Als je erover nadenkt om een eigen bedrijf op te starten, ben je misschien al op zoek gegaan naar advies. Er zijn zoveel tips voor het opstarten van een nieuw bedrijf dat het verwarrend kan zijn om te kiezen welk advies je nou moet opvolgen.

Ervaren ondernemers kunnen je vertellen dat er geen perfecte formule is om een ​​klein bedrijf te starten, want het beste zakelijke advies dwingt je meestal om op een nieuwe manier te gaan denken. Daarom is hier een lijst met tips die je kunt gebruiken voor het opstarten van een eigen bedrijf.

Daarnaast is het opstarten van een eigen bedrijf is vaak een ‘hoe-dan-ook-proces’. Maar hoe slimmer je al vroeg beslissingen neemt, hoe meer kans jouw bedrijf heeft om te slagen. Als je een idee voor een onderneming hebt, of een bedrijf wilt beginnen, bekijk dan eerst deze 10 tips eens.

 1. Slappe excuses

Talloze mensen dromen ervan om ondernemer te worden, maar uiteindelijk komt het er niet van. Ze zoeken excuses en hebben angst om te falen. Of het nu om geld, tijd of verantwoordelijkheden gaat, je kunt een miljoen excuses bedenken voor het niet opstarten van een bedrijf.

Laten we eerlijk zijn, eigen baas zijn is best wel eng. In de meeste gevallen hebben eigenaren van nieuwe bedrijven veel te verliezen en weinig inzicht in hun kansen van slagen. Piekeren over de risico’s van het hebben van een eigen bedrijf is normaal.

Excuses helpen je echter niet om je doelen te bereiken. Als je echt een bedrijf wilt opstarten, moet je de redenen aanpakken waarom jij denkt dat je niet een bedrijf kunt opstarten en dat loslaten. Zoek in plaats van excuses naar een oplossing voor het probleem.

slappe excuses

2. Krijg zoveel mogelijk informatie

Luister naar wat anderen – vrienden, familie, experts en zelfs jij – te zeggen hebben. Als het gaat om dingen, die te maken hebben met jouw ondernemersdoelen, wees dan een spons. Al lerende, begin je het idee in je hoofd uit te werken. Schrijf dingen op. Houd notities van alle bronnen die je tegenkomt bij om zo een ​​gedetailleerd plan te kunnen ontwikkelen.

Wanneer je mensen over jouw plannen voor een eigen onderneming vertelt, let dan ook goed op hun lichaamstaal. Vinden ze het idee leuk? Of zijn ze gewoon aardig en denken ze echt dat je verkeerd bezig bent? Moedig de mensen met wie je je plannen deelt aan om eerlijk tegen je te zijn. De collectieve mening die je krijgt van gelijkgestemden kan een weerspiegeling zijn van hoe consumenten zullen gaan reageren.

Onderschat de kracht van advies van experts en ervaren ondernemers niet. Deze mensen weten uit de eerste hand wat wel en wat niet werkt. Slimme ondernemers leren van de fouten, die andere ondernemers al hebben gemaakt.

informatie vergaren

3. Bied een oplossing

In plaats van je idee te beginnen met wat je wilt verkopen, moet je eerst bedenken wat het zal gaan oplossen. Het is een stuk eenvoudiger om een ​​solide klantenbestand te krijgen wanneer jouw bedrijf een probleem oplost. Jouw beginnen onderneming moet een gat in een bepaalde markt of niche vullen.

Er zijn bijvoorbeeld mensen die geen Patriot-software gebruiken, omdat ze geen passie voor software hebben. Maar ze willen wel een probleem oplossen waar eigenaren van kleine bedrijven, zoals jij, mee te maken krijgen. Als je goed zoekt blijkt er ook een loonadministratie- en boekhoudsoftware te zijn, die gemakkelijk te gebruiken en betaalbaar is.

Waarom zou je hier niet mee beginnen als je een eigen bedrijf opstart? Als je jouw motieven begrijpt, kun je een merk ontwikkelen en jouw bedrijf op de kaart zetten. Weet welke problemen jouw doelgroep tegenkomt en help hen door dit op te lossen.

oplossing

4. Houd het simpel

Als je net zoals veel ondernemers bent, heb je een zakelijk idee en ben je klaar om ermee aan de slag te gaan. Let wel op dat jouw concept niet tot een ingewikkelde situatie leidt. Je zou dan kunnen eindigen met een duur, uitgebreid eindproduct, dat niemand wil kopen.

Probeer als nieuwe bedrijfseigenaar klein te beginnen en je focus te beperken. Leer hoe je jouw bedrijfsidee kunt testen. Ontwikkel een eenvoudig kwaliteitsproduct of -service. Een succesvol bedrijfsidee moet beloften aan klanten nakomen en de verwachtingen overtreffen.

Ontdoe je van onnodige functies, die jouw aanbod doen vervagen en je geld kosten. Als klein bedrijf heb je niet alle toeters en bellen van een gigantisch bedrijf nodig. Het wordt terwijl het bedrijf groeit gemakkelijker om zaken toe te voegen.

houd het simpel

5. Houd de kosten in de gaten

Zodra je begint met het ontwikkelen van jouw bedrijfsidee, moet je weten hoeveel het je gaat kosten. Je moet rekening houden met alle zakelijke kosten, die nodig zijn om te kunnen starten en om te kunnen werken. Sommige kosten om in gedachten te houden zijn onder meer jouw locatie, de huur, benodigdheden, marketing en meer van dit soort zaken. Het is daarom belangrijk om je boekhouding goed bij te houden. Heb je al een boekhouder? Bij Controlligence kunnen ze je goed verder helpen. Kijk ook hier eens voor om het geschikte boekhoudprogramma te vinden.

Kom met de beste berekening, die je maar kunt bedenken. Neem dan wat je denkt dat de kosten zijn en verviervoudig het. Serieus, verviervoudig het. Je zult bij het leiden van een bedrijf vaak voor onverwachte kosten komen te staan. Het is wanneer de rekeningen beginnen binnen te rollen beter om op alles voorbereid te zijn dan een tekort aan middelen te hebben.

Als je denkt aan de kosten om een ​​bedrijf te starten, vergeet dan ook niet jouw persoonlijke budget. Kijk hoeveel geld je nodig hebt om te leven, inclusief huur, eten, gezondheidszorg, energie etc. Leg deze kosten in volgorde van belangrijkheid vast (bijvoorbeeld de hypotheek) en dan de kosten die als het geld op is opzij geschoven kunnen worden (bijv. vermaak).

Als je eenmaal een overzicht hebt van al je uitgaven, begin je met het maken van een bedrijfsbudget. In het begin zul je misschien wat extern kapitaal nodig hebben, zoals bijvoorbeeld een lening voor kleine bedrijven, om de eindjes aan elkaar te knopen. Bekijk al je opties voordat je je geld in een nieuwe onderneming steekt. Let op dat er geen geld ontnomen wordt en zorg ervoor dat je weet wanneer je een incassobureau moet inschakelen.

kosten

6. Stel jezelf eens zonder geld voor

Ik bedoel nul. Er is een grote kans dat dit je zal overkomen. Er zijn verschillende bedrijven die het op de lange termijn niet halen. Veel startende ondernemers komen op een bepaald punt dichtbij een faillissement.

Het lanceren van een niet succesvol bedrijfsidee is voor veel ondernemers een realiteit. Meer dan de helft van de nieuwe bedrijven faalt in de eerste vijf jaar na opening. Hoe zou jij omgaan met feit als er geen geld binnenkomt?

Het is een goed idee om te komen met een plan voor het geval dat het (bijna) misgaat. Het is mogelijk dat je tijdens het proces een baan moet zoeken of tijdelijk bij familie moet gaan wonen. Misschien moet je het comfort waaraan je gewend bent wel opgeven. Zoek uit hoe je toch kunt overleven als jouw bedrijfsplan faalt.

Kijk naar je huidige bronnen van inkomsten. Wat verdien je met je huidige baan? Hoe lang zou je op je spaargeld kunnen teren, als je besluit om te stoppen met werken? Welke onverwachte dingen kunnen roet in het eten gooien (bijvoorbeeld je rijdt jouw auto in de prak of het fornuis houdt ermee op)? Bereid jezelf op alle situaties, die kunnen gebeuren als het bedrijfsidee mislukt, voor.

7. Verdien terwijl je aan het opbouwen bent

Als je een onderneming opstart, is dat een heel proces. Bouw je bedrijf in fasen op en stap geleidelijk over van werknemer naar ondernemer. Het is natuurlijk ook mogelijk om een lening aan te vragen, maar zorg er dan wel voor dat je de juiste vindt. Leningen vergelijken zorgt er namelijk voor dat je de beste lening voor je persoonlijke situatie vindt en dat je niet onnodig teveel betaalt.

Als nieuwe ondernemer zal het enige tijd duren om een ​​vast inkomen te verdienen. Zeg je baan niet op en werk buiten de kantooruren aan je bedrijf, zodat je tijdens die moeilijke eerste fasen toch geld kunt verdienen. Zodra je een gezonde inkomstenstroom van je bedrijf hebt, kun je fulltime ondernemer worden.

verdien terwijl je aan het opbouwen bent

8. Zet je bedrijf in de schijnwerpers

Een uitdaging voor veel ondernemers is dat ze niet weten hoe ze moeten verkopen. Het kan vooral als je nieuw bent intimiderend zijn om jouw bedrijf met de wereld te moeten delen.

Als je je zorgen maakt over wat mensen over jouw bedrijf denken, moet je daar overheen stappen. Als jij jouw consumenten niet kunt overtuigen om bij jou te kopen en jouw bedrijf te ondersteunen, is het moeilijk om geld te verdienen. Ben je introvert? Doe net alsof, totdat het is gelukt. Als je echt zakelijk succes wilt, kun je het je niet veroorloven om verlegen te zijn.

Veel ondernemers hebben moeite om voor het eerst in het openbaar te spreken. Als je daar niet voor opgeleid bent of als je geen ervaring hebt met het spreken voor grote groepen mensen hebt, kan dat je grootste nachtmerrie zijn.

Maar als je wilt dat het bedrijf succesvol wordt, moest je uit je comfortzone stappen. Bezoek vaker beurzen en meerdagse congressen om te netwerken, wat ook je klantenbestand ten goede kan komen.

Je kunt je een stuk comfortabeler gaan voelen als je meer mensen op bijeenkomsten leert kennen. Als je meer introvert dan extravert bent, moet je echt leren om omwille van het bedrijf “jezelf daar overheen te zetten”.

Wees voorbereid om zelfverzekerd over jouw bedrijf te kunnen spreken, ook als je je er ongemakkelijk bij voelt. Als nieuwe eigenaar van een nieuw bedrijf moet je constant marketing- en netwerkactiviteiten uitvoeren. Van netwerken met klanten tot het onderhandelen over betalingsvoorwaarden van leveranciers, je moet kunnen communiceren.

9. Ken de wettelijke vereisten voor het opstarten van een klein bedrijf

Het opstarten van een bedrijf is best spannend, maar wetten zijn dat zeker niet. Je moet de voorschriften, die horen bij het openen van een bedrijf, begrijpen. Als je je niet aan de voorschriften van de overheid houdt, kun je zware boetes oplopen.

Van het vormen van een juridische structuur tot het opzetten van een boekhoudsysteem, je moet je aan de voorschriften houden. Je moet het bedrijf ook laten registreren. Je krijgt ook te maken met bedrijfsspecifieke belastingverplichtingen en als je werknemers in dienst neemt, moet je alle werkgeversverplichtingen nakomen.

De regels die op jou van toepassing zijn, zijn afhankelijk van het land, de bedrijfsstructuur en de branche. Overweeg, terwijl je je bedrijf opzet, om met een bedrijfsaccountant die gespecialiseerd is in kleine bedrijven te gaan praten.

ken de wetterlijke vereisten

10. Breng jouw passie in evenwicht met wijsheid

Eén van de belangrijkste ingrediënten voor een succesvol bedrijfsidee is passie. Passie zal je voortdurend stimuleren om jouw proces te verbeteren, zodat jouw bedrijf groeit.

Maar laat de passie niet je beslissingen overnemen. Passie zal je vooruit helpen, maar kennis zal je in de juiste richting leiden.

Voer marktonderzoek uit naar jouw branche en praat met de doelgroep om erachter te komen wat jouw bedrijfspotentieel is. Stel aan vragen aan experts over het opstarten van een nieuwe onderneming. Neem contact op met professionals, zoals financieel adviseurs en advocaten, die jou bij bepaalde activiteiten kunnen helpen.

Als jouw bedrijf begint te lopen, zie het dan als het besturen van een auto. Laat je passie het gaspedaal raken en je gedachten de auto sturen. Op die manier kun je vertrouwen op de richting waarin je gaat en het momentum, dat je nodig hebt om er te komen, behouden.

Laat een reactie achter