitzien en ongemakkelijk aanvoelen.

Stap 4: Hoe ga je het gebruiken?

Gordijnen Eetkamer - Grijs

Is het zitten aan tafel gereserveerd voor weekenden en diners? Misschien is een uitschuifbaar ontwerp, dat relatief ruimtebesparend is wanneer je niet aan het werk bent, dan jouw beste keuze. Als jouw tafel veel dagelijkse actie zal krijgen, misschien ook dienst doet als bureau, raden we je een zeer duurzaam tafelblad aan:

Kies voor hitte- en krasvast keramiek of voor massief hout of glas – maar ga dan voor gehard glas, want dat is supersterk en krasbestendig. Fineer kan ook jarenlang meegaan, maar zorg ervoor dat het fineer van echt hout is en ook dun, want na verloop van tijd kan dik fineer gemakkelijk loslaten.

Stap 5: Kies de kleur voorzichtig

Kleur is een belangrijk element in de orkestratie van een fantastisch huis. Maar de lange levensduur van een eettafel betekent dat hij over wisselende thema’s heen moet kunnen werken. Kleuren zoals zwart, grijs, bruin en wit zullen altijd trendy zijn. Ze werken ook als een betrouwbare achtergrond voor welke trendkleur je dit seizoen ook leuk vindt. Deel je je de ruimte met kleuters die kleuren of onstuimige huisdieren? Dan raden we je aan om mat wit en licht hout te vermijden.

Stap 6: Vergeet het onderstel niet

houten-eettafel

Het lijkt misschien gewoon een esthetische beslissing, maar het onderstel van jouw nieuwe eettafel heeft invloed op de manier waarop je hem gebruikt. Als je van plan bent om regelmatig zoveel mogelijk mensen aan een kleine tafel plaats te bieden, kies dan voor een ontwerp met een voetstuk, om te voorkomen dat de gasten hun knieën aan de tafelpoten stoten. Sokkels zijn ook geweldig om in een kleine kamer ruimte te besparen. Grote tafelbladen kunnen veel ruimte beloven, maar hebben meestal een omslachtig onderstel. En er is maar één manier om deze misleidende ontwerpfouten te verhelpen…

Stap 7: Probeer de tafel eerst uit

We zijn natuurlijk grote fans van online winkelen, maar we raden je echt aan om tafels in winkels uit te proberen. We stellen ons voor dat jouw gezinsleden verschillende maten hebben, dus neem ze ook mee. Ga zitten, voel de oppervlakken, verplaats de stoelen, probeer de uitschuifbare bladen uit, controleer op tekenen van slijtage. Dit is waarschijnlijk één van de moeilijkste meubelstukken in jouw huis om aan te schaffen, dus neem… hiervoor… de tijd.

Laat een reactie achter