Of je nu net begint na te denken over het starten van je eigen bedrijf, of dat het iets is waar je al lang over nadenkt; kijk eens naar de dingen waar je aan moet denken voor je de sprong waagt.
1. Een bedrijfsnaam
Je zult een naam moeten kiezen, en beslissen wat je met die naam wilt bereiken. Hij kan beschrijven wat je doet, waar je voor staat, wie je bent of abstracter zijn. Het is ook de moeite waard na te gaan of de naam niet al bezet is als je van plan bent een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid te worden, en of er online niet veel concurrentie is voor je bedrijfsnaam.
2. Bedrijfsstructuur
Als je een bedrijf begint, moet je beslissen welke structuur voor jou het beste werkt: eenmanszaak, naamloze vennootschap of vennootschap onder firma? De structuur die je kiest beïnvloedt verantwoordelijkheden zoals welk papierwerk je moet invullen en wanneer, de belastingen die je betaalt, hoe je winst opneemt en wat er gebeurt als je verlies maakt.
3. Bedrijfsplan en onderzoek
Je moet verstandige conclusies trekken over de levensvatbaarheid van je bedrijf en beslissingen nemen over hoe je je nieuwe onderneming gaat laten groeien. Je moet je doelmarkt onderzoeken en nagaan of er vraag is naar het product of de dienst die je van plan bent aan te bieden.
Kijk naar de activiteit van je concurrenten, en hoe de vraag in je omgeving is. Begrijp wat je USP is, en vraag je af: hoe helder is je idee eigenlijk? Het gaat er niet om twijfels te wekken of negatief te zijn, het gaat er gewoon om realistische verwachtingen te hebben van succes, risico en groeimogelijkheden voor je begint.
4. Vergunningen en legaliteit
Je moet met je plaatselijke overheid overleggen of je speciale vergunningen nodig hebt om in je gebied te mogen verkopen. Voor het runnen van een zaak die voedsel of alcohol serveert is bijvoorbeeld een vergunning nodig. Ook handelaars zoals gasinstallateurs moeten wettelijk ingeschreven zijn in een officieel register van gekwalificeerde. Je moet er ook voor zorgen dat het softwarepakket dat je bedrijf gebruikt een vergunning heeft, en dat je een goede bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering hebt afgesloten. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is voor elke onderneming onmisbaar. Als ondernemer kun je aansprakelijk gesteld worden als een medewerker of jijzelf schade aan personen of zaken bij anderen veroorzaakt. Of als klanten schade lijden door je producten. Daarnaast ben je ook aansprakelijk als een werknemer iets overkomt. Met de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering bescherm je je tegen de gevolgen van schadeclaims. De schadeclaims kunnen namelijk enorm oplopen en dat kan voor grote financiële problemen zorgen.
5. Skills, ervaring en opleiding
Zelfs als je een killer business idee hebt, moet je realistisch zijn over welke vaardigheden en opleiding je nodig hebt om jezelf in de beste positie te brengen om van je nieuwe bedrijf een succes te maken. Heb je bijvoorbeeld de digitale vaardigheden om een online aanwezigheid te creëren of marketing vaardigheden om het woord algemeen te verspreiden. Beschik je over managementvaardigheden als je van plan bent personeelsleden aan te werven?
Je zult nooit absoluut alles weten wat nodig is en er komen steeds onverwachte dingen op je pad bij het runnen van een bedrijf, maar het is belangrijk dat je je professionele vaardigheden blijft opkrikken.
6. Ruimte en uitrusting
Of dat nu investeren in je eigen pand is, of een rustige plek zoeken als je thuis werkt; je moet een ruimte hebben waar je je op je nieuwe bedrijf kunt concentreren. Bovendien – hoe groot je bedrijf ook zal zijn, de kans is groot dat je wat basisuitrusting nodig hebt, zoals een computer en een bedrijfstelefoon, om te kunnen beginnen. Zorg ervoor dat je met deze uitrusting rekening houdt in je opstartkosten.
7. Boekhouding
Als je je persoonlijke en zakelijke financiën wilt scheiden, en de eenvoudigste manier om dat te doen is een zakelijke bankrekening aan te maken. Je moet ook beslissen hoe je je financiën zult aanpakken. Je zou je eigen financiën kunnen regelen en je belastingaangiften en bedrijfsboekhouding invullen. Of je kunt investeren in een boekhouder, die professioneel opgeleid is om ervoor te zorgen dat je rekeningen wettig zijn, en die je kan helpen geld te besparen door ervoor te zorgen dat je optimaal gebruik maakt van belastingvoordelen.
8. Marketing
Je kunt het beste bedrijfsidee ter wereld hebben, maar als niemand weet dat je bestaat zul je niet ver komen. Hoe ga je het woord verspreiden en een buzz creëren over wat je doet?
Bedenk een plan voor hoe je je product of dienst gaat promoten. Dat kan netwerken/persoonlijke verkoop, PR, sociale media en e-mail marketing omvatten – en nog veel meer. Je moet ook nadenken over het materiaal dat je eventueel nodig hebt, zoals rolbanners, posters en visitekaartjes.
9. Je online aanwezigheid
Het opzetten van een website is een goede manier om de online aanwezigheid van je bedrijf een kickstart te geven. Je zou ook kunnen nadenken over het opzetten van social media accounts, en kijken hoe je online bekendheid kunt geven aan wat je doet.
10. Steun
Een nieuwe zaak uitbouwen is hard werken. Het loont de moeite je te verbinden met mensen die je kunnen helpen groeien als zakenman en ondernemer. Je zou je kunnen aansluiten bij plaatselijke bedrijfsgroepen, en je gezicht laten zien op plaatselijke netwerkevenementen. Zo begin je je bank van professionele contacten op te bouwen waar je misschien hulp en steun bij kunt zoeken (of even voor je kunt halen).
Er is ook veel te vinden op online bronnen voor beginnende ondernemers. Je kunt ook overwegen een mentor te zoeken; iemand die er geweest is, het gedaan heeft, en weet wat je doormaakt, is van onschatbare waarde als iemand tot wie je je kunt wenden voor begeleiding, of gewoon om ideeën af te kaatsen.
11. Financiering
Hoe zul je je bedrijf op gang krijgen en de eventuele aanloopkosten dekken die nodig zijn om van start te gaan? Moet je overwegen een zakenpartner te zoeken of een lening aan te vragen? Je zult ook moeten uitwerken hoe je jezelf zult betalen. Met de beste bedoelingen om de winst meteen weer in de zaak te ploegen; je zult toch ook moeten eten, drinken en een dak boven je hoofd houden. Neem dit mee in je uitgaven. Heb je genoeg om je rekeningen te betalen als je ermee stopt? Heb je vooruit gepland door geld te sparen zodat je niet hoeft te werken? Is het levensvatbaar om je baan te houden en tegelijk de zaak te runnen?
12. Passie en toewijding
Je eigen bedrijf beginnen kan lonend zijn, maar het is ook hard werken en zal uithoudingsvermogen vergen om er het succes van te maken dat je wilt. Je moet de gedrevenheid en het zelfvertrouwen hebben die nodig zijn om stormen en frustraties, doodlopende wegen, late nachten en weekenden te doorstaan.
Soms is het verschil tussen het mislukken en het succes van een bedrijf gewoon de vastberadenheid om het door te zetten en niet op te geven als zich uitdagingen voordoen. Je hebt ook een grote mate van discipline nodig om je aan je bedrijfsplan te houden, je budget te maken en te respecteren, tijd te besteden aan de ontwikkeling van je bedrijf, en de doelen te bereiken die je voor jezelf gesteld hebt.
Laat een reactie achter