Hoe weet je welke eettafelvorm bij jou past? Er komt meer bij kijken dan de ene vorm boven de andere verkiezen. Niet dat je voorkeur voor de ene vorm boven de andere er niet toe doet, maar er zijn een paar andere dingen om in gedachten te houden.

De twee belangrijkste factoren die de vorm van je eettafel moeten bepalen, zijn de vorm en grootte van je eetkamer of eethoek en het aantal mensen dat je gewoonlijk rond je eettafel uitnodigt. Je zult merken dat bepaalde vormen zich beter lenen voor bepaalde omstandigheden. Wanneer je de twee op elkaar afstemt, creëer je een stroom die ervoor zorgt dat je ruimte er beter uitziet en beter functioneert.

Rechthoekige eettafels

rechthoekige-eettafel-hout-industrieel

Bron: Eijerkamp

Een rechthoekige eettafelvorm is misschien wel de meest voorkomende, en daar is een redelijk goede reden voor. De meeste eetkamers zijn ook rechthoekig. Een rechthoekige eettafel is ook een goede vorm voor meer dan vier personen, vooral als deze wordt geleverd met een extra blad voor het verlengen van de tafel.

Idealiter zou een rechthoekige tafel tussen 91 cm en 106 cm breed moeten zijn. Smallere rechthoeken kunnen goed werken in een smalle kamer, maar als de tafel smaller is dan 91 cm, kan het moeilijk zijn om couverts aan beide kanten te plaatsen en voldoende ruimte voor het eten op tafel. Als je toch de voorkeur geeft aan een smalle tafel, kan je overwegen om het eten op een dressoir of buffettafel te plaatsen, zodat gasten zichzelf kunnen helpen voordat ze gaan zitten.

Vierkante eettafels

vierkante-houten-eettafel

Bron: Eijerkamp

Vierkante kamers zien er het beste uit met een vierkante eettafel. Vierkante eettafels zijn ook een goede oplossing als je meestal niet met een grote groep zit. Een vierkante tafel die kan worden uitgebreid is handig voor de momenten dat je meer gasten uitnodigt. Twee vierkante tafels kunnen zelfs worden gegroepeerd om een ​​grotere rechthoekige zitgroep te creëren voor speciale gelegenheden.

Een voordeel van vierkante tafels is dat ze intimiteit bieden en een bevredigende oplossing bieden voor een klein aantal mensen. Het kan onaangenaam zijn om een ​​grote rechthoekige tafel te hebben als er maar twee of drie mensen aanwezig zijn voor de meeste maaltijden – een grotere tafel kan de ruimte koud doen lijken.

Ronde eettafels

ronde-houten-eettafel

Bron: Eijerkamp

De vierkante tafel is niet de enige oplossing voor een kleinere of vierkante ruimte. Een ronde eettafel is een andere mogelijkheid, en het is een van de beste vormen voor kleine bijeenkomsten, omdat iedereen elkaar kan zien, gesprekken gemakkelijker te voeren zijn en de omgeving gezelliger en intiemer aanvoelt.

Houd er rekening mee dat een ronde tafel niet ideaal is voor grotere bijeenkomsten. Een grote ronde tafel betekent dat, terwijl je anderen nog steeds kunt zien, ze ver weg lijken en dat je misschien over de tafel moet schreeuwen om gehoord te worden. Bovendien zijn de meeste eetkamers niet groot genoeg voor grote ronde eettafels.

Als je toch de voorkeur hebt aan een ronde tafel boven een rechthoekige en je denkt dat je af en toe een groter aantal mensen nodig uitnodigt, overweeg dan om een ​​ronde tafel met een verlengblad te nemen.

Ovale eettafel

ovale-eettafel-hout-zwarte-poten

Bron: Eijerkamp

Ovale eettafels lijken in bijna al zijn eigenschappen erg op een rechthoekige. Visueel lijkt het door de afgeronde hoeken minder ruimte in te nemen dan een rechthoek, maar dit betekent ook dat het minder oppervlakte heeft. Je kunt een ovale tafel overwegen als je een smallere of kleinere kamer hebt en af ​​en toe meer mensen uitnodigt.

Laat een reactie achter