Zelfs als je geen expert bent in auto’s, kun je toch de meeste basis onderhouds- en reparatiewerkzaamheden zelf uitvoeren. Vervang bijvoorbeeld een versleten verdeelkap om de elektrische stroom van de auto te behouden. Met een paar basis hulpmiddelen zijn het brandstoffilter en het luchtfilter ook eenvoudig te verwisselen om ervoor te zorgen dat jouw auto goed blijft rijden. Wat eenvoudig gereedschap en een werkplaatshandleiding kunnen je, als het om de conditie van jouw auto gaat, al ver brengen.
Koop het gereedschap voor eenvoudige autoreparaties
Niets is pijnlijker dan tot je ellebogen in het vet zitten en je realiseren dat je een goedkoop hulpmiddel nodig hebt, dat je niet hebt. Af en toe er op uit moeten wat bij ten kopen is onvermijdelijk met autoreparaties, maar het verzamelen van een paar basis gereedschappen kan veel van dit voorkomen. Dopsleutels, schroevendraaiers, moersleutels, tangen, een krik, kruipolie en een rubberen hamer zijn enkele hulpmiddelen, die je helpen bij het oplossen van de meest voorkomende problemen.
Onthoud welke reparatie je moet uitvoeren.
- Als je bijvoorbeeld een zekering moet vervangen, moet je een nieuwe zekering kopen. Als je de motorolie moet verversen, heb je een oliepan nodig.
- Neem contact op met een online auto onderdelen winkel om te bekijken wat je daar kunt kopen.
Krijg een handleiding voor auto’s om je te begeleiden bij reparaties
Zelfs professionals gebruiken deze handleidingen om reparaties uit te voeren. Ze zijn in tegenstelling tot de servicehandleidingen van de autodealers beginnersvriendelijk. Zoek naar een handleiding die specifiek is gemaakt voor de auto die je probeert te repareren.
Je kunt online een handleiding vinden of bij de meeste winkels voor auto-onderdelen er een bestellen.
Lees goed de omslag van de handleiding om uit te zoeken voor welk merk en model auto het is gemaakt.
Je kunt ook online zoeken naar reparatiehandleidingen van de fabrikant. Typ het merk en het model van jouw auto in, gevolgd door de woorden ‘reparatiehandleiding’. Deze handleidingen zijn misschien wat moeilijker te begrijpen dan de gedrukte handleidingen, dus wees voorzichtig.
Zoek online naar reparatievideo’s en discussies voor hulp.
Dankzij het internet zijn bronnen voor een reparatie aan de auto zeer toegankelijk. Je zult waarschijnlijk een flink aantal video’s vinden van mensen, die het reparatieproces al hebben doorlopen. Deze kunnen je helpen om te leren over de onderdelen en de gereedschappen of welke stappen je moet nemen om een reparatie zelf uit te voeren. Zo kan je er bijvoorbeeld achter komen dat het vervangen van de katalysator auto bijvoorbeeld helemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn.
Veel video’s zijn gemaakt door amateur-autoliefhebbers. Ze hebben misschien niet veel ervaring of professionele training. Zorg ervoor dat je naar video’s kijkt met officiële bronnen zoals een reparatiehandleiding.
Vul een onderhoudsrapport in en houd dit bij terwijl je aan jouw auto werkt
Houd een lijst bij met het soort werk dat aan de auto is gedaan, een beschrijving van wat er is gedaan en een indicatie van wanneer de reparatie heeft plaatsgevonden. Bewaar alle bonnen van de materialen die je koopt. Dealers en garantieleveranciers hebben vaak onderhoudsgegevens nodig, maar het bijhouden van een logboek kan je ook helpen om jouw eigen werk bij te houden.
Je kunt een gedrukte onderhoudskaart in een auto-onderdelenwinkel kopen of jouw eigen overzicht maken in een aantekenboekje. Bewaar het overzicht in het dashboardkastje van jouw auto, zodat je het altijd bij de hand hebt.
Laat een reactie achter