Tegenwoordig lijkt het erop dat iedereen wel ondernemer wil worden en dat het zelfs een beetje “the next big thing” is. En kun je die mensen ongelijk geven? Als het lukt, zijn de voordelen van het hebben van je eigen onderneming overduidelijk: je bent je eigen baas, je kunt het helemaal zelf maken, je kunt aan de mensen om je heen waarde toevoegen en natuurlijk ook geld verdienen. Maar het belangrijkste is, dat je moet weten wanneer je onderneming nu echt succesvol is.

Als je eerst faalt, hoeft dat niet te betekenen dat je uiteindelijk niet kunt slagen

Helaas kan niet iedereen ondernemer zijn. Of beter gezegd, niet iedereen is ervoor in de wieg gelegd. Om een bedrijf goed te kunnen runnen, moet je de juiste positie kunnen innemen. Als dat betekent dat je bepaalde dingen moet doen op manieren die niet vanzelfsprekend zijn, dan moet dat maar. Anders loop je 75% risico om te falen. In dit artikel bespreken we acht cruciale punten die vereist zijn om een succesvolle ondernemer te kunnen worden. 

1. Neem risico’s en wees bereid om te falen

Falen sluit niet uit dat je uiteindelijk slaagt – in feite is het vaak een noodzakelijk kwaad. De beste ondernemers laten faalangst hen er niet van weerhouden om hun geweldige ideeën achterna te gaan. Soms moet je gewoon bepaalde risico’s nemen om je doelen te kunnen bereiken.

2. Stop nooit met netwerken

business-meeting-vergadering

Wanneer je je bedrijf nog niet van de grond hebt gekregen, zorgt het netwerken ervoor dat je onderneming blijft draaien. De mensen, die je in de beginfase hebben geholpen, zullen zelfs krachtige bondgenoten worden. Samen zul je in staat zijn om een succesvolle onderneming van de grond te krijgen. Zorg ervoor dat je nooit stopt met netwerken en noteer de naam en het telefoonnummer van elke persoon die je ontmoet. Vraag om hun advies en hulp. Houd gaandeweg contact met ze en bouw een netwerk op, voor in het geval dat je iemand nodig hebt! Relaties van een goede kwaliteit zijn belangrijk voor succes.

3. Ken jouw niche

Veel beginnende ondernemingen slagen omdat ze een niche hebben geïdentificeerd en zich helemaal op die markt hebben gericht. Door een dienst, een product of een functie te ontdekken, waaraan niemand anders heeft gedacht, zorg jij ervoor dat je bedrijf veel kans heeft op succes.

4. Wees een volleerde student

schrijven

Ook al heb je dan misschien cursussen afgerond, je leert nog elke dag nieuwe dingen bij. Als ondernemer moet je altijd blijven leren en bereid zijn om advies in te winnen, naar andere ideeën te luisteren en te leren van degenen, die het al eens hebben meegemaakt. Ondernemerschap gaat over het oplossen van problemen en het is een groot leerproces. Het is opwindend om nieuwe dingen te leren en als ondernemers zouden we elke dag iets nieuws moeten leren.

“Je kunt geen geld verdienen zonder eerst geld uit te geven.”

5. Maak je geen zorgen over je uitgaven …

Als je een bedrijf start, krijg je ook een paar financiële tegenvallers te verwerken. Zoals ze zeggen, kun je geen geld verdienen zonder eerst geld uit te geven. Er komen altijd meer kosten bij kijken dat je verwachten, van een server huren tot aan elektrische bureautafels om comfortabel te kunnen werken. IRENT.systems is Europees marktleider in de verhuur van tijdelijke, urgente en projectmatige server-, storage- en netwerkoplossingen. Van high-end systemen tot complete IT-infrastructuren. Met huuroplossingen, aanverwante dienstverlening en opkoop van oude hardware bieden ze flexibiliteit in datacenters.

6. … maar probeer niet blut te raken

geld-munten

Dat gezegd hebbende, kun je natuurlijk geen waarde toevoegen als je geen huur kunt betalen of boodschappen kunt doen. Dat is wanneer je precies moet bepalen wat je moet doen om jezelf te kunnen onderhouden, terwijl je ook je ondernemersdroom nastreeft. Onthoud dat een parttime baan je reddende genade zou kunnen zijn – niet alleen zal het je financiële verlichting bieden, het zou ook een uitstekende manier van netwerken kunnen zijn.

7. Wees flexibel en luister naar de markt

Zelfs als je denkt dat je de perfecte niche hebt gevonden, blijft deze niet altijd hetzelfde. Markten kunnen grillig zijn en consumenten willen voorop lopen. Als je niet kunt meebewegen en direct kunt reageren wanneer de wind een andere richting op gaat waaien, kan dat je in de problemen brengen.

Je moet niet persé willen vasthouden aan je oorspronkelijke idee, zodat je kunt ontdekken wat de markt eigenlijk wil en waar mensen voor willen betalen.

8. Zorg goed voor jezelf

Wat heb je aan een succesvolle beginnende onderneming, als je jezelf daarbij kapot maakt? Niets is zo kostbaar als je gezondheid en daarom mag je je welzijn niet omwille van je ondernemerschap opofferen. Sterker nog, wat misschien lijkt op hard werken, kan je uiteindelijk de kop kosten. Slaap verliezen, ongezond eten en jezelf laten stressen, zijn precies de manieren om jezelf de vernieling in te werken. Door voor je gezondheid te zorgen, heb je ook de kracht om je doelen te kunnen behalen .

Laat een reactie achter